Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Šta se dešava kada umremo?

Odgovor iz Svetog pisma

U Svetom pismu piše: „Živi su svesni toga da će umreti, a mrtvi nisu svesni ničega“ (Propovednik 9:5; Psalam 146:4). Prema tome, kada umremo, mi prestajemo da postojimo. Mrtvi ne mogu da razmišljaju, rade i osećaju.

„U prah ćeš se vratiti“

U razgovoru s prvim čovekom Adamom, Bog je objasnio šta se dešava kada umremo. Pošto je Adam bio neposlušan, Bog mu je rekao: „[Ti] si prah i u prah ćeš se vratiti“ (Postanak 3:19). Pre nego što ga je Bog stvorio „od zemaljskog praha“, Adam nije postojao (Postanak 2:7). Prema tome, kada je umro, vratio se u prah i prestao je da postoji.

Isto se dešava i sa onima koji sada umru. Govoreći i o ljudima i o životinjama, Sveto pismo navodi: „Svi su od praha postali i svi se u prah vraćaju“ (Propovednik 3:19, 20).

Smrt nije neminovno kraj svega

U Svetom pismu se smrt često upoređuje sa spavanjem (Psalam 13:3; Jovan 11:11-14; Dela apostolska 7:60, fusnota). Osoba koja je u dubokom snu nije svesna šta se dešava oko nje. Isto tako, mrtvi nisu svesni ničega. Međutim, Sveto pismo naučava da Bog može probuditi ljude iz smrtnog sna i vratiti ih u život (Jov 14:13-15). Za one koje će Bog uskrsnuti, smrt nije kraj svega.

 

Saznajte više

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Postoji li nada za umrle?

Šta se dešava nakon smrti? Da li ćemo ikada videti svoje voljene koji su umrli?

Šta Biblija zaista naučava?

Ima li života posle smrti?

Saznajte šta Sveto pismo kaže o tome ima li života posle smrti i zašto ljudi umiru.