Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Kada se Isus rodio?

Odgovor iz Svetog pisma

Sveto pismo ne govori kog se datuma rodio Isus Hrist, kao što pokazuju sledeći navodi.

  • Tačan datum Hristovog rođenja se ne zna“ (New Catholic Encyclopedia)

  • Tačan datum Hristovog rođenja nije poznat“ (Encyclopedia of Early Christianity)

Iako Sveto pismo ne odgovara direktno na pitanje kada se Isus rodio, ono opisuje dva događaja koja su se odigrala u vreme Isusovog rođenja, na osnovu kojih su mnogi došli do zaključka da se Isus nije rodio 7. januara po julijanskom kalendaru, odnosno 25. decembra po gregorijanskom kalendaru.

Nije rođen zimi

  1. Popis. Kratko pre nego što se Isus rodio, car Avgust je izdao naredbu „da se popiše sve stanovništvo“. Da bi bio popisan, svako je morao da ode „u svoj grad“, što bi za Isusove roditelje značilo da bi morali da putuju nedelju dana ili više (Luka 2:1-3). Ta naredba je verovatno bila izdata da bi se olakšalo oporezivanje i regrutovanje za vojsku. Iako takva naredba ne bi bila popularna ni u jedno doba godine, malo je verovatno da bi Avgust isprovocirao svoje podanike time što bi ih primorao na duga putovanja tokom hladne zime.

  2. Ovce. Pastiri su „boravili napolju i noću čuvali stražu kod svojih stada“ (Luka 2:8). U knjizi Daily Life in the Time of Jesus navodi se da su stada boravila napolju od „sedmice pre Pashe [krajem marta]“ do sredine novembra. U njoj se dalje kaže: „[Stada] su provodila zimu u zatvorenom prostoru i već iz toga se može zaključiti da tradicionalni datum obeležavanja Božića zimi po svemu sudeći nije tačan pošto jevanđelje kaže da su pastiri bili na poljima.

Rođen tokom rane jeseni

Do zaključka kada se Isus rodio možemo doći tako što računamo unazad od dana njegove smrti na Pashu, u proleće 14. nisana 33. godine n. e. (Jovan 19:14-16). Isus je imao oko 30 godina kada je počeo sa svojom troipogodišnjom službom, što znači da se rodio tokom rane jeseni 2. godine pre n. e. (Luka 3:23).

Zašto se Božić slavi 7. januara?

Pošto ne postoje dokazi da se Isus rodio 7. januara, zašto se onda Božić slavi tog datuma? Encyclopædia Britannica kaže da su crkvene vođe verovatno izabrale ovaj datum jer su želele da se on „poklopi s paganskim rimskim praznikom kojim se obeležavao ’rođendan nepobedivog sunca‘ “ u vreme kratkodnevice. Kao što The Encyclopedia Americana navodi, mnogi autoriteti smatraju da je ovo urađeno „da bi se hrišćanstvo učinilo prihvatljivijim paganskim obraćenicima“.