Vrati se na sadržaj

Zašto postoji tako mnogo hrišćanskih denominacija?

Odgovor iz Svetog pisma

Ljudi su iskoristili učenja Isusa Hrista da bi osnovali razne „hrišćanske“ denominacije. Međutim, iz Svetog pisma se vidi da postoji samo jedan ispravan oblik hrišćanstva. Osmotrite sledeća tri razloga za takav zaključak.

  1. Isus je rekao da je on poučavao istini, a i prvi hrišćani su svoju religiju nazivali istinom (Jovan 8:32; 2. Petrova 2:2; 2. Jovanova 4; 3. Jovanova 3). To znači da oni koji naučavaju doktrine suprotne onome što je Isus naučavao zapravo ne ispovedaju ispravan oblik hrišćanstva.

  2. Sveto pismo podstiče hrišćane da ’svi jedno govore‘ (1. Korinćanima 1:10). Međutim, mnoge hrišćanske denominacije se ne slažu oko osnovnih učenja, na primer šta znači biti hrišćanin. Nemoguće je da je svaka od njih u pravu (1. Petrova 2:21).

  3. Isus je prorekao da će mnogi tvrditi da su hrišćani, ali neće postupati po njegovim zapovestima i zato će ih on odbaciti (Matej 7:21-23; Luka 6:46). Neke ljude će zavesti verske vođe koje radi svoje koristi izvrću istinu o Bogu (Matej 7:15). Biće i onih kojima će odgovarati lažno hrišćanstvo jer će više voleti da slušaju ono što im prija, nego istinu iz Svetog pisma (2. Timoteju 4:3, 4).

U svom poređenju o pšenici i kukolju, Isus je prorekao veliku pobunu (otpadništvo) protiv pravog hrišćanstva (Matej 13:24-30, 36-43). Duže vreme nije bilo moguće razlikovati pravo hrišćanstvo od lažnog. Desilo se upravo ono što je Isus prorekao i otpadništvo je počelo da cveta nakon smrti apostola (Dela apostolska 20:29, 30). Iako postoje razna otpadnička učenja, svi oblici lažnog hrišćanstva zapravo su „odstupili od istine“ (2. Timoteju 2:18).

Isus je takođe prorekao da će razlika između pravog i lažnog hrišćanstva s vremenom postati jasna. To se događa u naše vreme, tokom ’svršetka ovog poretka‘ (Matej 13:30, 39).