Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li hrišćani prihvataju lekarsku pomoć?

Odgovor iz Svetog pisma

Da. Isusove reči da „ne treba lekar zdravima, nego bolesnima“ pokazuju da njegovi učenici mogu potražiti lekarsku pomoć (Matej 9:12). Iako Sveto pismo nije medicinski priručnik, u njemu se nalaze načela kojima se vode osobe koje žele da ugode Bogu.

Pitanja koja možete sebi postaviti

1. Da li razumem na koji ću način biti lečen? Sveto pismo nas savetuje da potražimo pouzdane informacije umesto da ’verujemo svakoj reči‘ (Poslovice 14:15).

2. Da li treba da čujem mišljenje drugih lekara? ’Mnoštvo savetnika‘ može biti korisno, naročito ako vam je zdravstveno stanje ozbiljno (Poslovice 15:22).

3. Da li lečenje uključuje kršenje biblijske zapovesti da se ’uzdržavamo od krvi‘? (Dela apostolska 15:20).

4. Da li dijagnostikovanje ili lečenje bolesti uključuje neki vid okultizma? Sveto pismo to osuđuje (Ponovljeni zakoni 18:10-12). Da biste utvrdili da li je uključen neki vid okultizma, uzmite u obzir sledeće:

  • Da li lekar praktikuje neki oblik okultizma?

  • Da li se lečenje temelji na verovanju da bolest prouzrokuju uvređeni bogovi ili neprijatelji koji se bave vradžbinama?

  • Da li se prilikom pravljenja ili upotrebe leka praktikuju žrtvovanje, bajanje ili drugi okultni rituali?

5. Da li postajem opsednut svojim zdravljem? Sveto pismo nas savetuje: „Neka vaša razumnost bude poznata svim ljudima“ (Filipljanima 4:5). Razumnost će vam pomoći da se usredsredite na ono ’što je najvažnije‘, kao što su duhovne aktivnosti (Filipljanima 1:10; Matej 5:3).