Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Gde prebiva Ðavo?

Odgovor iz Svetog pisma

Pošto je duhovno stvorenje, Ðavo prebiva u području koje je nevidljivo za ljudske oči. Međutim, to mesto nije pakao u kojem on muči zle ljude, kao što je prikazano na slici.

„Rat na nebu“

Neko vreme, Satana Ðavo je mogao slobodno da se kreće u duhovnom području i takođe je mogao direktno da pristupi Bogu zajedno s vernim anđelima (Jov 1:6). Ali u Svetom pismu je prorečeno da će izbiti „rat na nebu“ nakon kog će Satana biti ’zbačen na zemlju‘ (Otkrivenje 12:7-9, Daničić–Karadžić). Biblijska hronologija kao i svetski događaji potvrđuju da se ovaj rat na nebu već odigrao. Ðavo sada prebiva u području zemlje.

Da li to znači da Ðavo prebiva na određenom mestu na našoj planeti? Na primer, za drevni grad Pergam se kaže da je bio mesto „gde je Satanin presto“ i „gde prebiva Satana“ (Otkrivenje 2:13). Zapravo, ovi izrazi verovatno ukazuju na veliku zastupljenost satanske religije u tom gradu. Sveto pismo kaže da Ðavo vlada nad ’svim kraljevstvima sveta‘ što znači da on ne prebiva ni na jednom doslovnom mestu na zemlji, već u području zemlje (Luka 4:5, 6).