Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li sve religije vode do Boga?

Odgovor iz Svetog pisma

Ne, nisu sve religije put do Boga. U Svetom pismu se spominju mnoge religije koje Bog ne odobrava. One se mogu svrstati u dve osnovne grupe.

Prva grupa: Obožavanje lažnih bogova

Biblija lažne bogove opisuje kao „ništavne, od kojih nikakve koristi nema“ (Jeremija 10:3-5; 16:19, 20). Jehova * Bog je drevnim Izraelcima zapovedio: „Nemoj imati drugih bogova osim mene“ (Izlazak 20:3, 23; 23:24). Kada su Izraelci obožavali druge bogove, „Jehova se žestoko razgnevio“ (Brojevi 25:3; Levitska 20:2; Sudije 2:13, 14).

Bog nije promenio svoje gledište o obožavanju „onih koji se nazivaju ’bogovima‘“ (1. Korinćanima 8:5, 6; Galatima 4:8). Ljudima koji žele da ga obožavaju Bog zapoveda da se odvoje od onih koji obožavaju lažne bogove. On kaže: „Izađite iz njihove sredine i odvojte se“ (2. Korinćanima 6:14-17). Ako sve religije vode do Boga, zašto bi on dao takvu zapovest?

Druga grupa: Obožavanje istinitog Boga na način koji on ne odobrava

Izraelci su ponekad obožavanje istinitog Boga mešali s verovanjima i običajima koje su preuzeli iz drugih religija. Jehova je odbacio takvo obožavanje (Izlazak 32:8; Ponovljeni zakoni 12:2-4). Isus je osudio verske vođe svog vremena zbog načina na koji su obožavali Boga. Pred drugima su se prikazivali kao pobožne osobe, ali su licemerno ’zanemarivali ono što je u Zakonu važnije: pravdu, milosrđe i vernost‘ (Matej 23:23).

Slično je i danas. Samo ona religija koja se temelji na istini vodi do Boga. Ta istina se nalazi u Bibliji (Jovan 4:24; 17:17; 2. Timoteju 3:16, 17). Religije čija učenja nisu u skladu s Biblijom zapravo udaljavaju ljude od Boga. Mnoga učenja za koja ljudi misle da su biblijska — na primer Trojstvo, besmrtnost duše i večni pakao — preuzeta su iz krive religije. Obožavanje koje se temelji na takvim učenjima zapravo je uzaludno, jer se ljudska predanja više poštuju od Božjih zapovesti (Marko 7:7, 8).

Bog prezire versko licemerstvo (Titu 1:16). Da bi religija pomogla ljudima da se približe Bogu, ona treba da oblikuje njihov svakodnevni život, a ne da se svodi samo na obrede i formalnosti. Na primer, Biblija kaže: „Ako neko misli da je religiozan, a ne obuzdava svoj jezik, nego obmanjuje svoje srce, njegovo obožavanje je uzaludno. Religija koja je čista i neuprljana pred našim Bogom i Ocem jeste ovo: brinuti se za siročad i udovice u njihovoj nevolji, i čuvati se prljavštine ovog sveta“ (Jakovljeva 1:26, 27, fusnote). Ovde je upotrebljen izraz „religija koja je čista“ jer se radi o nelicemernom obožavanju Boga.

^ odl. 5 Jehova je ime istinitog Boga zapisano u Bibliji.