Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li sve religije vode do Boga?

Da li sve religije vode do Boga?

Odgovor iz Svetog pisma

Ne, nisu sve religije put do Boga. U Svetom pismu se spominju mnoge religije koje Bog ne odobrava. One se mogu svrstati u dve osnovne grupe.

Prva grupa: Obožavanje lažnih bogova

Biblija lažne bogove opisuje kao „ništavne, od kojih nikakve koristi nema“ (Jeremija 10:3-5; 16:19, 20). Jehova * Bog je drevnim Izraelcima zapovedio: „Nemoj imati drugih bogova osim mene“ (Izlazak 20:3, 23; 23:24). Kada su Izraelci obožavali druge bogove, „Jehova se žestoko razgnevio“ (Brojevi 25:3; Levitska 20:2; Sudije 2:13, 14).

Bog nije promenio svoje gledište o obožavanju „onih koji se nazivaju ’bogovima‘“ (1. Korinćanima 8:5, 6; Galatima 4:8). Ljudima koji žele da ga obožavaju Bog zapoveda da se odvoje od onih koji obožavaju lažne bogove. On kaže: „Izađite iz njihove sredine i odvojte se“ (2. Korinćanima 6:14-17). Ako sve religije vode do Boga, zašto bi on dao takvu zapovest?

Druga grupa: Obožavanje istinitog Boga na način koji on ne odobrava

Izraelci su ponekad obožavanje istinitog Boga mešali s verovanjima i običajima koje su preuzeli iz drugih religija. Jehova je odbacio takvo obožavanje (Izlazak 32:8; Ponovljeni zakoni 12:2-4). Isus je osudio verske vođe svog vremena zbog načina na koji su obožavali Boga. Pred drugima su se prikazivali kao pobožne osobe, ali su licemerno ’zanemarivali ono što je u Zakonu važnije: pravdu, milosrđe i vernost‘ (Matej 23:23).

Slično je i danas. Samo ona religija koja se temelji na istini vodi do Boga. Ta istina se nalazi u Bibliji (Jovan 4:24; 17:17; 2. Timoteju 3:16, 17). Religije čija učenja nisu u skladu s Biblijom zapravo udaljavaju ljude od Boga. Mnoga učenja za koja ljudi misle da su biblijska — na primer Trojstvo, besmrtnost duše i večni pakao — preuzeta su iz krive religije. Obožavanje koje se temelji na takvim učenjima zapravo je uzaludno, jer se ljudska predanja više poštuju od Božjih zapovesti (Marko 7:7, 8).

Bog prezire versko licemerstvo (Titu 1:16). Da bi religija pomogla ljudima da se približe Bogu, ona treba da oblikuje njihov svakodnevni život, a ne da se svodi samo na obrede i formalnosti. Na primer, Biblija kaže: „Ako neko misli da je religiozan, a ne obuzdava svoj jezik, nego obmanjuje svoje srce, njegovo obožavanje je uzaludno. Religija koja je čista i neuprljana pred našim Bogom i Ocem jeste ovo: brinuti se za siročad i udovice u njihovoj nevolji, i čuvati se prljavštine ovog sveta“ (Jakovljeva 1:26, 27, fusnote). Ovde je upotrebljen izraz „religija koja je čista“ jer se radi o nelicemernom obožavanju Boga.

^ odl. 5 Jehova je ime istinitog Boga zapisano u Bibliji.