Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Šta Sveto pismo kaže o alkoholu? Da li je greh piti alkohol?

Odgovor iz Svetog pisma

Nije greh ako se alkohol pije u umerenim količinama. Sveto pismo kaže da je vino dar od Boga i da može razveseliti čoveka (Psalam 104:14, 15; Propovednik 3:13; 9:7). Takođe se kaže da je vino dobro za zdravlje (1. Timoteju 5:23).

Isus je pio vino dok je živeo na zemlji (Matej 26:29; Luka 7:34). Dobro je poznato Isusovo čudo kada je na jednoj svadbi pretvorio veliku količinu vode u vino (Jovan 2:1-10).

Posledice opijanja

Iako Sveto pismo pominje vino u pozitivnom svetlu, ono osuđuje opijanje. Stoga, hrišćanin koji odluči da konzumira alkohol uzimaće ga u umerenoj količini (1. Timoteju 3:8; Titu 2:2, 3). Biblija navodi nekoliko razloga zašto se ne treba opijati.

Kako odrediti granicu?

Osoba je previše popila ako zbog dejstva alkohola ugrožava svoju bezbednost, kao i bezbednost drugih. Prema Bibliji, za osobu se ne kaže da se napila tek kada izgubi svest, već kada postane dezorijentisana, počne da se tetura, postane svadljiva ili govori nerazgovetno (Jov 12:25; Psalam 107:27; Poslovice 23:29, 30, 33). Čak i ako se osoba ne opija, ona mora paziti da ne stvori naviku da uzima alkohol, jer to može voditi do ozbiljnih posledica (Luka 21:34, 35).

Kada ne treba uzimati alkohol

Sveto pismo kaže kada hrišćani uopšte ne treba da piju alkoholna pića:

  • Ako bi se drugi spotakli zbog toga (Rimljanima 14:21).

  • Ako bi se time kršio zakon države (Rimljanima 13:1).

  • Ako osoba ne može da se kontroliše dok pije. Oni koji su postali zavisni od alkohola moraju biti spremni da preduzmu odlučne korake (Matej 5:29, 30).