Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Sveto pismo može pomoći osobama s hroničnom bolešću?

Odgovor iz Svetog pisma

Da. Bog brine o vernim ljudima koji su bolesni. U Bibliji se za njih kaže: ’Jehova će ih na postelji bolesničkoj okrepiti‘ (Psalam 41:3). Ako patite od neke hronične bolesti, sledeća tri koraka vam mogu pomoći da istrajete:

  1. Molite se za snagu da izdržite. Možete dobiti „Božji mir koji prevazilazi svaki um“, koji će vam ublažiti zabrinutost i pomoći da nastavite uprkos teškoćama (Filipljanima 4:6, 7).

  2. Budite pozitivni. Biblija kaže: „Veselo srce deluje dobro kao lek, a slomljen duh suši kosti“ (Poslovice 17:22). Negujte smisao za humor, jer vam to pomaže ne samo da se razvedrite već i da poboljšate svoje zdravlje.

  3. Imajte nadu u budućnost. Čvrsta nada vam može pomoći da budete radosni uprkos hroničnom oboljenju (Rimljanima 12:12). Biblija je prorekla da će doći vreme kada „niko od stanovnika neće reći: ’Bolestan sam‘ “ (Isaija 33:24). Bog će tada izlečiti hronične bolesti koje danas predstavljaju nerešiv problem za savremenu nauku. Na primer, Biblija kaže da će stari postati mladi i zdravi: „Neka telo njegovo postane sveže kao u mladosti, neka se vrati u dane mladalačke snage svoje“ (Jov 33:25).

Napomena: Iako se oslanjaju na pomoć koju pruža Bog, Jehovini svedoci traže i medicinsku pomoć za hronične bolesti (Marko 2:17). Međutim, mi ne zagovaramo neku konkretnu metodu lečenja; smatramo da svako treba da donese ličnu odluku o tom pitanju.