Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Šta znači broj 666?

Odgovor iz Svetog pisma

Prema poslednjoj biblijskoj knjizi, 666 je broj, to jest ime zveri sa sedam glava i deset rogova, koja izlazi iz mora (Otkrivenje 13:1, 17, 18). Ova zver predstavlja svetski politički sistem, koji ima vlast nad „svim plemenima i narodnostima i jezicima i narodima“ (Otkrivenje 13:7). Ime 666 ukazuje da je politički sistem u Božjim očima potpuni promašaj. U kom smislu?

Više od imena. Bog daje imena koja imaju značenje. Na primer, Bog je čoveku Avramu, čije ime znači „otac uzvišenosti“, dao ime Avraham, što znači „otac mnoštva“, kada mu je obećao da će ga učiniti „ocem mnogih naroda“ (Postanak 17:5, fusnote). Slično tome, Bog je pomenutoj zveri dao ime u obliku broja 666 jer ono simbolizuje njene karakteristike.

Broj šest predstavlja nesavršenost. U Svetom pismu se brojevi često koriste u simboličnom smislu. Sedam označava potpunost ili savršenost. Šest, pošto je za jedan manji od sedam, može ukazivati na nešto što Bog smatra nepotpunim ili nesavršenim i na nešto u vezi s Božjim neprijateljima (1. Letopisa 20:6; Danilo 3:1).

Tri puta radi naglašavanja. U Svetom pismu se ponekad nešto naglašava tako što se ponovi tri puta (Otkrivenje 4:8; 8:13). Stoga, imenom 666 stavlja se snažan naglasak na to da su s Božjeg stanovišta ljudski politički sistemi potpuni promašaj. Oni ne mogu da donesu trajan mir i sigurnost. To može samo Božje Kraljevstvo.

Žig zveri

Biblija kaže da su ljudi primili „žig zveri“ zato što je ’zadivljeno slede‘, i to do te mere da je obožavaju (Otkrivenje 13:3, 4; 16:2). To čine tako što veličaju svoju zemlju, njena obeležja i vojnu silu. Kao što se navodi u delu The Encyclopedia of Religion: „Nacionalizam je postao istaknut oblik religije u savremenom svetu.“ *

Šta znači imati žig zveri na desnici ili čelu? (Otkrivenje 13:16). U vezi sa zapovestima koje je dao izraelskom narodu, Bog je rekao: „Privežite ih kao znak na ruku i neka vam budu kao povez preko čela“ (Ponovljeni zakoni 11:18). To ne znači da su Izraelci doslovno obeležili svoje ruke i čela, već da je Božja reč uticala na sve što su radili i o čemu su razmišljali. Isto tako, žig zveri nije nešto doslovno, kao što bi bila tetovaža 666, već predstavlja one koji dozvoljavaju da politički sistem upravlja njihovim životom. Oni koji imaju žig zveri postaju Božji neprijatelji (Otkrivenje 14:9, 10; 19:19-21).

^ odl. 8 Videti takođe Nationalism in a Global Era, strana 134, i Nationalism and the Mind: Essays on Modern Culture, strana 94.