Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Ðavo ima vlast nad ljudima?

Da li Ðavo ima vlast nad ljudima?

Odgovor iz Svetog pisma

Ðavo i demoni toliko utiču na ljude da Sveto pismo kaže: „Ceo svet je u vlasti Zloga“ (1. Jovanova 5:19). Ono otkriva na koje načine Ðavo vrši uticaj na ljude.

  • Prevara. Sveto pismo podstiče hrišćane da se ’odupru Ðavolovim spletkama‘ (Efešanima 6:11). Jedna od njegovih spletki je da ubedi ljude da su oni koji vrše njegovu volju zapravo Božje sluge (2. Korinćanima 11:13-15).

  • Okultizam. Da bi zaveo ljude, Ðavo koristi metode kao što su prizivanje duhova, proricanje budućnosti, gatanje i astrologija (Ponovljeni zakoni 18:10-12). Osobe koje uzimaju drogu, pristaju da budu hipnotisane i upražnjavaju tehnike meditacije kojima se postiže prazan um podložne su uticaju demona (Luka 11:24-26).

  • Kriva religija. Religije koje šire lažna učenja obmanjuju ljude i navode ih da budu neposlušni Bogu (1. Korinćanima 10:20). Za takva verovanja Sveto pismo kaže da su „učenja demona“ (1. Timoteju 4:1).

  • Opsedanje. U Svetom pismu su zapisani primeri osoba koje su bile u vlasti zlih duhova. Neki ljudi opsednuti demonima izgubili su vid i sposobnost govora ili su povređivali sami sebe (Matej 12:22; Marko 5:2-5).

Kako se možemo odupreti Ðavolu

Ne treba da živite u strahu od demonskog uticaja jer se u Svetom pismu navodi kako se možete suprotstaviti Ðavolu:

  •  Naučite da prepoznajete Ðavolove metode tako da vam ’njegove namere ne budu nepoznate‘ (2. Korinćanima 2:11).

  •  Upoznajte Sveto pismo i zatim primenjujte ono što ste naučili. Primena biblijskih načela će vas zaštititi od Ðavolovog uticaja (Efešanima 6:11-18).

  •  Oslobodite se svega što je povezano s demonima (Dela apostolska 19:19). To mogu biti muzika, knjige, časopisi, posteri i okultni filmovi.