Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Da li Ðavo ima vlast nad ljudima?

Odgovor iz Svetog pisma

Ðavo i demoni toliko utiču na ljude da Sveto pismo kaže: „Ceo svet je u vlasti Zloga“ (1. Jovanova 5:19). Ono otkriva na koje načine Ðavo vrši uticaj na ljude.

  • Prevara. Sveto pismo podstiče hrišćane da se ’odupru Ðavolovim spletkama‘ (Efešanima 6:11). Jedna od njegovih spletki je da ubedi ljude da su oni koji vrše njegovu volju zapravo Božje sluge (2. Korinćanima 11:13-15).

  • Okultizam. Da bi zaveo ljude, Ðavo koristi metode kao što su prizivanje duhova, proricanje budućnosti, gatanje i astrologija (Ponovljeni zakoni 18:10-12). Osobe koje uzimaju drogu, pristaju da budu hipnotisane i upražnjavaju tehnike meditacije kojima se postiže prazan um podložne su uticaju demona (Luka 11:24-26).

  • Kriva religija. Religije koje šire lažna učenja obmanjuju ljude i navode ih da budu neposlušni Bogu (1. Korinćanima 10:20). Za takva verovanja Sveto pismo kaže da su „učenja demona“ (1. Timoteju 4:1).

  • Opsedanje. U Svetom pismu su zapisani primeri osoba koje su bile u vlasti zlih duhova. Neki ljudi opsednuti demonima izgubili su vid i sposobnost govora ili su povređivali sami sebe (Matej 12:22; Marko 5:2-5).

Kako se možemo odupreti Ðavolu

Ne treba da živite u strahu od demonskog uticaja jer se u Svetom pismu navodi kako se možete suprotstaviti Ðavolu:

  •  Naučite da prepoznajete Ðavolove metode tako da vam ’njegove namere ne budu nepoznate‘ (2. Korinćanima 2:11).

  •  Upoznajte Sveto pismo i zatim primenjujte ono što ste naučili. Primena biblijskih načela će vas zaštititi od Ðavolovog uticaja (Efešanima 6:11-18).

  •  Oslobodite se svega što je povezano s demonima (Dela apostolska 19:19). To mogu biti muzika, knjige, časopisi, posteri i okultni filmovi.