Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Put do srećne porodice

 3. DEO

Kako rešavati probleme

Kako rešavati probleme

’Žarko se volite, jer ljubav pokriva mnoštvo greha.‘ (1. Petrova 4:8)

Na početku zajedničkog života, neminovno će se pojaviti problemi. Ti problemi nastaju jer se supružnici razlikuju u stavovima, osećanjima i pogledu na život. Tu su i uticaji sa strane i nepredviđeni događaji.

Bežanje od realnosti može izgledati kao lako rešenje, ali Biblija nas savetuje da se suočimo s problemima (Matej 5:23, 24). Primenjivanje biblijskih načela vodi do najboljih rešenja.

 1. RAZGOVARAJTE O PROBLEMU

ŠTA BIBLIJA KAŽE. Postoji „vreme kad se govori“ (Propovednik 3:1, 7). Zato odvojte vreme da razgovarate o problemu koji se pojavio. Iskreno recite bračnom drugu kako se osećate i šta mislite. Uvek „govorite istinu“ (Efešanima 4:25). Čak i kada ste veoma uznemireni, nemojte započinjati svađu. Blag odgovor može sprečiti da obična razmirica preraste u sukob (Poslovice 15:4; 26:20).

Ako se ne slažete s bračnim drugom, budite ljubazni prema njemu i ne zaboravite da pokazujete ljubav i poštovanje (Kološanima 4:6). Pokušajte da što pre rešite problem i nemojte započinjati „hladni rat“ (Efešanima 4:26).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Izaberite prikladno vreme za razgovor o problemima.

  • Nemojte prekidati bračnog druga dok govori, već sačekajte da dođe red na vas.

 2. SLUŠAJTE KAKO BISTE RAZUMELI

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Srdačno volite jedni druge. Prednjačite u iskazivanju poštovanja jedni drugima“ (Rimljanima 12:10). Veoma je važno kako slušate. Nastojte da razumete gledište bračnog druga i pri tome budite ’saosećajni i ponizni‘ (1. Petrova 3:8; Jakovljeva 1:19). Nemojte se pretvarati da slušate. Kad je to moguće, ostavite po strani ono što radite da biste s punom pažnjom slušali. Ako ne možete, predložite da razgovarate kasnije. Ukoliko na supružnika gledate kao na saradnika, a ne kao na protivnika, nećete se „brzo vređati“ (Propovednik 7:9).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Slušajte otvorenog uma, čak i ako vam se ne dopada ono što čujete.

  • Trudite se da razumete šta stoji iza reči. Zapažajte govor tela i ton glasa.

3. SPROVEDITE REČI U DELO

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Od svakog truda ima neke koristi, a puste reči vode u oskudicu“ (Poslovice 14:23). Nije dovoljno samo složiti se oko rešenja, već je potrebno i sprovesti u delo zajedničku odluku. Za to je nekad potreban velik trud, ali se isplati (Poslovice 10:4). Ako radite zajedno kao tim, imaćete „dobru platu za svoj trud“ (Propovednik 4:9).

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Dogovorite se šta konkretno svako od vas može da uradi da bi se rešio problem.

  • S vremena na vreme, procenite kako vam ide.