Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Put do srećne porodice

 2. DEO

Budite verni jedno drugom

Budite verni jedno drugom

„Što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja.“ (Marko 10:9)

Jehova je rekao svojim slugama: „Ne budite neverni“ (Malahija 2:16). Vernost je posebno važna u braku, jer bez nje nema poverenja, a poverenje je neophodno da bi ljubav cvetala.

Danas je izazov sačuvati vernost u braku. Da biste zaštitili svoj brak, morate obratiti pažnju na dva područja.

 1. NEKA VAM BRAK BUDE ISPRED DRUGIH STVARI

ŠTA BIBLIJA KAŽE. ’Prosudite šta je najvažnije‘ (Filipljanima 1:10). Vaš brak je jedna od najvažnijih stvari. Zato zaslužuje posebno mesto u životu.

Jehova želi da poklanjate pažnju svom supružniku i da zajedno ’uživate u životu‘ (Propovednik 9:9). On jasno kaže da nikada ne smemo zapostavljati bračnog druga. Naprotiv, treba da se trudimo da ga usrećimo (1. Korinćanima 10:24). Neka on oseća da je potreban i cenjen.

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Redovno provodite vreme zajedno i u tim trenucima svu pažnju poklonite bračnom drugu.

  • Imajte na umu da niste više sami, već u braku.

 2. ČUVAJTE SVOJE SRCE

ŠTA BIBLIJA KAŽE. „Svako ko požudno gleda neku ženu već je učinio s njom preljubu u svom srcu“ (Matej 5:28). Ako neko stalno razmišlja o nemoralnim stvarima, on je u nekom smislu neveran bračnom drugu.

Jehova nam kaže da ’čuvamo svoje srce‘ (Poslovice 4:23; Jeremija 17:9). Da bismo uspeli u tome, moramo paziti na svoje oči (Matej 5:29, 30). Ugledajte se na Božjeg slugu Jova, koji je ’sklopio savez sa svojim očima‘ da nikada neće požudno gledati drugu ženu (Jov 31:1). Budite odlučni da nikada ne gledate pornografiju. Takođe, budite rešeni da ne dozvolite da se kod vas razviju osećanja prema nekoj osobi s kojom niste u braku.

ŠTA MOŽETE UČINITI:

  • Neka svima bude očigledno da ste potpuno odani svom bračnom drugu.

  • Uzmite u obzir osećanja svog supružnika i ako se on oseća nelagodno zbog vašeg prijateljstva s nekom osobom, odmah ga okončajte.