Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Primeri vere

 JEDANAESTO POGLAVLJE

Čovek koji je budno pazio i iščekivao

Čovek koji je budno pazio i iščekivao

1, 2. Koji neprijatan zadatak je čekao Iliju i po čemu su se on i Ahav razlikovali?

ILIJA silno želi da se nasamo pomoli svom nebeskom Ocu. Ali okružen je mnoštvom ljudi. Oni su upravo videli kako ovaj pravi prorok doziva vatru s neba i nema sumnje da mnogi od njih žele da laskanjem pridobiju njegovu naklonost. Ipak, pre nego što bi Ilija mogao da ode na vrh gore Karmil i pristupi Jehovi Bogu nasamo u molitvi, čeka ga jedan neprijatan zadatak. Mora da razgovara s kraljem Ahavom.

2 Ova dva čoveka su potpuno različita. Ahav, u raskošnoj kraljevskoj odeći, zapravo je pohlepan, prevrtljiv otpadnik. Ilija je odeven u odeću tipičnu za proroke, grubu haljinu načinjenu verovatno od životinjske kože ili od kamilje ili kozje dlake. On je čovek izuzetne hrabrosti, besprekornosti i vere. Ovaj dan koji se bliži svom kraju otkrio je mnogo o njihovim ličnostima.

3, 4. (a) Zašto se može reći da su Ahav i drugi Valovi obožavaoci imali loš dan? (b) Koja pitanja ćemo osmotriti?

3 Za Ahava i druge Valove obožavaoce to je bio loš dan. Paganska religija, čiji su pobornici u desetoplemenskom kraljevstvu Izraela bili Ahav i njegova žena, kraljica Jezavelja, doživela je snažan udarac. Val je razotkriven. Pokazalo se da taj lažni, beživotni bog nije uspeo da upali običnu vatru da bi odgovorio na mahnito preklinjanje svojih proroka, njihovo igranje i obredno prolivanje krvi. Nije uspeo da zaštiti tih 450 proroka od pogubljenja koje su zaista zaslužili. Ali on je još u nečemu bio neuspešan i uskoro je trebalo da se dogodi nešto što će samo potvrditi taj neuspeh. Tokom perioda od tri godine, Valovi proroci su preklinjali svog boga da okonča sušu koja je pogađala zemlju, ali pokazalo se da je Val nesposoban da to učini. Uskoro će Jehova pokazati svoju nadmoć tako što će okončati sušu (1. Kralj. 16:30–17:1; 18:1-40).

 4 Kada će Jehova to učiniti? Šta će Ilija u međuvremenu raditi? I šta mi možemo naučiti od njega kao čoveka jake vere? Zapazimo šta o tome govori biblijski zapis. (Pročitati 1. Kraljevima 18:41-46.)

Značaj molitve

5. Šta je Ilija rekao Ahavu i da li se može reći da je Ahav nešto naučio iz događaja koji su se odigrali tog dana?

5 Ilija prilazi Ahavu i kaže: „Idi gore, jedi i pij, jer se čuje huka koja najavljuje kišu.“ Da li je taj zli kralj nešto naučio iz događaja koji su se odigrali tog dana? U biblijskom zapisu se ne daje konkretan odgovor. Ipak, u njemu ne zapažamo ni jednu jedinu reč pokajanja niti molbu da mu prorok pomogne da se približi Jehovi i zatraži oproštaj. Ne, Ahav je jednostavno „otišao gore da jede i pije“ (1. Kralj. 18:41, 42). A šta Ilija čini?

6, 7. Za šta se Ilija molio i zašto?

6 „Ilija se popeo na vrh Karmila, sagnuo se do zemlje i stavio lice među kolena.“ Sada kada je Ahav otišao da napuni stomak, Ilija ima priliku da se pomoli svom nebeskom Ocu. Zapazimo kako njegov položaj tela otkriva poniznost  — on kleči, a glava mu je savijena do kolena. Šta to Ilija radi? Ne moramo da nagađamo. Biblija nam u Jakovljevoj 5:18 govori da se Ilija molio za prestanak suše. Po svemu sudeći, reč je o molitvi koju je uputio na vrhu Karmila.

Ilijine molitve su odražavale njegovu iskrenu želju da vidi izvršenje Božje volje

7 Jehova je još ranije rekao: „Odlučio [sam] da pustim kišu na zemlju“ (1. Kralj. 18:1). Stoga, Ilija se moli da se izvrši Jehovina volja, za šta je i Isus oko hiljadu godina kasnije poučio svoje učenike da se mole (Mat. 6:9, 10).

8. Koje nam pouke o molitvi pruža Ilijin primer?

8 Ilijin primer nam pruža mnoge pouke o molitvi. Njemu je najvažnije bilo ostvarenje Božje volje. Kada se molimo, dobro je da uvek imamo na umu: „Šta god da molimo u skladu [s Božjom] voljom, on nas čuje“ (1. Jov. 5:14). Jasno je onda da moramo znati šta je Božja volja da bi mu naše molitve bile prihvatljive. To je svakako dobar razlog za to da proučavanje Svetog pisma postane deo našeg svakodnevnog života. Nesumnjivo je i Ilija, zbog svih patnji koje su pogađale njegov narod, želeo da vidi kraj suše. Srce mu je verovatno bilo prepuno zahvalnosti nakon što je bio očevidac čuda koje je Jehova učinio tog dana. I mi želimo da briga za dobrobit drugih i iskreno zahvaljivanje budu važna obeležja naših molitvi. (Pročitati 2. Korinćanima 1:11 i Filipljanima 4:6.)

Uveren u Jehovino obećanje i budan

9. Šta je Ilija rekao svom sluzi da uradi i koje dve pouke ćemo osmotriti?

9 Ilija je siguran da će Jehova prekinuti sušu, ali ne zna kada će to biti. Šta on radi u međuvremenu? U zapisu stoji: „Svom sluzi [on] reče: ’Molim te, idi gore i pogledaj prema moru.‘ On je otišao i pogledao, a zatim rekao: ’Ništa se ne vidi.‘ A on reče: ’Idi opet‘, i tako sedam puta“ (1. Kralj. 18:43). Ilijin primer nam pruža najmanje dve pouke. Jedna pouka se odnosi na njegovo uverenje da će Jehova učiniti kraj suši, a druga na njegovu budnost.

Ilija prati svaki znak koji bi potvrdio da je Jehovino obećanje počelo da se ispunjava

10, 11. (a) Kako je Ilija pokazao da veruje u Jehovino obećanje? (b) Zašto i mi možemo imati takvo pouzdanje?

10 Ilija veruje u Jehovino obećanje i zato prati svaki znak koji bi potvrdio da je ono počelo da se ispunjava.  Šalje svog slugu na uzvišicu da odatle osmatra horizont ne bi li video neki nagoveštaj kiše. Kada se vraća, sluga donosi ne tako radosnu vest: „Ništa se ne vidi.“ Horizont je čist, a nebo je očigledno bez oblaka. Zašto je to neobično? Videli smo da je Ilija upravo rekao kralju Ahavu: „Čuje [se] huka koja najavljuje kišu.“ Kako je prorok mogao da kaže tako nešto kad se još nije pojavio ni jedan jedini kišni oblak?

11 Ilija zna šta je Jehova obećao. Kao njegov prorok i predstavnik, siguran je da će Bog ispuniti svoju reč. Toliko je uveren u to kao da je već čuo pljusak. Možda nas to podseća na biblijski opis Mojsija za kog se kaže da je „ostao postojan kao da vidi Nevidljivog“. Da li je Bog i za tebe toliko stvaran? On nam pruža obilje dokaza na osnovu kojih možemo imati takvu veru u njega i njegova obećanja (Jevr. 11:1, 27).

12. Po čemu se vidi da je Ilija budno pazio i kako je reagovao na vest o jednom malom oblaku?

12 Kao sledeće, zapazimo koliko Ilija budno pazi. On svog slugu ne šalje jednom ili dvaput, već sedam puta! Možemo samo zamisliti koliko se sluga umorio od odlaženja i dolaženja, ali Ilija ne odustaje od toga da vidi znak. Konačno se sluga sedmi put vraća i kaže: „Eno, mali oblak kao čovečji dlan diže se s mora.“ Možeš li sebi predstaviti tog slugu kako drži ispruženu ruku i dlanom meri veličinu jednog malog oblaka koji se pojavljuje na horizontu iznad Velikog mora? Za slugu to možda nije nešto značajno, ali za Iliju je taj oblak veoma važan. On svom sluzi sada daje jedan hitan zadatak: „Idi i reci Ahavu: ’Preži konje i idi da te ne uhvati pljusak!‘“ (1. Kralj. 18:44).

13, 14. (a) Kako možemo oponašati Ilijinu budnost? (b) Zbog čega treba da služimo Jehovi sa osećajem hitnosti?

13 Ilija ponovo pruža snažan primer za nas. I mi živimo u vreme kada očekujemo da Bog izvrši svoju nameru. Ilija je čekao na kraj suše, a današnje Božje sluge čekaju na kraj ovog zlog poretka (1. Jov. 2:17). Sve dok Jehova Bog nešto ne preduzme, mi moramo ostati budni kao što je i Ilija bio. Božji Sin, Isus, savetovao je svoje učenike: „Bdite, dakle, jer ne znate u koji dan dolazi vaš Gospod“ (Mat. 24:42). Da li je Isus hteo da kaže da njegovi učenici neće ništa znati o kraju ovog poretka? Naprotiv, on je detaljno opisao kakav će biti svet u danima koji će prethoditi njegovom  uništenju. Danas se pred našim očima ispunjava taj detaljni znak ’svršetka ovog poretka‘. (Pročitati Mateja 24:3-7.)

Jedan oblačić je bio dovoljan da uveri Iliju u to da će Jehova uskoro nešto učiniti. Znak poslednjih dana pruža mnogo razloga da služimo Jehovi sa osećajem hitnosti

14 Svaki deo tog znaka sam po sebi je snažan, uverljiv dokaz. Da li su takvi dokazi dovoljni da nas pokrenu da služimo Jehovi sa osećajem hitnosti? Jedan oblačić koji se izdizao nad horizontom bio je dovoljan da uveri Iliju u to da će Jehova uskoro nešto učiniti. Da li se ovaj verni prorok razočarao?

Jehova donosi olakšanje i blagoslove

15, 16. Koji događaji su se odigrali za kratko vreme i šta se Ilija možda pitao o Ahavu?

15 Biblijski zapis nam govori: „U međuvremenu nebo se zamračilo od oblaka i vetra, i počeo je jak pljusak. Ahav se popeo na kola i odvezao u Jezrael“ (1. Kralj. 18:45). Događaji se odvijaju neverovatnom brzinom. Dok Ilijin sluga saopštava prorokovu poruku Ahavu, od jednog oblačka nastaje mnoštvo oblaka koji prekrivaju i zamračuju nebo. Počinje da duva jak vetar. Napokon, nakon tri i po godine, u izraelskoj zemlji pada kiša. Žedna zemlja guta dragocene kapi. Kiša prerasta u pljusak, a reka Kison buja i nesumnjivo spira tragove krvi pogubljenih Valovih proroka. I buntovnim Izraelcima pružena je prilika da speru prljavštinu koju je u njihovu zemlju unelo obožavanje Vala.

„Počeo je jak pljusak“

16 Ilija se sigurno iskreno nada tome! Možda se pita kako će Ahav reagovati na dramatične događaje koji su se odigrali. Da li će se pokajati i obratiti od nečistog obožavanja Vala? Zbog svega što se desilo tog dana imao je snažan razlog za takve promene. Naravno, mi ne možemo znati o čemu je Ahav razmišljao. U zapisu jednostavno stoji da se kralj „popeo na kola i odvezao u Jezrael“. Da li je nešto naučio? Da li je odlučio da promeni svoj život? Dalji razvoj događaja navodi na pomisao da je odgovor odričan. Ipak, ovaj dan još nije došao svom kraju ni za Ahava, ni za Iliju.

17, 18. (a) Šta se desilo sa Ilijom na putu do Jezraela? (b) Zbog čega je bilo neobično to što je Ilija trčao od Karmila do Jezraela? (Videti i fusnotu.)

 17 Ilija kreće za Ahavom. Pred njim se pruža dug, mračan i mokar put. Međutim, dešava se nešto vrlo neobično.

18 „Jehovina ruka bila je nad Ilijom, i on je podvio skutove haljine svoje i trčao pred Ahavom sve do Jezraela“ (1. Kralj. 18:46). Očigledno je „Jehovina ruka“ nad Ilijom u tom smislu što mu je dao natprirodnu snagu. Jezrael je udaljen oko 30 kilometara, a Ilija više nije mladić. * Zamisli samo tog proroka kako podvija svoju dugu haljinu, vezuje je za bokove tako da može slobodno da se kreće i zatim trči niz taj kišom nakvašen put — toliko brzo da je sustigao kraljevsku kočiju, a zatim je prestigao i ostavio iza sebe!

19. (a) Na koja proročanstva nas podseća to što je Ilija dobio snagu i izdržljivost od Boga? (b) U šta je Ilija bio siguran dok je trčao ka Jezraelu?

19 Kakav je to samo blagoslov za Iliju! Mora da je za njega veoma uzbudljivo to što oseća takvu snagu, polet i izdržljivost — što možda ni u mladosti nije osećao. To nas podseća na proročanstva u kojima se vernim osobama obećava savršeno zdravlje i vitalnost u predstojećem Raju na zemlji. (Pročitati Isaiju 35:6; Luka 23:43.) Dok trči po tom mokrom putu, Ilija je siguran da ima odobravanje svog Oca, jedinog istinitog Boga, Jehove!

20. Kako možemo dobiti blagoslove od Jehove?

20 Jehova jedva čeka da nas blagoslovi. Vredi uložiti svaki trud da dobijemo te blagoslove. Po uzoru na Iliju, moramo biti budni u ovom teškom i presudnom vremenu, zapažajući dokaze koji potvrđuju da će Jehova uskoro krenuti u akciju. Poput Ilije, imamo sve razloge da se potpuno pouzdamo u ono što je obećao Jehova, ’Bog istine‘ (Ps. 31:5).

^ odl. 18 Ubrzo nakon toga, Jehova je rekao Iliji da obuči Jeliseja, koji je kasnije postao poznat kao onaj „koji je Iliji vodom polivao ruke“ (2. Kralj. 3:11). Kao Ilijin sluga, Jelisej je po svemu sudeći pružao praktičnu pomoć ovom ostarelom proroku.