Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Primeri vere

 DEVETNAESTO POGLAVLJE

Brinuo je o svojoj porodici i verno služio Bogu

Brinuo je o svojoj porodici i verno služio Bogu

1, 2. (a) Koje su promene stajale pred Josifom i njegovom porodicom? (b) Koje je vesti Josif morao da prenese svojoj ženi?

JOSIF nabacuje još jednu vreću na leđa magarca. Dok se pogledom oprašta od Vitlejema obavijenog tamom, lagano tapše ovu izdržljivu životinju. Obuzet je mislima o dugom putu koji čeka njegovu malu porodicu. Egipat — tuđ narod, strani jezik i nepoznati običaji. Kako li će se navići na toliko promena?

2 Nije mu bilo lako da svojoj voljenoj ženi, Mariji, prenese vesti koje je upravo čuo. Ali skupio je snagu i ispričao joj da mu se u snu pojavio jedan anđeo i preneo mu poruku od Boga: Kralj Irod traži život njihovog malog sina! Morali su odmah da pođu. (Pročitati Mateja 2:13, 14.) Marija je bila veoma zabrinuta. Zašto bi iko želeo da ubije njeno nedužno, bezazleno dete? Ni ona ni Josif to nisu mogli da shvate. Ali verovali su Jehovi i pripremili se za put.

3. Opiši kako Josif i njegova porodica napuštaju Vitlejem. (Videti i sliku.)

3 Dok usnuli Vitlejem i ne sluti kakva se drama upravo odvija, Josif, Marija i Isus pod okriljem mraka polaze na put. Polako sviće zora, i Josif razmišlja šta ih sve čeka u nepoznatoj zemlji u koju su se uputili. Kako će on, skromni tesar, uspeti da zaštiti svoju porodicu od jednog tako moćnog kralja? Hoće li uvek moći da obezbedi ono što im je potrebno? Da li će verno izvršiti težak zadatak koji mu je poverio Jehova Bog — da podiže ovo posebno dete i brine o njemu? Pred Josifom stoje ogromni izazovi. Dok budemo osmatrali kako se on suočio s njima, videćemo zbog čega je Josif primer vere za očeve i sve nas danas.

Štitio je svoju porodicu

4, 5. (a) Kada i kako se Josifov život promenio? (b) Kako je anđeo ohrabrio Josifa i podstakao ga da prihvati težak zadatak?

4 Sve je počelo pre nekoliko meseci dok je Josif još živeo u Nazaretu. Njegov život se potpuno promenio kada se  verio sa Ilijevom ćerkom Marijom. Poznavao ju je kao besprekornu, pobožnu devojku. Ali onda je čuo da je trudna! Nameravao je da se tajno razvede od nje kako bi je zaštitio i poštedeo sramote. * Međutim, u snu mu se javio jedan anđeo i objasnio mu da je Jehova putem svetog duha učinio da Marija zatrudni i da će dete koje ona nosi „spasti svoj narod od njihovih greha“. Takođe ga je ohrabrio rečima: „Ne boj se da dovedeš kući Mariju, svoju ženu“ (Mat. 1:18-21).

5 Pošto je bio pravedan i poslušan, Josif je učinio upravo tako. Prihvatio je neverovatno težak zadatak — da odgaji Božjeg najdražeg sina. Kasnije je iz poslušnosti carskoj naredbi o popisu pošao sa svojom trudnom ženom u Vitlejem. Tamo se dete rodilo.

6-8. (a) Šta je dovelo do još jedne promene u životu Josifa i njegove porodice? (b) Na osnovu čega možemo zaključiti da je Satana poslao „zvezdu“? (Videti i fusnotu.)

6 Josif se nije vratio s porodicom u Nazaret. Nastanili su se u skromnoj kući u Vitlejemu, nedaleko od Jerusalima. Bili su siromašni, ali Josif je davao sve od sebe kako bi Marija i Isus što manje trpeli oskudicu i nedaće. Kada je Isus imao nešto više od godinu dana, život im se ponovo promenio.

7 Posetili su ih astrolozi sa istoka, verovatno iz dalekog Vavilona. U želji da nađu dete koje će postati judejski kralj, pratili su „zvezdu“ koja ih je dovela do kuće Josifa i Marije. Ušavši u kuću, pokazali su veliko poštovanje prema porodici.

8 Iako astrolozi toga verovatno nisu bili svesni, izložili su dete velikoj opasnosti. „Zvezda“ koju su videli nije ih odmah odvela u Vitlejem nego najpre u Jerusalim. * Tamo su zlom kralju Irodu ispričali da traže dete koje će postati judejski kralj, rasplamsavši time njegovu ljubomoru i bes.

9-11. (a) Šta ukazuje na to da se umešao neko snažniji od Iroda i Satane? (b) Kako je putovanje u Egipat opisano u apokrifnim legendama a kako je izgledalo u stvarnosti?

9 Na svu sreću, umešao se neko mnogo snažniji od Iroda i Satane. Na koji način? Josif i Marija su neočekivano od posetilaca dobili „zlato, tamjan i smirnu“ — prave dragocenosti! Što je još važnije, Jehova je sprečio astrologe da  se vrate kralju Irodu i jave mu gde su pronašli dete. U snu im je naložio da idu kući drugim putem. (Pročitati Mateja 2:1-12.)

10 Ubrzo nakon što su astrolozi otišli, Jehovin anđeo je upozorio Josifa: „Ustani, uzmi dete i njegovu majku i beži u Egipat, i ostani tamo dok ti ne kažem da se vratiš, jer će Irod tražiti dete da ga pogubi“ (Mat. 2:13). Kao što smo videli na početku, Josif je odmah poslušao. Bezbednost deteta je stavio ispred svega drugog i odveo je svoju porodicu u Egipat. Pošto su im paganski astrolozi velikodušno darovali skupocene poklone, imali su dovoljno sredstava da privremeno borave u stranoj zemlji.

Josif je odlučno i samopožrtvovano štitio svoje dete

11 U apokrifnim legendama njihov put u Egipat protkan je neverovatnim detaljima. Govori se da je mali Isus čudom skratio putovanje, učinio da pljačkaši postanu bezopasni i čak zapovedio palmama da se saviju pred njegovom majkom i podare joj svoje urme. * Ali zapravo, stvarnost je bila daleko od toga. Bio je to dug i naporan put u nepoznato.

Josif je žrtvovao ličnu udobnost zarad svoje porodice

12. Šta roditelji koji danas odgajaju decu mogu naučiti od Josifa?

12 Roditelji mogu mnogo naučiti od Josifa. On je spremno ostavio posao i žrtvovao ličnu udobnost da bi zaštitio svoju porodicu od opasnosti. Jasno je da je na brigu o porodici gledao kao na svetu dužnost koju je dobio od Jehove. Roditelji danas odgajaju decu u opasnom svetu, punom zlih uticaja koji ih mogu iskvariti ili im čak uništiti život. Za svaku je pohvalu kada majke i očevi postupaju odlučno poput Josifa i daju sve od sebe kako bi zaštitili decu od takvih uticaja.

Brinuo je o svojoj porodici

13, 14. Zašto su se Josif i Marija nastanili u Nazaretu?

13 Izgleda da Josifova porodica ne boravi dugo u Egiptu jer mu anđeo ubrzo javlja da je Irod umro. Josif se s porodicom vraća u svoju zemlju. U jednom drevnom proročanstvu je rečeno da će Jehova pozvati svog sina „iz Egipta“ (Mat. 2:15). Josif je tako doprineo ispunjenju tog proročanstva. Kuda će sada odvesti svoju porodicu?

 14 Josif je vrlo oprezan. S pravom se plaši Irodovog naslednika Arhelaja, zlog čoveka koji je poput svog oca odisao ubilačkom mržnjom. Poslušavši Božje upozorenje vodi svoju porodicu na sever, daleko od Jerusalima i njegovih spletki. Nastanili su se u njegovom rodnom Nazaretu u Galileji i tamo su podizali svoju decu. (Pročitati Mateja 2:19-23.)

15, 16. Šta je obuhvatao Josifov posao i koji alat je možda koristio?

15 Živeli su skromno a takav život je sigurno sa sobom nosio svoje izazove. Biblija Josifa naziva tesarem, što nije bio nimalo lak posao jer je obuhvatao obaranje stabala, dovlačenje drvne građe i sušenje drveta kako bi se moglo obrađivati. Bavio se izgradnjom kuća, pravio je čamce, mostiće, prikolice, točkove, jarmove i drugo poljoprivredno oruđe (Mat. 13:55). Tesari iz biblijskog doba često su radili ispred svoje kuće ili u radionici pored nje.

16 Josif je koristio mnogo alata od kojeg je nešto sigurno nasledio od svog oca. Verovatno je imao ugaonik, visak, konac za obeležavanje, malu sekiru, testeru, bradvu, čekić, malj, dleta, lučno svrdlo, različite vrste lepka i poneki klin, premda su oni bili prilično skupi.

17, 18. (a) Šta je Isus naučio od svog poočima? (b) Zašto je Josif morao još marljivije da radi?

17 Isus je kao mali dečak sigurno voleo da posmatra svog poočima dok radi. Možemo ga zamisliti kako širom otvorenih očiju prati svaki Josifov pokret. S divljenjem ga posmatra kako znalački odmerava komad drveta a zatim ga oblikuje svojim snažnim i spretnim rukama. Josif možda svom malom sinu daje neke jednostavne poslove, na primer da pomoću osušene riblje kože izravna hrapavu površinu drveta. Verovatno ga uči da razlikuje hrast, maslinu i druge vrste drveta koje koristi u radu.

Josif je poučio svog sina tesarskom zanatu

18 Isus je takođe znao da su te snažne ruke koje obaraju stabla, tešu grede i čvrsto ih spajaju iste one nežne ruke u  čijem su zagrljaju osećali toplinu on, njegova majka, braća i sestre. Josif i Marija su imali veliku porodicu jer su pored Isusa dobili još najmanje šestoro dece (Mat. 13:55, 56). Zato je Josif morao još marljivije da radi kako bi zbrinuo sve njih.

Josif je razumeo da su duhovne potrebe njegove porodice najvažnije

19. Kako je Josif brinuo o duhovnim potrebama porodice?

19 Međutim, Josif je razumeo da su duhovne potrebe njegove porodice najvažnije. Zato je provodio vreme poučavajući decu o Jehovi Bogu i njegovim zakonima. On i Marija su ih redovno vodili u obližnju sinagogu, gde se naglas čitao i tumačio Zakon. Možda je Isus nakon toga postavljao pregršt pitanja ocu, a on se sigurno trudio da mu što bolje odgovori na njih. Josif je takođe vodio porodicu na verske praznike u Jerusalim. Za godišnje obeležavanje Pashe izdvajali su oko dve sedmice — da prevale put od preko 100 kilometara do Jerusalima, prisustvuju proslavi i zatim se vrate kući.

Josif je redovno vodio porodicu u jerusalimski hram

20. Kako poglavari porodica danas slede Josifov primer?

20 Poglavari porodica danas slede njegov primer. Oni se žrtvuju za svoju decu stavljajući duhovnu pouku ispred svega drugog, pa i materijalnih udobnosti. Daju sve od sebe kako bi redovno proučavali Sveto pismo sa porodicom i vodili decu na veće i manje hrišćanske sastanke. Poput Josifa, svesni su da ne postoji bolji način za ulaganje u budućnost dece.

„Zabrinuti smo te tražili“

21. Kako je za Josifovu porodicu izgledalo vreme Pashe i kada su Josif i Marija primetili da nema Isusa?

21 Isus ima 12 godina. Josif po običaju kreće s porodicom u Jerusalim na proslavu Pashe. Velike porodice putuju u dugim povorkama, prelazeći predele obrasle bujnim prolećnim rastinjem. Dok se približavaju uzvišenju na kome se nalazi Jerusalim, mnogi pevaju psalme poznate kao pesme za uspinjanje (Ps. 120–134). Grad vrvi stotinama hiljada ljudi. Posle praznika, porodice polako kreću kući. Josif i Marija su među tim mnoštvom. Pošto imaju pune ruke posla, ne obraćaju pažnju na to što Isus nije s njima. Verovatno pretpostavljaju da je s nekim rođacima. Tek kada čitav dan hoda odmiču od Jerusalima, shvataju da se dogodilo nešto strašno — Isusa nema! (Luka 2:41-44).

22, 23. Šta su Josif i Marija uradili kada im se sin izgubio i šta je Marija rekla kada su ga pronašli?

 22 Obuzeti strahom, vraćaju se istim putem do Jerusalima. Kako li im taj grad sada deluje pusto i drugačije dok puni zebnje lutaju njegovim ulicama i dozivaju svog sina. Gde bi dečak mogao biti? Da li se Josif nakon tri dana traženja zabrinuo da je strašno izneverio Jehovu, ne ispunivši sveti zadatak koji mu je bio poveren? Na kraju odlaze u hram da ga i tamo potraže. U jednoj prostoriji zatiču mnoge učene ljude, dobre poznavaoce Zakona — a među njima je i Isus! Kakvo olakšanje za Josifa i Mariju! (Luka 2:45, 46).

 23 Isus sluša ove učene ljude i postavlja im brojna pitanja. Ti ljudi su oduševljeni detetovom oštroumnošću i njegovim odgovorima. Marija i Josif su zatečeni. U biblijskom zapisu ne nalazimo nijednu Josifovu reč, ali zato Marijine reči živopisno oslikavaju njihova osećanja: „Dete, zašto si nam to učinio? Tvoj otac i ja zabrinuti smo te tražili“ (Luka 2:47, 48).

24. Kako Biblija opisuje roditeljstvo?

24 U nekoliko veštih poteza, Božja Reč realno oslikava roditeljstvo. Ono ne nosi sa sobom samo lepe trenutke već i teške — čak i ako je dete savršeno! Odgajanje dece u današnjem opasnom svetu može doneti mnogo briga, ali očeve i  majke teši to što Biblija govori o izazovima s kojima se oni suočavaju.

25, 26. Šta je Isus odgovorio svojim roditeljima i kako su njegove reči uticale na Josifa?

25 Isus se nalazio tamo gde se osećao najbliže svom nebeskom Ocu, Jehovi, i upijao je svaku reč o njemu. Svojim roditeljima je iskreno odgovorio: „Zašto ste me tražili? Zar niste znali da moram biti u domu svog Oca?“ (Luka 2:49).

26 Ko zna koliko puta je Josif dozivao u misli te reči koje su ga ispunjavale očinskim ponosom. Na kraju krajeva, uložio je mnogo truda i snage da ga pouči da tako gleda na Jehovu Boga. Kod Isusa je već u tom ranom uzrastu reč „otac“ budila veoma pozitivna osećanja — ponajviše zahvaljujući godinama koje je proveo uz Josifa.

27. Koju čast imaš kao otac i kako se možeš ugledati na Josifa?

27 Da li uviđaš da svojim primerom možeš dočarati deci šta znači imati oca koji voli i štiti? To je zaista velika čast. Takođe, ako imaš pastorke ili usvojenu decu, ne zaboravi Josifov primer i neka svako tvoje dete oseća da je dragoceno i jedinstveno. Pomozi im da se približe svom nebeskom Ocu, Jehovi Bogu. (Pročitati Efešanima 6:4.)

Verno je služio Bogu do kraja

28, 29. (a) Šta reči iz Luke 2:51, 52 otkrivaju o Josifu? (b) Kako je Josif pomagao Isusu da napreduje u mudrosti?

28 U Svetom pismu o Josifovom životu nalazimo samo još poneki detalj, ali svaki od njih vredi pobliže osmotriti. Saznajemo da je Isus i dalje bio poslušan svojim roditeljima. Takođe čitamo: „Isus je rastao, napredovao u mudrosti i uživao sve veću naklonost Boga i ljudi.“ (Pročitati  Luku 2:51, 52.) Šta iz ovih reči saznajemo o Josifu? To što je njegov savršeni sin poštovao njegov autoritet i bio mu poslušan pokazuje da je Josif i dalje bio dobar poglavar porodice.

29 Takođe zapažamo da je Isus napredovao u mudrosti, a Josif je sigurno imao udela u tom napretku. I danas se u drevnim knjigama može naći jedna izreka koju su cenili Jevreji Isusovog doba, naime da samo ljudi neopterećeni svakodnevnim obavezama mogu postati mudri, dok zanatlije poput tesara, ratara i kovača „ne mogu govoriti o pravdi i prosuđivanju i nije im mesto tamo gde se kazuju poučne priče“. Kasnije je Isus svojim životom razotkrio besmislenost te izreke. Pored toga, sigurno je kao dečak često slušao svog poočima, skromnog tesara, kako mudro govori o Jehovinoj „pravdi i prosuđivanju“.

30. Koji je primer Josif pružio poglavarima?

30 Josif nije doprineo samo Isusovom duhovnom napretku. On i Marija su dobro brinuli o Isusu i u fizičkom pogledu i zato je on izrastao u snažnog i zdravog čoveka. Nadalje, Josif je poučio svog sina da bude vešt u poslu. Isus nije bio poznat samo kao tesarev sin već i kao „tesar“ (Mar. 6:3). Iz toga vidimo da je bio dobro poučen. Mudro je da se poglavari porodica ugledaju na Josifa tako što brinu o dobrobiti svoje dece i pružaju im praktičnu pouku kako bi se kasnije mogla sama brinuti o sebi.

31. (a) Koje činjenice ukazuju na vreme Josifove smrti? (Videti i okvir.) (b) Zašto se može reći da je Josif ostavio izvrstan primer vere?

31 Kada se u Bibliji govori o Isusovom krštenju u 30. godini života, Josif se više ne pominje. Na osnovu činjenica može se zaključiti da je Marija bila udovica u vreme kada je Isus započeo svoju službu. (Videti okvir „ Kada je Josif umro?“) Pa ipak, Josif je ostavio dubok trag svojim izvrsnim primerom kao otac koji je štitio svoju porodicu, brinuo o njoj i verno služio Bogu do samog kraja. Svaki otac, svaki poglavar porodice i svaki hrišćanin može puno toga naučiti iz Josifovog primera vere.

^ odl. 4 U to vreme, na veridbu se gledalo gotovo isto kao na brak.

^ odl. 8 Ova „zvezda“ nije bila prirodan astronomski fenomen niti ju je poslao Bog. Po svemu sudeći, to je bila natprirodna pojava koju je Satana prouzrokovao u nameri da ubije Isusa.

^ odl. 11 Sveto pismo jasno pokazuje da je Isus tek nakon krštenja „učinio svoje prvo čudo“ (Jov. 2:1-11).