Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Primeri vere

 SEDAMNAESTO POGLAVLJE

„Evo Jehovine robinje!“

„Evo Jehovine robinje!“

1, 2. (a) Kako je posetilac pozdravio Mariju? (b) Zašto se može reći da je Marija bila na prekretnici svog života?

MARIJA širom otvorenih očiju gleda posetioca koji ulazi u njen dom. On ne traži ni njenog oca ni majku. Došao je da vidi nju! Potpuno je sigurna da on nije iz Nazareta. U malom gradu kao što je njen, stranci se lako mogu zapaziti. A on bi svuda bio upadljiv. Obraća joj se veoma neobičnim rečima: „Zdravo, milošću darovana, Jehova je s tobom.“ (Pročitati Luku 1:26-28.)

2 Ovim rečima Biblija nas upoznaje s Marijom, ćerkom Ilija, iz grada Nazareta u Galileji. Susrećemo se s njom u trenutku kada se nalazi na prekretnici svog života. Ona je verena za tesara Josifa koji je bio siromašan, ali bogobojazan čovek. Čini se da je njen životni put zacrtan — skromno će živeti i podupirati Josifa dok zajedno budu podizali decu. Međutim, sada se pred njom pojavljuje ovaj posetilac s vešću da joj je Bog poverio zadatak koji će joj promeniti život.

3, 4. Da bismo saznali kakva je bila Marija, šta treba da uzmemo u obzir?

3 Mnogi su iznenađeni kada saznaju da Biblija ne govori puno o Mariji. Otkriva malo o njenoj prošlosti, još manje o njenoj ličnosti i baš ništa o njenom izgledu. Pa ipak, i ono malo što se o njoj nalazi u Božjoj Reči govori nam mnogo.

4 Da bismo saznali kakva je bila Marija, moramo ostaviti po strani to kako se na nju gleda u raznim crkvama. Zato se nećemo baviti brojnim slikama i prikazima na mermeru i zidovima. Niti ćemo pokušavati da rastumačimo zamršena teološka shvatanja i verska učenja kojima se ovoj poniznoj ženi pripisuju zvučne titule kao što su „Majka Božja“ i „Presveta Devica Marija“. Obratićemo pažnju na ono što Biblija zaista kaže o njoj. Steći ćemo dragocen uvid u Marijinu veru i videćemo kako je možemo oponašati.

 Anđeo je posetio Mariju

5. (a) Šta učimo o Mariji na osnovu njene reakcije na Gavrilov pozdrav? (b) Koju pouku nam pruža Marijin primer?

5 Marijin posetilac nije bio običan čovek. Bio je to anđeo Gavrilo. Kada ju je nazvao „milošću darovana“, ona se uplašila njegovih reči i razmišljala je šta znači taj neobičan pozdrav (Luka 1:29). Ko joj je ukazao takvu milost? Marija nije očekivala takvo priznanje od ljudi. Ali anđeo nije govorio o tome, već o milosti Jehove Boga. Ona je pridavala veliku važnost tome. Ipak, nije bila ohola i nije smatrala da je Božja milost nešto što se podrazumeva. Ni mi ne treba nikada da uobražavamo da imamo pravo na Božju milost već treba da težimo za njom. Time ćemo pokazati da smo razumeli važno biblijsko načelo koje je mlada Marija u potpunosti shvatala: Bog se suprotstavlja oholima, ali voli i podržava krotke i ponizne (Jak. 4:6).

Marija nije bila ohola i nije smatrala da je Božja milost nešto što se podrazumeva

6. Na koju je čast anđeo ukazao Mariji?

6 Dobro je što je Marija ponizna, jer joj anđeo ukazuje da će imati skoro nezamislivu čast. Objašnjava joj da će roditi dete koje će postati najvažniji čovek u istoriji. Gavrilo kaže: „Jehova Bog daće mu presto Davida, njegovog oca, i on će vladati kao kralj nad Jakovljevim domom zauvek i njegovom kraljevstvu neće biti kraja“ (Luka 1:32, 33). Ona je sigurno znala za obećanje koje je Bog dao Davidu više od hiljadu godina ranije — naime, da će jedan od njegovih potomaka vladati večno (2. Sam. 7:12, 13). To znači da će njen sin postati Mesija kojeg je Božji narod vekovima očekivao!

Anđeo Gavrilo je ukazao Mariji da će imati skoro nezamislivu čast

7. (a) Šta je Marija o sebi otkrila pitanjem koje je postavila? (b) Šta mladi danas mogu naučiti od Marije?

7 Štaviše, anđeo joj govori da će se njeno dete ’zvati Sin Svevišnjega‘. Kako je moguće da jedna žena rodi Božjeg Sina? Zaista, kako je Marija uopšte mogla da rodi? Verena je za Josifa, ali još uvek nisu u braku. Zato Marija otvoreno pita: „Kako će to biti, kad još nisam imala odnose s muškarcem?“ (Luka 1:34). Vredi zapaziti da se Marija ne stidi da govori o svojoj nevinosti. Zapravo, ona je ponosna na to. Danas, mnogi mladi jedva čekaju da izgube nevinost i rugaju se onima koji su drugačiji. Očigledno je da se svet promenio. Međutim, Jehova se ne menja (Mal. 3:6). Kao i u danima  kada je živela Marija, on ceni one koji se drže njegovih moralnih merila. (Pročitati Jevrejima 13:4.)

8. Kako je Marija mogla da rodi savršenog potomka iako je bila nesavršena?

8 Iako je bila verna Bogu, Marija je bila nesavršena. Kako je onda mogla da rodi savršenog potomka, Božjeg Sina? Gavrilo joj je objasnio: „Sveti duh doći će na tebe i sila Svevišnjega zaseniće te. Zato će dete koje ćeš roditi biti sveto, Božji Sin“ (Luka 1:35). Sveto znači čisto, neuprljano, posvećeno. Deca od svojih roditelja nasleđuju nesavršenstvo i greh. Međutim, u ovom slučaju, Jehova je učinio jedinstveno čudo. On je s neba preneo život svog Sina u Marijinu matericu i zatim pomoću svoje sile, to jest svetog duha, ’zasenio‘ Mariju i time zaštitio dete od bilo kog traga greha. Da li je ona poverovala u anđelovo obećanje? Kako je reagovala?

Marijina reakcija na Gavrilove reči

9. (a) Zašto su sumnje skeptika o zapisu o Mariji neosnovane? (b) Kako je Gavrilo ojačao Marijinu veru?

9 Skeptici, pa i neki teolozi hrišćanskog sveta, sumnjaju u to da devica može roditi dete. I pored sveg znanja koje imaju, izmiče im jedna jednostavna istina. Kao što je to Gavrilo rekao, „Bogu ništa što kaže nije nemoguće“ (Luka 1:37). Premda je Marija bila mlada, imala je veliku veru i zato nije dovodila u pitanje ono što je Gavrilo rekao. Međutim, ona nije bila lakoverna. Kao i svaka razumna osoba, ona je svoju veru temeljila na dokazima. Zato je Gavrilo svoje reči potkrepio dokazom ispričavši joj za još jedno čudo koje je Bog učinio. Rekao joj je da je zatrudnela njena starija rođaka Jelisaveta, koja je dugo bila nerotkinja.

10. Zašto je čast koja je Mariji ukazana sa sobom nosila strahove i brige?

10 Šta će Marija sada učiniti? Jasno joj je šta Bog očekuje od nje i ima dokaz da će on učiniti sve što je Gavrilo rekao. Možemo biti sigurni da je čast koja joj je ukazana nosila sa sobom neke strahove i brige. Kao prvo, da li će njen verenik Josif i dalje želeti da se oženi njom kada sazna da je u drugom stanju? Kao drugo, ono što Bog traži od nje deluje kao veoma teška odgovornost. Treba da nosi u sebi život najdragocenijeg od svih Božjih stvorenja — njegovog voljenog Sina! Moraće da brine o njemu kao bespomoćnoj bebi i da ga štiti od zlog sveta. Zaista velika odgovornost!

11, 12. (a) Kako su čak i neki verni muškarci reagovali kad su dobili zadatak od Boga? (b) Šta je Marija otkrila o sebi svojim odgovorom Gavrilu?

 11 Biblija pokazuje da su čak i verni muškarci ponekad oklevali da prihvate neki zadatak od Boga. Mojsije je prigovarao da nije dovoljno rečit da bi služio kao Božji govornik (Izl. 4:10). Jeremija je govorio da je još dete, premlad da bi prihvatio službu koju mu je Bog dodelio (Jer. 1:6). A Jona je pobegao od zadatka koji je dobio! (Jona 1:3). Kako je Marija postupila?

12 Njene reči koje odražavaju poniznost i poslušnost odjekuju kroz vekove: „Evo Jehovine robinje! Neka mi bude po tvojoj reči“ (Luka 1:38). Robinja je zauzimala najniži položaj od svih sluškinja, budući da je njen život bio u rukama njenog gospodara. Marija je smatrala da je u takvom položaju pred svojim Gospodarem, Jehovom. Znala je da je sigurna u njegovim rukama, da on na vernost uzvraća vernošću i da će je blagosloviti dok daje sve od sebe da izvrši njegovu volju (Ps. 18:25).

Marija je znala da je sigurna u rukama svog vernog Boga, Jehove

13. Kako se možemo ugledati na Mariju ako ono što Bog traži od nas izgleda teško?

13 Ponekad Bog od nas traži nešto što iz našeg ugla možda izgleda teško, čak i nemoguće. Međutim, u svojoj Reči on nam pruža svaki razlog da mu verujemo i da poput Marije stavimo svoj život u njegove ruke (Posl. 3:5, 6). Da li ćemo to i učiniti? Ukoliko tako postupimo, on će nas nagraditi, što će još više ojačati našu veru.

Odlazak kod Jelisavete

14, 15. (a) Kako je Jehova nagradio Mariju kada je posetila Jelisavetu i Zahariju? (b) Šta o Mariji otkrivaju njene reči zabeležene u Luki 1:46-55?

14 Mariji je mnogo značilo ono što joj je Gavrilo rekao o Jelisaveti. Zar bi je iko mogao bolje razumeti od nje? Marija žurno kreće u planinsku oblast Jude. Verovatno joj treba tri ili četiri dana da stigne do Jelisavete i sveštenika Zaharije. Čim je ušla u njihov dom, Jehova joj je na još jedan način ojačao veru. Nakon što čuje Marijin pozdrav, Jelisaveta oseća da je dete u njenoj utrobi poskočilo od radosti. Ispunjena svetim duhom, obraća se Mariji rečima:  „Majka mog Gospoda.“ Bog je otkrio Jelisaveti da će Marijin sin postati njen Gospod, to jest Mesija. Nadalje, nadahnuo je Jelisavetu da pohvali Mariju za njenu vernost i poslušnost, zbog čega ona kaže: „Srećna je ona koja je poverovala“ (Luka 1:39-45). Sve to uverava Mariju da će Jehova ispuniti ono što joj je obećao!

Marijino i Jelisavetino prijateljstvo bilo je pravi blagoslov za obe

15 Marija na to uzvraća rečima koje su verodostojno zapisane u Božjoj Reči. (Pročitati Luku 1:46-55.) To je najduža Marijina izjava zabeležena u Bibliji i otkriva mnogo toga o njoj. Na primer, vidimo njenu zahvalnost dok hvali Jehovu što ju je izabrao da bude Mesijina majka. Takođe vidimo  dubinu njene vere dok slavi Jehovu kao onog koji ponižava ponosne i moćne, a pomaže neznatnima i siromašnima koji žele da mu služe. Pored toga, saznajemo koliko je dobro poznavala svete spise. Prema jednoj proceni, ona je više od 20 puta ukazala na hebrejski deo današnje Biblije! *

16, 17. (a) Koji dobar stav su Marija i njen sin pokazali? (b) Na koji nas blagoslov podseća Marijina poseta Jelisaveti?

16 Jasno je da je Marija duboko razmišljala o Božjoj Reči. Ipak, ostala je ponizna. Nije se oslanjala na svoju mudrost već je dopustila da Božja Reč govori. Dete koje je nosila jednog dana će pokazati isti stav i reći: „Ono što naučavam nije moje, nego potiče od onoga koji me je poslao“ (Jov. 7:16). Dobro bi bilo da se pitamo: ’Da li pokazujem takvo poštovanje i cenjenje prema Božjoj Reči? Ili zastupam svoje ideje i shvatanja?‘ Marija je u tom pogledu bila izuzetan primer.

17 Ona je ostala kod Jelisavete oko tri meseca, i nema sumnje da su se međusobno ohrabrile (Luka 1:56). Biblijski zapis o ovom divnom prijateljstvu podseća nas na to koliki je blagoslov imati prave prijatelje. Ukoliko ih biramo među onima koji zaista vole Jehovu Boga, to će se sigurno pozitivno odraziti na našu duhovnost i bićemo bliži Bogu (Posl. 13:20). Međutim, došlo je vreme da se Marija vrati kući. Šta će joj reći Josif kada sazna za njenu trudnoću?

Marija i Josif

18. Šta je Marija ispričala Josifu i kako je on reagovao?

18 Marija sigurno ne čeka da se vidi da je u drugom stanju pa da tek onda razgovara s Josifom. Nema sumnje da se pribojavala kako će ovaj plemenit, bogobojazan čovek reagovati na ono što će mu saopštiti. Pa ipak, govori mu sve što joj se desilo. Razumljivo je da je Josif jako uznemiren zbog toga. Želi da veruje svojoj dragoj verenici, ali sve ukazuje na to da mu je bila neverna. Biblija ne govori o tome šta mu je prolazilo kroz glavu ali govori da je odlučio da se razvede od nje, budući da se u to vreme na one koji su bili vereni gledalo kao da su već u braku. On ne želi da je izloži javnoj sramoti i preziru, pa zbog toga odlučuje da se tajno razvede (Mat. 1:18, 19). Mariju sigurno boli dok gleda kako ovaj  dobar čovek pati zbog te nesvakidašnje situacije. Ipak, ona nije ljuta na njega što joj nije poverovao.

19. Kako je Jehova pomogao Josifu da postupi ispravno?

19 Jehova s ljubavlju pomaže Josifu da postupi ispravno. Božji anđeo mu se javlja u snu i kaže da je Marija zaista čudom zatrudnela. Josifu sigurno pada kamen sa srca! On sada čini ono što Marija čini od samog početka — podlaže se Jehovinom vođstvu. Uzima Mariju za ženu i sprema se da preuzme jedinstvenu odgovornost da brine o Jehovinom Sinu (Mat. 1:20-24).

20, 21. Šta bračni parovi i oni koji razmišljaju o braku mogu da nauče od Marije i Josifa?

20 Bračni parovi, kao i oni koji razmišljaju da stupe u brak, mogu učiti od ovog mladog para koji je živeo pre 2 000 godina. Dok je Josif gledao svoju ženu kako savesno ispunjava ulogu majke, sigurno mu je bilo drago što je poslušao uputstvo anđela. Uvideo je koliko je bitno da se oslanja na Jehovu prilikom donošenja važnih odluka (Ps. 37:5; Posl. 18:13). Nesumnjivo je kasnije kao poglavar porodice i dalje bio pažljiv i obziran pri donošenju odluka.

21 S druge strane, šta možemo zaključiti iz toga što je Marija bila spremna da se uda za Josifa? Iako je njemu u početku bilo teško da poveruje u njene reči, ona je strpljivo čekala da on kao budući poglavar porodice donese odluku. Sigurno je uvidela koliko je strpljenje važno, što je dobra pouka za sve današnje hrišćanke. Povrh svega, ovi događaji su verovatno poučili Josifa i Mariju koliko je važna iskrena i otvorena komunikacija. (Pročitati Poslovice 15:22.)

22. Kakav je bio temelj Marijinog i Josifovog braka i šta ih je očekivalo u budućnosti?

22 Brak ovog mladog para nesumnjivo je imao najbolji mogući temelj. Oboje su iznad svega voleli Jehovu Boga i želeli da mu ugode kao odgovorni i brižni roditelji. Naravno, čekali su ih još mnogi blagoslovi — ali takođe i mnogi izazovi. Trebalo je da odgajaju Isusa, koji će postati najveći čovek kog je svet ikada video.

^ odl. 15 Između ostalog, Marija je najverovatnije citirala i bogobojaznu Anu, koju je Jehova takođe blagoslovio tako što joj je omogućio da rodi. (Videti okvir „Dve izvanredne molitve“ u 6. poglavlju.)