Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Poučne priče iz Biblije

 51. PRIČA

Ratnik i jedna devojčica

Ratnik i jedna devojčica

Jednom je sirijska vojska zarobila jednu malu Izraelku i odvela je u Siriju, daleko od njene kuće i porodice. Tamo je ta devojčica postala sluškinja žene zapovednika sirijske vojske koji se zvao Naman. Ona je i dalje služila Jehovi iako je živela među narodom koji se klanjao drugim bogovima.

Naman je bolovao od jedne strašne kožne bolesti i imao je velike bolove. Mala Izraelka je želela da mu pomogne. Zato je Namanovoj ženi rekla: „Znam nekoga ko može pomoći vašem mužu. U Izraelu ima jedan Jehovin prorok koji se zove Jelisej. On ga može izlečiti.“

Namanova žena je prenela svom mužu šta je devojčica rekla. On je bio spreman da sve pokuša i zato je krenuo u Izrael kod proroka Jeliseja. Očekivao je da mu Jelisej iskaže čast i da ga primi kao uvaženog čoveka, ali on mu se čak nije ni obratio lično već je poslao svog slugu da ga  pozdravi i da mu prenese sledeću poruku: „Idi i okupaj se sedam puta u Jordanu. Tako ćeš se izlečiti.“

Naman se mnogo razočarao. Rekao je: „Mislio sam da će me taj prorok izlečiti tako što će prizvati svog Boga i rukom preći preko mojih rana, a on mi je rekao da se okupam u toj reci. Reke u Siriji su sigurno bolje od svih izraelskih reka. Zašto se ne bih u njima okupao?“ Naman se ljutito okrenuo i otišao.

Ali tada su mu prišle njegove sluge i navele ga da o svemu malo bolje razmisli. Rekli su mu: „Sigurno biste sve učinili da se izlečite. Ono što vam je prorok rekao da uradite vrlo je jednostavno. Zašto onda to ne probate?“ Naman ih je poslušao i otišao na Jordan. Zaronio je u vodu sedam puta. Nakon sedmog puta izašao je iz vode potpuno zdrav. Bio je veoma srećan zbog toga i vratio se kod Jeliseja da mu zahvali. Rekao mu je: „Sada znam da je Jehova pravi Bog.“ Šta misliš, kako se mala Izraelka osećala kada se Naman vratio kući zdrav?

„Iz usta male dece i odojčadi pribavio si sebi hvalu“ (Matej 21:16)

Saznajte više

BUDI JEHOVIN PRIJATELJ

Jehova će ti pomoći da budeš hrabar

Šta ti može pomoći da hrabro pričaš drugima o Jehovi?

UPOZNAJ BOLJE SVETO PISMO

Guba je izlečena!

Saznaj šta je Naman morao da uradi da bi se izlečio od gube.

PROJEKTI ZA PORODIČNO PROUČAVANJE

Oni su bili poslušni

Šta je pomoglo Namanu da bude poslušan? Kako su hrišćani širom sveta poslušni Isusu?