Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Poučne priče iz Biblije

 36. PRIČA

Jeftajevo obećanje

Jeftajevo obećanje

Izraelci su ponovo napustili Jehovu i počeli da služe lažnim bogovima. Ali ti lažni bogovi uopšte im nisu pomogli kada su ih Amonci napadali. Izraelci su godinama trpeli ugnjetavanje. Na kraju su priznali Jehovi: „Zaista smo ti zgrešili, ali sada te preklinjemo da nas izbaviš od naših neprijatelja.“ Kada su Izraelci uništili lažne bogove i opet počeli da služe Jehovi, on više nije želeo da gleda kako se muče.

Hrabar junak koji se zvao Jeftaj bio je izabran da povede narod u bitku protiv Amonaca. On je rekao Jehovi: „Ako nam pomogneš da pobedimo u ovoj bici, obećavam da ću ti posvetiti prvu osobu iz svog doma koja mi na povratku izađe  u susret.“ Jehova je uslišio Jeftajevu molitvu i pomogao mu da u toj bici pobedi.

Kada se Jeftaj vratio kući, prva mu je u susret izašla njegova ćerka jedinica. Ona je igrala i udarala u daire. Jeftaj se u tom trenutku sigurno setio svog obećanja. Ali da li će ga ispuniti? S tugom u glasu joj je rekao: „Jao, kćeri moja! Srce mi se cepa. Obećao sam nešto Jehovi i da bih to ispunio moram te poslati da služiš u svetom šatoru u Silomu.“ A devojka mu je na to rekla: „Oče, moraš ispuniti ono što si obećao Jehovi. Samo te molim, dozvoli mi da sa svojim drugaricama provedem dva meseca u gorama, a onda ću otići u Silom.“ Jeftajeva ćerka je do kraja svog života verno služila Jehovi u svetom šatoru. Njene drugarice su svake godine odlazile u Silom da je posete.

„Ko voli oca ili majku više nego mene, nije me dostojan“ (Matej 10:37)