Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Poučne priče iz Biblije

 12. PRIČA

Jakov dobija nasledstvo

Jakov dobija nasledstvo

Isak je imao 40 godina kada se oženio Rebekom. Mnogo ju je voleo. Posle nekog vremena dobili su dva sina — i to blizance.

Stariji sin se zvao Isav, a mlađi Jakov. Isav je voleo da bude u polju i postao je dobar lovac. A Jakov je više voleo da bude kod kuće.

U to vreme, najstariji sin je posle očeve smrti dobijao najveći deo imanja i novca. To se zvalo nasledstvo. U Isakovoj porodici u nasledstvo su spadala i obećanja koja je Jehova dao Avrahamu. Isava nisu mnogo zanimala ta obećanja, ali Jakov je znao da su ona veoma važna.

Isav se jednog dana vratio iz lova veoma umoran. Osetio je kako divno miriše jelo koje je Jakov spremio i rekao je: „Jao, što sam gladan! Daj mi malo tog crvenog jela!“ A Jakov mu je rekao: „Hoću, ali prvo mi obećaj da ćeš mi dati svoje nasledstvo.“ Isav mu je rekao: „Baš me briga za nasledstvo! Daću ti ga, samo mi daj da nešto jedem.“ Da li misliš da je bilo pametno to što je Isav uradio? Ne, sigurno nije. Isav se zbog jednog jela odrekao nečeg veoma vrednog.

Kada je Isak ostario, došlo je vreme da blagoslovi svog starijeg sina. Ali Rebeka je pomogla Jakovu, svom mlađem sinu, da dobije taj blagoslov. Isav se  mnogo naljutio kada je to saznao i želeo je da ubije svog brata. Isak i Rebeka su hteli da zaštite Jakova, pa su mu rekli: „Idi kod svog ujaka Lavana i ostani tamo dok se Isav ne smiri.“ Jakov je poslušao svoje roditelje i otišao od kuće da bi izvukao živu glavu.

„Šta vredi čoveku da dobije ceo svet, a izgubi život? Jer, šta čovek može dati u zamenu za svoj život?“ (Marko 8:36, 37)

Saznajte više

UČIMO UZ SLIKE

Jakov, Isav i jelo

Upoznajte Jakova i Isava. Preuzmite ovu sliku, odštampajte je i obojte.

BIBLIJSKE KARTICE

Biblijska kartica: Jakov

Šta je Jehova obećao Jakovu? Preuzmi biblijsku karticu i saznaj nešto više o tome.

BIBLIJSKE KARTICE

Biblijska kartica: Isav

Kako je Isav pokazao da ne ceni ono što je sveto? Odštampaj ovu biblijsku karticu i saznaj odgovor.

UPOZNAJ BOLJE SVETO PISMO

Ceni ono što je sveto!

Na koje konkretne načine možeš pokazati da ceniš ono što je sveto?