Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Poučne priče iz Biblije

 98. PRIČA

Hrišćanstvo se širi svetom

Hrišćanstvo se širi svetom

Apostoli su poslušali Isusovu zapovest i širili su dobru vest po celom svetu. Braća iz Antiohije su 47. godine n. e. poslala Pavla i Varnavu da propovedaju po raznim mestima. Ta dvojica revnih propovednika proputovali su celu Malu Aziju i posetili razna mesta kao što su Derva, Listra i Ikonija.

Pavle i Varnava su propovedali svima, nisu gledali na to da li je neko bogat ili siromašan, mlad ili star. Mnogi su prihvatili istinu o Isusu. Kada su propovedali Sergiju Pavlu, upravitelju Kipra, jedan vračar je pokušao da ih spreči u tome. Pavle mu je rekao: „Jehova će te kazniti.“ Taj vračar je istog trena oslepeo. Kada je Sergije Pavle video šta se dogodilo, postao je vernik.

Pavle i Varnava su propovedali svuda, od kuće do kuće, na trgovima, po ulicama i u sinagogama. Kada su izlečili jednog hromog čoveka u Listri, oni koji su videli to čudo pomislili su da su oni bogovi i hteli su da im prinesu žrtve. Ali Pavle i Varnava su ih u tome sprečili, govoreći: „Samo Bogu se treba klanjati! Mi smo samo ljudi, kao i vi.“ Neki Judejci su došli i nahuškali narod na Pavla. Zato su ga kamenovali, odvukli izvan grada i ostavili ga misleći da je mrtav. Ali Pavle je bio živ. Braća su mu odmah pritekla u pomoć i dovela ga u grad. On je kasnije ponovo otišao u Antiohiju.

Pavle je 49. n. e. krenuo na drugo propovedničko putovanje. Kada je obišao braću u Maloj Aziji, prenosio je dobru vest  još dalje, čak do Evrope. Posetio je Atinu, Efes, Filipe, Solun i mnoga druga mesta. Sila, Luka i mladić koji se zvao Timotej, pridružili su mu se na tom putovanju. Zajedničkim snagama su osnivali i jačali nove skupštine. Pavle je godinu i po dana ostao u Korintu, jačajući braću. Propovedao je, poučavao i pisao pisma mnogim skupštinama. Osim toga, pravio je i šatore. Posle nekog vremena ponovo je otišao u Antiohiju.

Nešto kasnije, 52. godine n. e., Pavle je krenuo na treće propovedničko putovanje, započevši ga u Maloj Aziji. Putovao je na sever sve do Filipa, a onda se spustio do Korinta. Nekoliko godina je proveo u Efesu, gde je poučavao narod, lečio bolesne i pomagao skupštini. Svaki dan je držao govore u jednoj školi. Mnogi su ga slušali i bili su spremni da menjaju svoj život. I na kraju, nakon što je propovedao dobru vest u mnogim zemljama, otišao je u Jerusalim.

„Zato idite i stvarajte učenike od ljudi iz svih naroda“ (Matej 28:19)

Saznajte više

BIBLIJSKE KARTICE

Biblijska kartica: Pavle

Šta je Pavle radio kako bi se izdržavao? Saznaj to pomoću ove biblijske kartice.

UPOZNAJ BOLJE SVETO PISMO

Ne gubi radost kad imaš problem!

Otkrij šta je pomoglo Pavlu i Sili da ne izgube radost uprkos progonstvu.