Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Poučne priče iz Biblije

 87. PRIČA

Isusova poslednja večera

Isusova poslednja večera

Jevreji su svake godine slavili Pashu 14. dana meseca nisana. Taj praznik ih je podsećao na to kako ih je Jehova oslobodio iz egipatskog ropstva i doveo u Obećanu zemlju. Godine 33. n. e., Isus i njegovi apostoli su proslavili Pashu u jednoj sobi u Jerusalimu. Na kraju večere, Isus im je rekao: „Jedan od vas će me izdati.“ Oni su se zaprepastili i upitali ga: „Ko će te izdati?“ Isus im je odgovorio: „Onaj kome dam ovaj hleb.“ Zatim je parče hleba dao Judi Iskariotskom. Juda je odmah ustao i otišao.

Isus se zatim pomolio, izlomio hleb na komade i dao ga apostolima koji su ostali. Rekao im je: „Uzmite i jedite ovaj hleb. On predstavlja moje telo koje ću dati za vas.“ Zatim je uzeo vino, pomolio se i dao ga apostolima. Rekao im je: „Uzmite i pijte ovo vino. Ono predstavlja moju krv koju ću proliti da bi gresi čovečanstva bili oprošteni. Dajem vam reč da ćete sa mnom biti kraljevi na nebu. Činite ovo svake godine u znak sećanja na mene.“ Isusovi sledbenici i dalje svake godine slave taj praznik. On se danas zove Spomen-svečanost.

 Apostoli su nakon večere počeli da se prepiru oko toga ko je od njih bolji i važniji. Ali Isus im je rekao: „Među vama je najveći onaj koji sebe smatra najmanje važnim.

„Vi ste moji prijatelji. Vama govorim sve ono što moj Otac želi da vam kažem. Uskoro ću otići kod mog Oca na nebo. Vi ćete ostati ovde i drugi će znati da ste moji učenici po tome što volite jedni druge. Morate voleti jedan drugoga onako kako sam ja voleo vas.“

Isus se na kraju pomolio Jehovi i zamolio ga da zaštiti sve njegove učenike. Molio ga je da im pomogne da lepo sarađuju. Molio se i da se posveti Božje ime. Zatim je sa svojim apostolima otpevao hvalospeve Jehovi i svi su izašli napolje. Bližilo se vreme da Isus bude uhapšen.

„Ne boj se, malo stado, jer je volja vašeg Oca da vam da kraljevstvo“ (Luka 12:32)