Josif i Marija su živeli u Nazaretu i pored Isusa imali su još sinova i kćeri. Josif je izdržavao porodicu radeći kao tesar. Osim toga, poučavao je svoju decu Jehovinom zakonu. Kao porodica su redovno išli u sinagogu, a svake godine su za Pashu odlazili u Jerusalim.

Kada je Isus imao 12 godina, cela porodica je kao i obično krenula u Jerusalim na praznik. Bilo je to dugo putovanje. Grad je bio prepun ljudi koji su došli da proslave Pashu. Kad je praznik prošao, Josif i Marija su krenuli kući, misleći da je Isus među onima s kojima su putovali. Ali kad su ga potražili među svojim rođacima, nisu uspeli da ga nađu.

Zato su se vratili u Jerusalim i tri dana su ga tražili po čitavom gradu. Napokon su ga našli u hramu. Tamo je Isus sedeo sa učiteljima, pažljivo ih slušao i postavljao im promišljena pitanja. Ti učitelji su bili toliko oduševljeni Isusom da su i oni njemu počeli da postavljaju pitanja.  Njegovi odgovori su ih zadivili. Bilo im je jasno da on dobro poznaje Jehovin zakon.

Josif i Marija su se baš zabrinuli. Marija mu je rekla: „Dete moje, gde si bio? Svuda smo te tražili!“ Isus joj je na to odgovorio: „Zar niste znali da moram biti u kući svoga Oca?“

Isus se posle toga vratio sa svojim roditeljima u Nazaret. Josif ga je naučio tesarskom zanatu. Šta misliš, kakav je Isus bio kao dete? Dok je rastao, Isus je sticao mudrost i uživao je naklonost i Boga i ljudi.

„Bože moj, ja uživam u vršenju volje tvoje, i zakon je tvoj duboko u meni“ (Psalam 40:8)