Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Odgovori na 10 pitanja mladih

 5. PITANJE

Šta ako me neko maltretira u školi?

Šta ako me neko maltretira u školi?

ZAŠTO JE VAŽAN ODGOVOR

Tvoja reakcija će odrediti da li će stvari biti bolje — ili gore.

ŠTA BI TI URADIO?

Zamisli sledeću situaciju: Tomas ne želi da ide u školu ni danas, ni sutra, niti ikad više. Sve je počelo pre tri meseca kad su neki u školi proširili grozan trač o njemu. Onda su krenuli nadimci. Ponekad bi mu neko, kao slučajno, izbio knjige iz ruku ili bi mu se grupa primakla iza leđa, neko bi ga udario, a kad bi se on okrenuo ne bi mu rekli ko je to bio. Juče je sve postalo još ozbiljnije kada je dobio preteći mejl...

Da si na Tomasovom mestu, kako bi reagovao?

ZASTANI I RAZMISLI!

Ti nisi u bezizlaznoj situaciji. Štaviše, možeš pobediti nasilnika, i to bez pesnica. Kako?

  •   IGNORIŠI. Biblija kaže: „Bezuman čovek izliva sav svoj gnev, a ko je mudar ostaje miran do kraja“ (Poslovice 29:11). Ako ostaneš smiren, makar to bila samo maska, možda nasilnicima više nećeš biti zanimljiv.

  • NEMOJ SE SVETITI. Biblija kaže: „Nikome ne vraćajte zlo za zlo“ (Rimljanima 12:17). Osveta će samo pogoršati situaciju.

  • KLONI SE NEVOLJE. Biblija kaže: „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“ (Poslovice 22:3). Koliko god je moguće, izbegavaj problematične osobe i situacije kada može doći do nasilja.

  • IZNENADI SVOJOM REAKCIJOM. Biblija kaže: „Blag odgovor smiruje gnev“ (Poslovice 15:1). Mogao bi se čak i našaliti. Na primer, ako te neki nasilnik zadirkuje zbog debljine, mogao bi jednostavno slegnuti ramenima i reći: „Izgleda bih stvarno mogao da skinem koji kilogram.“

  • NEMOJ SE RASPRAVLJATI. „Ćutanjem pokazuješ da si zreo i jači od onoga ko te maltretira“, kaže 19-godišnja Nina. „To dokazuje da umeš da se savladaš, za razliku od nasilnika“ (2. Timoteju 2:24).

  • RADI NA SVOM SAMOPOUZDANJU. Nasilnici mogu osetiti kad neko ima loše mišljenje o sebi i da se zato ne brani. S druge strane, mnogi nasilnici će se povući ako vide da ne mogu tako lako da te slome.

  • POVERI SE. Jedna bivša učiteljica je rekla: „Podstakla bih sve koji su doživeli maltretiranje da to ne drže u sebi. Treba da to prijave nekom nadležnom, jer tako mogu sprečiti da neko drugi bude maltretiran.“

Samopouzdanje će ti dati snagu koju nasilnik nema