Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Odgovori na 10 pitanja mladih

 8. PITANJE

Šta treba da znam o seksualnom nasilju?

Šta treba da znam o seksualnom nasilju?

ZAŠTO JE VAŽAN ODGOVOR

Svake godine, milioni postaju žrtve silovanja ili drugih oblika seksualnog zlostavljanja, a mladi su glavna meta.

ŠTA BI TI URADILA?

Napadač je zgrabio Anet * i bacio je na zemlju pre nego što je shvatila šta se događa. „Sve sam probala kako bih se odbranila“, kaže ona. „Pokušala sam da vrištim, ali me je glas izdao. Gurala sam ga, udarala i grebala. A onda sam osetila ubod noža. Potpuno sam se oduzela.“

Da si na njenom mestu, šta bi uradila?

ZASTANI I RAZMISLI!

Iako si možda oprezna — pogotovo kada si na ulici po mraku — loše stvari se mogu desiti. „Trku ne dobijaju oni koji su brzi“, kaže Biblija, „niti su u milosti oni koji imaju znanje; jer vreme nevolje i nepredviđeni događaji snalaze svakoga od njih“ (Propovednik 9:11).

Nekada su napadači potpuni stranci, kao u slučaju Anet. A nekada su to poznanici ili čak članovi porodice. Kada je Natali imala samo 10 godina, seksualno ju je zlostavljao jedan tinejdžer koji je živeo blizu njene kuće. „Bila sam tako preplašena i osramoćena da isprva nikom nisam rekla“, kaže ona.

 NISI TI KRIVA!

Anet se još uvek bori sa osećanjem krivice zbog onog što se dogodilo. „Ja sam sama sebi najgori neprijatelj“, kaže ona. „Stalno vrtim u glavi to što mi se desilo. Osećam da je trebalo da se više borim. Ali činjenica je da sam nakon uboda nožem bila paralisana od straha. Nisam mogla ništa više da učinim, a ipak osećam da je trebalo.“

I Natali se bori sa osećanjem krivice. „Nije trebalo da budem tako naivna“, kaže ona. „Moji roditelji su sestri i meni govorili da se napolju uvek igramo zajedno, ali ja nisam slušala. Mislim da sam tom dečku dala priliku da me povredi. To što se desilo nanelo je bol mojoj porodici i ja se osećam krivom zbog toga. To mi najteže pada.“

Ako se poput Anet i Natali i ti boriš sa osećanjem krivice, kako se možeš izboriti? Kao prvo, jako je važno da zadržiš u mislima da je silovanje bilo protiv tvoje volje. Neki umanjuju ozbiljnost toga koristeći izraze poput: „Pa, takvi su muškarci“, ili govore da su žrtve same krive što su bile silovane. Ali niko ne zaslužuje da bude silovan! Ako si i ti bila žrtva tog gnusnog čina, znaj da nisi ništa kriva!

Naravno, lako je pročitati izjavu „nisi ništa kriva“, ali je mnogo teže to prihvatiti. Neki sve gutaju i ćute i zato ih krivica i druga negativna osećanja razaraju. Međutim, kome odgovara da to držiš u sebi — tebi ili onom ko te je zlostavljao? Zbog svog dobra, razmisli i o sledećoj opciji.

POVERI SE

U Bibliji stoji da je na vrhuncu svoje teskobe pravedni Jov rekao: „Otvoreno ću izraziti brigu koju osećam zbog stanja svog. Govoriću u gorčini duše svoje“ (Jov 10:1). Dobro je da i ti učiniš tako nešto. Razgovor s nekim u kog imaš poverenja može ti pomoći da se izboriš s posledicama silovanja i olakšaš svoju patnju.

Osećanja nakon zlostavljanja mogu biti preteška da ih sama nosiš. Zašto ne dopustiš da ti neko pomogne?

To je shvatila i Anet. Ona kaže: „Poverila sam se bliskoj prijateljici i ona me je podstakla da porazgovaram sa skupštinskim starešinama. Drago mi je što sam je poslušala. Oni su nekoliko puta razgovarali sa mnom i rekli mi baš ono što mi je bilo potrebno — da nisam kriva za ono što se desilo. Da ni za šta nisam kriva.“

To je takođe osetila i Natali nakon što se poverila roditeljima. „Oni su me podržali“, kaže ona. „Podstakli su me da se otvorim i pomogli mi da ne budem toliko nesrećna i puna besa.“

Ona je našla utehu i u molitvi. „Molitva Bogu mi je pomogla naročito u trenucima kada mi je bilo teško da razgovaram s bilo kim drugim. Kada se molim, govorim iz srca. To mi zaista daje mir i spokojstvo.“

I ti možda uviđaš da postoji „vreme kad se leči“ (Propovednik 3:3). Vodi računa o svom telu i emocijama. Dovoljno se odmaraj. I što je najvažnije, osloni se na Jehovu, Boga svake utehe (2. Korinćanima 1:3, 4).

 AKO SE ZABAVLJAŠ

Ako te dečko primorava da pređeš granicu koju ne želiš da pređeš, nema ništa loše ako odsečno kažeš: „Prestani s tim!“, ili „Ne dodiruj me!“ Nemoj se ustručavati iz straha da ćeš ga izgubiti. Ako zbog toga raskine s tobom, onda te i nije vredan! Na kraju krajeva, zaslužuješ dečka koji će poštovati i tvoje telo i tvoje principe.

KVIZ

„Kad sam išla u srednju školu, dešavalo se da me neki momci povuku za brus i nepristojno dobacuju — kao na primer koliko bi mi bilo bolje ako bih spavala s njima“ (Koreta).

Šta je po tvom mišljenju to što su ovi momci radili?

  1. 1. Zadirkivanje

  2. 2. Flertovanje

  3. 3. Seksualno uznemiravanje

„Jednom mi se desilo da je u autobusu jedan dečko počeo da mi govori prljave stvari i da me spopada. Kada me je zgrabio, udarila sam ga po ruci i rekla mu da se skloni. Pogledao me je kao da sa mnom nešto nije u redu“ (Karolina).

Šta je po tvom mišljenju to što je ovaj dečko radio?

  1. 1. Zadirkivanje

  2. 2. Flertovanje

  3. 3. Seksualno uznemiravanje

„Prošle godine mi je jedan dečko stalno govorio da mu se sviđam i da želi da izađemo, a ja sam ga stalno odbijala. Ponekad bi me dodirnuo po ruci. Ja bih mu rekla da prestane, ali on to nije hteo. A onda, kad sam jednom vezivala pertle, lupio me je po zadnjici“ (Vitni).

Šta je po tvom mišljenju to što je ovaj dečko radio?

  1. 1. Zadirkivanje

  2. 2. Flertovanje

  3. 3. Seksualno uznemiravanje

Tačan odgovor na sva tri pitanja je pod 3.

Po čemu je seksualno uznemiravanje drugačije od flertovanja i zadirkivanja?

Seksualno uznemiravanje je nešto ozbiljno. Može voditi i do seksualnog nasilja.

^ odl. 6 U ovom članku, čitaocu se obraćamo u ženskom rodu, mada se informacije odnose na oba pola.