Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Ko danas vrši Jehovinu volju?

 16. DEO

Koju ulogu imaju sluge pomoćnici?

Koju ulogu imaju sluge pomoćnici?

Mjanmar

Programska tačka

Sastanak za službu propovedanja

Održavanje Dvorane Kraljevstva

U Svetom pismu se spominju dve grupe muškaraca koji imaju određene odgovornosti u skupštini, a to su ’nadglednici i sluge pomoćnici‘ (Filipljanima 1:1). U svakoj skupštini obično ima nekoliko starešina i slugu pomoćnika. Koju službu obavljaju sluge pomoćnici?

Pomažu starešinama. Sluge pomoćnici su pouzdani i savesni muškarci, duhovno zreli ljudi, neki su mlađi a neki stariji. Premda su njihova zaduženja često više tehničke prirode, oni obavljaju veoma važnu službu. Zahvaljujući tome starešine mogu da se usredsrede na poučavanje i pastirsku službu.

Imaju razna zaduženja. Neke sluge pomoćnici imaju zadatak da dočekuju one koji dolaze na sastanke. Drugi su zaduženi za ozvučenje, literaturu, skupštinsku blagajnu ili područja za službu propovedanja. Oni pomažu i oko održavanja Dvorane Kraljevstva. Starešine ih mogu zamoliti da pomognu nekim starijim osobama. Kakva god zaduženja da imaju, oni ih rado izvršavaju i zbog toga ih svi poštujemo (1. Timoteju 3:13).

Drugima pružaju dobar primer. Sluge pomoćnici se biraju na osnovu svojih dobrih hrišćanskih osobina. Kad drže neke tačke na sastancima, trude se da ojačaju našu veru. Pružajući dobar primer u službi propovedanja, podstiču nas da budemo revni. Svojom spremnošću na saradnju, doprinose radosti i jedinstvu (Efešanima 4:16). S vremenom i oni mogu ispuniti uslove da postanu starešine.

  • Čime se odlikuju sluge pomoćnici?

  • Kako pomažu skupštini da dobro funkcioniše?

Saznajte više

UOBIČAJENA PITANJA

Kako su organizovane skupštine Jehovinih svedoka?

Saznajte kako u skupštinama dobijamo smernice i pouke.