Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Ko danas vrši Jehovinu volju?

 15. DEO

Kako starešine pomažu skupštini?

Kako starešine pomažu skupštini?

Finska

Poučavanje

Pastirska služba

Služba propovedanja

U našoj organizaciji ne postoji plaćeno sveštenstvo. Kao što je to bio slučaj i u skupštini u prvom veku, zadatak da ’pasu Božju skupštinu‘ imaju nadglednici koji ispunjavaju biblijske uslove (Dela apostolska 20:28). Te starešine su duhovno zreli muškarci koji predvode skupštinu i paze na nju, „ne na silu, nego dragovoljno; ne radi nepoštenog dobitka, nego gorljivo“ (1. Petrova 5:1-3). Šta sve oni čine za našu dobrobit?

Brinu se za nas i štite nas. Starešine pružaju vođstvo skupštini na temelju Pisma i pomažu svima u njoj da sačuvaju dobar odnos s Jehovom. Pošto razumeju da im je Bog poverio ovu važnu ulogu, starešine ne gospodare nad Božjim narodom već mu pomažu da ostane radostan (2. Korinćanima 1:24). Baš kao što se pastir brine za svaku svoju ovcu, tako se i starešine trude da upoznaju svakog člana skupštine (Poslovice 27:23).

Poučavaju nas kako da vršimo Božju volju. Starešine svake sedmice vode skupštinske sastanke s ciljem da nam ojačaju veru (Dela apostolska 15:32). Oni nam takođe pružaju primer tako što idu s nama u službu propovedanja i poučavaju nas kako da učestvujemo u raznim vidovima službe.

Pružaju nam ohrabrenje. Budući da žele da nam pomognu da ojačamo svoj odnos s Bogom, starešine će nas možda posetiti kod naše kuće ili razgovarati s nama u Dvorani Kraljevstva kako bi nam pomogli i utešili nas rečima iz Pisma (Jakovljeva 5:14, 15).

Osim onoga što rade za skupštinu, većina starešina ima zaposlenje i porodične odgovornosti koje iziskuju vreme i pažnju. Ta vredna braća zaslužuju naše poštovanje (1. Solunjanima 5:12, 13).

  • Koju ulogu imaju skupštinske starešine?

  • Kako starešine pokazuju da im je stalo do svakoga od nas?