Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 18. DEO

Kako pomažemo našoj braći u nevolji?

Kako pomažemo našoj braći u nevolji?

Dominikanska Republika

Japan

Haiti

Kada se negde dogodi neka nesreća, Jehovini svedoci odmah organizuju pomoć svojoj braći i sestrama na tom području. Time pokazuju da istinski vole jedni druge (Jovan 13:34, 35; 1. Jovanova 3:17, 18). Na koje sve načine pomažemo jedni drugima?

Prilažemo novac. Kada je u prvom veku u Judeji zavladala velika glad, hrišćani iz Antiohije su poslali finansijsku pomoć hrišćanima u Judeji (Dela apostolska 11:27-30). Slično tome, preko skupština se organizuje pomoć za našu braću i sestre koji su možda pretrpeli posledice nekih prirodnih nepogoda ili nekih drugih nesreća (2. Korinćanima 8:13-15).

Pomažemo na praktične načine. Starešine koje se nalaze na području koje je pogodila neka nesreća trude se da pronađu sve članove svoje skupštine i da se uvere da su na bezbednom mestu. Odbor za humanitarnu pomoć organizuje dopremanje hrane, vode za piće i odeće, kao i pružanje smeštaja i medicinske pomoći. Mnogi Svedoci koji su dobro obučeni za obavljanje nekih poslova prijavljuju se da o svom trošku odu na takva područja i pomognu u popravci oštećenih kuća i Dvorana Kraljevstva. Zahvaljujući jedinstvu koje vlada u našoj organizaciji i iskustvu koje smo stekli radeći zajedno, vrlo brzo možemo organizovati pomoć u vreme nevolje. Premda prvenstveno pružamo pomoć „svojoj braći u veri“, pomažemo i drugima kada je to moguće, bez obzira na to koje su veroispovesti (Galatima 6:10).

Pružamo duhovnu i emocionalnu podršku. Onima koji su preživeli neku katastrofu naročito je potrebna uteha. Jehova, „Bog svake utehe“, daje nam snagu u takvim situacijama (2. Korinćanima 1:3, 4). Rado razgovaramo o biblijskim obećanjima sa onima koji su u nevolji i jačamo njihovu veru u Božje Kraljevstvo koje će uskoro otkloniti sve tragedije koje ljudima nanose bol i patnju (Otkrivenje 21:4).

  • Zašto Jehovini svedoci mogu vrlo brzo organizovati pomoć kada dođe do neke nesreće?

  • Koju utehu možemo pružiti onima koji su preživeli neku katastrofu?