Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Ko danas vrši Jehovinu volju?

 22. DEO

Koja je uloga podružnice?

Koja je uloga podružnice?

Solomonova ostrva

Kanada

Južna Afrika

Članovi betelske porodice služe u raznim odeljenjima i obavljaju poslove vezane za delo propovedanja u svojoj zemlji, a ponekad i u drugim zemljama. Možda rade u prevodilačkom timu, štampariji, knjigoveznici, skladištu literature, na izradi audio i video izdanja, ili obavljaju neke druge poslove vezane za tu podružnicu.

Odbor podružnice nadgleda aktivnosti u podružnici. Vodeće telo poverava Odboru podružnice, u kome se nalaze najmanje trojica iskusnih starešina, da vodi brigu o funkcionisanju te podružnice. Taj odbor obaveštava Vodeće telo o napretku u svim zemljama koje su u njegovoj nadležnosti, kao i o svim problemima koji su možda nastali. Takvi izveštaji pomažu Vodećem telu da odluči koje će teme biti razmotrene u narednim publikacijama, na sastancima i većim skupovima. Vodeće telo redovno šalje svoje predstavnike koji posećuju podružnice da bi članovima Odbora podružnice preneli korisne smernice koje im pomažu da još bolje izvršavaju svoje zadatke (Poslovice 11:14). Ti predstavnici našeg glavnog sedišta tokom svoje posete obično održe govor za Jehovine svedoke koji služe na području za koje se brine ta podružnica.

Podružnica podupire skupštine na svom području. Nekoj duhovno zreloj braći u podružnici povereno je da odobravaju formiranje novih skupština. Oni usmeravaju aktivnost pionira, misionara i pokrajinskih nadglednika koji služe na području podružnice. Organizuju veće skupove i kongrese, nadgledaju izgradnju novih Dvorana Kraljevstva i staraju se da se do skupština dopremi neophodna literatura. Sve što se radi u podružnici doprinosi tome da se delo propovedanja izvršava onako kako treba (1. Korinćanima 14:33, 40).

  • Kako Odbori podružnica pomažu Vodećem telu?

  • Koje odgovornosti imaju neka braća u podružnici?