Istraživači Biblije, 1870-ih

Prvo izdanje Stražarske kule, 1879.

Stražarska kula danas

U Svetom pismu je bilo prorečeno da će se nakon Hristove smrti među prvim hrišćanima pojaviti lažni učitelji koji će izvrtati istinu iz Božje Reči (Dela apostolska 20:29, 30). S vremenom se upravo to i dogodilo. Ti lažni učitelji su Isusova učenja izmešali s paganskim verovanjima i tako se razvilo lažno hrišćanstvo (2. Timoteju 4:3, 4). Kako možemo biti sigurni da danas ispravno razumemo šta Sveto pismo zaista naučava?

Došlo je vreme da Jehova otkrije istinu. On je prorekao da će se tokom ’vremena kraja pravo znanje umnožiti‘ (Danilo 12:4). Godine 1870, jedna mala grupa ljudi koja je tražila istinu shvatila je da mnoga crkvena učenja nisu u skladu sa Svetim pismom. Zato su počeli da tragaju za istinom i Jehova im je pomogao da razumeju njegovu Reč.

Oni su temeljno i iz iskrenih motiva proučavali Sveto pismo. Ti revni Istraživači Biblije, preteče Jehovinih svedoka, imali su metod proučavanja kakav i mi danas koristimo. Teme iz Svetog pisma razmatrali su jednu po jednu. Kada su nailazili na stihove koje je bilo teško razumeti, tražili su druge stihove koji bi to pojasnili. Nakon što su došli do zaključka koji je bio u skladu sa celokupnim Svetim pismom, to su zabeležili. Time što su dozvolili da Sveto pismo objasni samo sebe otkrili su istinu o Božjem imenu i njegovom Kraljevstvu, o njegovoj nameri sa zemljom i ljudima, o tome u kakvom se stanju nalaze mrtvi i o nadi u uskrsenje. Takvo istraživanje ih je oslobodilo mnogih lažnih verovanja i običaja (Jovan 8:31, 32).

Istraživači Biblije su do 1879. godine shvatili da je vreme da istinu objave širom sveta. Zato su te godine počeli da štampaju časopis koji je opstao sve do našeg vremena, naime Stražarsku kulu — glasnik Jehovinog Kraljevstva. Danas ljudima prenosimo istinu iz Svetog pisma u više od 240 zemalja i teritorija na preko 750 jezika. Istina iz Božje Reči nikada nije bila u tolikoj meri dostupna ljudima!

  • Šta se desilo sa istinom iz Božje Reči nakon Hristove smrti?

  • Kako smo otkrili istinu iz Božje Reči?