Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 13. DEO

Šta je pionirska služba?

Šta je pionirska služba?

Kanada

Od kuće do kuće

Proučavanje Biblije sa zainteresovanima

Lično proučavanje

Izraz „pionir“ često se odnosi na one koji istražuju nova područja i utiru put kojim će drugi ići. Isus je bio poput pionira, budući da je bio poslat na zemlju da svojom službom donese okrepu ljudima i pruži im mogućnost za spasenje (Matej 20:28). Danas ga njegovi sledbenici oponašaju tako što ’stvaranju učenika‘ posvećuju što je moguće više vremena (Matej 28:19, 20). Neki mogu da učestvuju u jednom posebnom vidu službe, koji Svedoci zovu pionirska služba.

Pionir je osoba koja u službi propovedanja provodi određeni broj sati. Svi Jehovini svedoci učestvuju u propovedanju dobre vesti. Međutim, neki su tako uskladili svoje obaveze da mogu da služe kao opšti pioniri, provodeći u službi propovedanja 70 sati svakog meseca. Da bi to postigli, mnogi od njih su pronašli posao na kome provode samo po nekoliko sati. Neki su naimenovani da služe kao specijalni pioniri na područjima na kojima se nije toliko propovedalo, i oni svakog meseca tome posvećuju 130 ili više sati. Ti pioniri su zadovoljni skromnim životom, uvereni da će Jehova udovoljiti njihovim osnovnim potrebama (Matej 6:31-33; 1. Timoteju 6:6-8). Oni koji ne mogu da provode toliko vremena u službi propovedanja mogu biti pomoćni pioniri, što znači da u nekim mesecima propovedaju 30 ili 50 sati.

Njihova motivacija je ljubav prema Bogu i ljudima. Možemo primetiti da je danas, kao i u Isusovo vreme, mnogim ljudima potrebno da saznaju istinu o Bogu i njegovoj nameri (Marko 6:34). Mi imamo saznanje koje im već sada može pomoći i pružiti im čvrste dokaze da se mogu nadati boljoj budućnosti. Ljubav prema bližnjima podstiče pionire da velikodušno troše svoje vreme i snagu kako bi im pomogli da čuju dobru vest (Matej 22:39; 1. Solunjanima 2:8). Na taj način je i njihova vera jača, bliži su Bogu i srećniji (Dela apostolska 20:35).

  • Šta je pionirska služba?

  • Šta je neke podstaklo da budu pioniri?