Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 14. DEO

Koje škole mogu pohađati pioniri?

Koje škole mogu pohađati pioniri?

Sjedinjene Američke Države

Škola Galad, Paterson, Njujork

Panama

Jehovini svedoci su već dugo poznati po tome da dosta polažu na teokratsko obrazovanje. Oni koji su se posvetili delu propovedanja mogu pohađati neke škole koje im pomažu da ’potpuno izvrše svoju službu‘ (2. Timoteju 4:5).

Škola za pionire. Posle godinu dana provedenih u punovremenoj službi, pioniri mogu pohađati ovu školu koja traje šest dana i obično se održava u nekoj Dvorani Kraljevstva. Svrha ove škole je da pomogne pionirima da se još više približe Jehovi, da budu efikasniji u svim granama službe propovedanja i da nastave da verno izvršavaju tu službu.

Škola za objavitelje Kraljevstva. Ova dvomesečna obuka je namenjena iskusnim pionirima koji su spremni da se presele i služe gde god je to potrebno. Oponašajući Isusa Hrista, najvećeg uzora što se tiče službe propovedanja, oni spremno kažu: „Evo mene, mene pošalji“ (Isaija 6:8; Jovan 7:29). Preseljenje često podrazumeva privikavanje na sasvim drugačiji životni standard, kulturu, klimu i hranu. To neretko znači da moraju naučiti jezik kojim govore ljudi kojima će propovedati. Ova škola pomaže braći i sestrama koji nisu u braku, kao i bračnim parovima koji imaju između 23 godine i 65 godina, da razviju neophodne hrišćanske osobine, kao i veštine koje će im pomoći da budu još korisniji Jehovi i njegovoj organizaciji.

Biblijska škola Galad. Na hebrejskom jeziku reč „Galad“ znači „svedok-gomila“ ili „gomila svedočanstva“. Od osnivanja ove škole 1943. godine, više od 8 000 misionara, koji su je pohađali, sa velikim uspehom propovedalo je dobru vest širom sveta (Dela apostolska 13:47). Na primer, u Peruu nije postojala nijedna skupština Jehovinih svedoka pre nego što su naši misionari tamo stigli, a sada ih ima preko 1 000. Kada su naši misionari otišli u Japan, tamo je bilo manje od deset Svedoka, a sada ih ima više od 200 000. Petomesečna obuka u školi Galad podrazumeva detaljno proučavanje Božje Reči. U ovu školu se pozivaju specijalni pioniri, misionari koji služe na području, betelski radnici i pokrajinski nadglednici. Na taj način ova škola doprinosi tome da se delo propovedanja utvrdi širom sveta.

  • Koja je svrha Škole za pionire?

  • Ko može pohađati Školu za objavitelje Kraljevstva?