Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Isus — put, istina i život

 106. POGLAVLJE

Dve priče o vinogradu

Dve priče o vinogradu

MATEJ 21:28-46; MARKO 12:1-12; LUKA 20:9-19

  • PRIČA O DVA SINA

  • PRIČA O VINOGRADARIMA

Nakon što je ućutkao svešteničke glavare i starešine naroda, koji su doveli u pitanje njegovu vlast, Isus im je ispričao još jednu priču. U njoj je razotkrio njihovo pravo lice. Počeo je ovako:

„Jedan čovek je imao dva sina. Prišao je prvom i rekao: ’Sine, idi danas da radiš u vinogradu.‘ On mu je odgovorio: ’Neću.‘ Ali posle mu je bilo žao pa je otišao. Zatim je prišao drugom i rekao mu isto tako. A ovaj mu je odgovorio: ’Hoću, gospodaru‘, ali nije otišao. Koji je od te dvojice izvršio očevu volju?“ (Matej 21:28-31, prevod Novi svet, englesko izdanje iz 2013). Odgovor je očigledan — prvi sin je izvršio očevu volju.

Zato je Isus rekao svojim protivnicima: „Zaista, kažem vam, poreznici i bludnice idu ispred vas u Božje kraljevstvo.“ Poreznici i bludnice baš poput prvog sina u početku nisu bili poslušni Bogu. Međutim, posle su se pokajali i počeli da mu služe. S druge strane, verske vođe su bile poput drugog sina. Tvrdile su da služe Bogu, a u stvari nisu. Nakon toga im je Isus rekao: „Jovan [Krstitelj] je došao k vama i pokazao vam put pravednosti, a vi mu niste verovali. Ali poreznici i bludnice su mu verovali, a vi, iako ste to videli, niste se posle pokajali i niste mu poverovali“ (Matej 21:31, 32).

Posle ove priče, Isus je ispričao još jednu. Ovog puta je pokazao da verske vođe nisu samo omanuli u tome što nisu služili Bogu. Oni su zapravo bili zli. Zbog toga je Isus ispričao sledeću priču: „Jedan čovek je zasadio vinograd i postavio ogradu oko njega, iskopao je mesto za vinsku presu i podigao stražarsku kulu. Dao ga je u zakup vinogradarima i otputovao u tuđinu. Kad je došlo vreme, poslao je jednog roba k vinogradarima da uzme od njih deo vinogradskog roda. Ali oni su ga uhvatili, istukli i poslali nazad praznih ruku. Poslao im je i drugog roba. Njemu su razbili glavu i osramotili ga. Poslao je i trećeg, a njega su ubili. Tako i mnoge druge, od kojih su neke istukli, a neke pobili“ (Marko 12:1-5).

Da li će oni koji su slušali Isusa razumeti ovu priču? Možda su se setili Isaijinih otrežnjavajućih reči: „Vinograd Jehove nad vojskama dom je Izraelov, ljudi su Judini rasadnik koji je voleo. Pravdi se nadao, a evo, zakon se krši“ (Isaija 5:7). Isusova priča je dosta slična ovim rečima. Vlasnik vinograda je Jehova, a vinograd predstavlja izraelski narod, koji je ograđen i zaštićen Božjim Zakonom. Jehova je slao proroke da pouče njegov narod i pomažu mu da donosi dobar plod.

Međutim, „vinogradari“ su maltretirali i ubili „robove“ koje im je on slao. Isus je to ovako objasnio: „[Vlasnik vinograda] imao je još jednog, voljenog sina. Njega je poslednjeg poslao k njima, rekavši: ’Poštovaće mog sina.‘ Ali ti vinogradari su među sobom rekli: ’Ovo je naslednik. Hajde da ga ubijemo, pa će nasledstvo biti naše.‘ Tada su ga uhvatili, ubili i izbacili iz vinograda“ (Marko 12:6-8).

Sada je postavio sledeće pitanje: „Šta će uraditi vlasnik vinograda?“ (Marko 12:9). Verske vođe su odgovorile: „Zločince će nemilosrdno pogubiti, a vinograd će dati u zakup drugim vinogradarima koji će mu davati plodove u svoje vreme“ (Matej 21:41).

Ovim rečima su nesvesno sebi izrekli presudu, jer oni spadaju u te ’vinogradare‘ u Jehovinom ’vinogradu‘, to jest izraelskom narodu. Plod koji je Jehova s pravom očekivao od ’vinogradara‘ uključivao je i veru u njegovog Sina, Mesiju. Isus je nakon toga pogledao pravo u njih i rekao: „Zar nikada niste čitali ove reči iz Pisma: ’Kamen koji su graditelji odbacili postao je glavni ugaoni kamen. To je Jehovino delo, i divno je u našim očima‘?“ (Marko 12:10, 11). Zatim je jasno naglasio suštinu svojih reči: „Zato vam kažem: Božje kraljevstvo uzeće se od vas i daće se narodu koji donosi njegove plodove“ (Matej 21:43).

Pismoznalci i sveštenički glavari su shvatili da je Isus „ovo poređenje ispričao imajući njih na umu“ (Luka 20:19). Više nego ikada ranije, hteli su da ga ubiju, jer je bio zakonit „naslednik“. Ali pošto su se plašili naroda, koji je Isusa smatrao prorokom, nisu ga ubili.

Saznajte više

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Šta je Božje Kraljevstvo?

Ko je Kralj Božjeg Kraljevstva i šta će ono ostvariti u budućnosti?