Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Isus — put, istina i život

 71. POGLAVLJE

Izlečeni čovek pred farisejima

Izlečeni čovek pred farisejima

JOVAN 9:19-41

  • ISPITIVANJE ČOVEKA KOJI JE NEKADA BIO SLEP

  • „SLEPE“ VERSKE VOÐE

Pošto fariseji nisu želeli da se pomire s tim da je Isus vratio vid čoveku slepom od rođenja, pozvali su njegove roditelje. Oni su bili svesni da im preti opasnost da budu ’isključeni iz sinagoge‘ (Jovan 9:22). Takvo odvajanje od drugih Judejaca ozbiljno bi uticalo na njihov društveni položaj i ekonomsko stanje.

Kada su stigli, fariseji su im postavili dva pitanja: „Da li je ovo vaš sin, za koga vi kažete da se rodio slep? Kako to da sada vidi?“ Roditelji su odgovorili: „Znamo da je ovo naš sin i da se rodio slep. Ali kako sad vidi, to ne znamo, i ko mu je otvorio oči, ne znamo.“ Čak i da im je sin ispričao šta se dogodilo, oni su pažljivo birali reči i zato su rekli: „Njega pitajte. Punoletan je, neka govori sam za sebe“ (Jovan 9:19-21).

Tako su fariseji ponovo pozvali izlečenog čoveka. Zastrašivali su ga tvrdnjama da imaju dokaze protiv Isusa. „Daj slavu Bogu“, zahtevali su. „Mi znamo da je taj čovek grešnik.“ Izbegavajući direktan odgovor, čovek je rekao: „Da li je grešnik, ne znam.“ Zatim je dodao: „Jedno znam: bio sam slep, a sada vidim“ (Jovan 9:24, 25).

Fariseji nisu želeli da se zadrže na tome, već su nastavili: „Šta ti je učinio? Kako ti je otvorio oči?“ Čovek je hrabro odgovorio: „Već sam vam rekao, ali me niste slušali. Zašto to opet hoćete da čujete? Zar i vi želite da postanete njegovi učenici?“ Sada su ga besno optužili: „Ti si njegov učenik, a mi smo Mojsijevi učenici. Mi znamo da je Mojsiju govorio Bog, a za ovoga ne znamo odakle je“ (Jovan 9:26-29).

Prosjak je na to s čuđenjem dodao: „To i jeste čudno da vi ne znate odakle je, a meni je otvorio oči.“ Zatim je na logičan način objasnio koga Bog uslišava i prihvata: „Znamo da Bog ne uslišava grešnike, nego ako je neko bogobojazan i vrši njegovu volju, njega uslišava. Nikada se još nije čulo da je neko otvorio oči čoveku slepom od rođenja.“ Na kraju je zaključio: „Da on nije od Boga, ne bi mogao ništa da učini“ (Jovan 9:30-33).

Fariseji nisu mogli da ospore nijednu njegovu reč, pa su ga prekorili: „Sav si se u gresima rodio, i ti nas da učiš?“ Zatim su ga izbacili (Jovan 9:34).

Kada je čuo šta se dogodilo, Isus je pronašao tog čoveka i upitao ga: „Veruješ li ti u Sina čovečjeg?“ Izlečeni čovek je odgovorio: „A ko je taj, gospodine, da verujem u njega?“ Tada mu je Isus otvoreno rekao: „Video si ga. To je onaj koji govori s tobom“ (Jovan 9:35-37).

Na to je čovek odgovorio: „Verujem u njega, Gospode.“ Zatim se pun vere i poštovanja poklonio pred Isusom, koji je zatim rekao nešto veoma značajno: „Radi ovog suda ja sam došao na ovaj svet: da progledaju oni koji ne vide, a koji vide, da oslepe“ (Jovan 9:38, 39).

Fariseji koji su tu bili prisutni nisu bili doslovno slepi. Zato su upitali: „Zar smo i mi slepi?“ Pravo pitanje je bilo da li su u duhovnom pogledu imali dobar vid i ispravno vodili narod? Isus im je odgovorio: „Da ste slepi, ne biste imali greha. Ali vi sad kažete: ’Vidimo.‘ Zato vaš greh ostaje“ (Jovan 9:40, 41). Da nisu bili učitelji u Izraelu, ne bi bilo neobično što su odbacivali Mesiju. Ali budući da su dobro poznavali Zakon, činili su ozbiljan greh.