Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Isus — put, istina i život

 64. POGLAVLJE

Značaj opraštanja

Značaj opraštanja

MATEJ 18:21-35

  • OPROSTITI SEDAM PUTA?

  • PRIČA O NEMILOSRDNOM ROBU

Petar je čuo kada je Isus rekao da ako dva brata imaju neki problem, treba da ga nasamo reše. Ali je izgleda želeo da zna koliko puta da tako nešto učini.

Zato je upitao Isusa: „Gospode, koliko puta moj brat može da mi sagreši, a ja da mu oprostim? Do sedam puta?“ Neke verske vođe su naučavale da treba oprostiti do tri puta. Zato je Petar mislio da je veoma velikodušan ako oprosti „do sedam puta“ (Matej 18:21).

Međutim, brojati koliko puta nam neko sagreši nije u duhu Isusovih učenja. Zato je Isus ispravio Petra: „Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset i sedam puta“ (Matej 18:22). Drugim rečima, to znači uvek. Petar nije smeo da ograničava koliko će puta oprostiti svom bratu.

Da bi njemu i drugim prisutnima pokazao da imaju obavezu da opraštaju, Isus je ispričao jednu priču. Bila je to priča o robu koji nije bio milosrdan poput svog gospodara. Njegov gospodar je bio kralj i želeo je da sredi račune sa svojim robovima. Pred njega je bio doveden jedan rob koji je imao ogroman dug od 10 000 talanata [60 000 000 denara]. On taj dug nikako ne bi mogao da otplati. Zato je kralj naredio da se taj rob, njegova žena i deca prodaju kako bi se podmirio dug. Tada je rob pao ničice pred njim i preklinjao ga: „Budi strpljiv sa mnom i sve ću ti vratiti“ (Matej 18:26).

Kralj se sažalio i milosrdno poništio njegov ogroman dug. Nakon toga, rob je otišao kod drugog roba koji je njemu dugovao 100 denara. Zgrabio ga je i počeo da ga davi, rekavši: „Vrati sve što  si dužan.“ Tada je taj rob pao ničice i počeo da ga preklinje: „Budi strpljiv sa mnom i vratiću ti“ (Matej 18:28, 29). Međutim, rob kome je kralj oprostio nije postupio poput svog kralja. Dao je da se drugi rob, koji mu je dugovao mnogo manje, baci u zatvor dok ne vrati što duguje.

Taj nemilosrdni postupak su videli i drugi robovi pa su otišli kod kralja, koji se razljutio, pozvao roba i rekao mu: „Zli robe, poništio sam ti sav onaj dug, jer si me molio. Zar nije trebalo da se i ti smiluješ drugom robu, kao što sam se i ja smilovao tebi?“ Tada je kralj predao roba tamničarima dok ne vrati dug. Isus je priču zaključio sledećim rečima: „Tako će i moj nebeski Otac postupiti s vama ako od srca ne oprostite svako svom bratu“ (Matej 18:32-35).

Zaista upečatljiva pouka o opraštanju! Jehova nam je mnogo oprostio. Šta god nam neki brat učini malo je u poređenju s tim. Nadalje, Jehova nam nije oprostio samo jednom, već to čini bezbroj puta. Zar ne možemo i mi da opraštamo svojoj braći, čak i ako imamo opravdan razlog da budemo ljuti? Kao što je Isus rekao u Propovedi na gori, Bog će nam ’oprostiti naše dugove, kao što i mi opraštamo dužnicima svojim‘ (Matej 6:12).