Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Dobre vesti iz Svetog pisma

 10. DEO

Kako prepoznati pravu religiju?

Kako prepoznati pravu religiju?

„Čuvajte se lažnih proroka.“ (MATEJ 7:15)

„Oni tvrde da poznaju Boga, ali ga se odriču svojim delima.“ (TITU 1:16)

1. Postoji li samo jedna prava religija?

Isus je poučavao svoje sledbenike da postoji samo jedna prava religija. Ona se može uporediti s putem koji vodi u večni život. Isus je o tom putu rekao: „Malo je onih koji ga nalaze“ (Matej 7:14). Bog prihvata samo obožavanje koje se zasniva na njegovoj Reči istine. Sve prave Božje sluge ujedinjene su u jednoj veri. Pročitajte Jovana 4:23, 24; 14:6 i Efešanima 4:4, 5.

2. Na šta je Isus upozorio hrišćane?

Isus je upozorio na to da će lažni proroci iskvariti hrišćanstvo. Oni se predstavljaju kao prave Božje sluge, a njihove crkve tvrde da su hrišćanske. Ali njihova dela pokazuju da li je zaista tako. Činjenica je da samo prava religija stvara prave hrišćane, koji se mogu prepoznati po svojim osobinama i načinu života. Pročitajte Mateja 7:13-23.

3. Po čemu se prepoznaju pravi vernici?

Osmotrite ovih pet obeležja:

  • Pravi vernici poštuju Bibliju kao Božju Reč. Trude se da žive po njenim načelima. Zato se prava religija razlikuje od religija koje se zasnivaju na ljudskim idejama (Matej 15:7-9). Pravi vernici ne propovedaju jedno, a čine drugo. Pročitajte Jovana 17:17 i 2. Timoteju 3:16, 17.

  •   Pravi Isusovi sledbenici odaju čast Božjem imenu, Jehova. Isus je odavao čast Božjem imenu tako što ga je obznanjivao. Pomagao je ljudima da upoznaju Boga i poučavao ih da se mole za to da se njegovo ime sveti (Matej 6:9). Koja religija u vašem kraju obznanjuje Božje ime? Pročitajte Jovana 17:26 i Rimljanima 10:13, 14.

  • Pravi hrišćani propovedaju o Božjem Kraljevstvu. Bog je poslao Isusa da propoveda dobru vest o Kraljevstvu. Ono je jedina nada za čovečanstvo. Isus je govorio o njemu do poslednjeg trenutka svog života na zemlji (Luka 4:43; 8:1; 23:42, 43). Rekao je da će njegovi sledbenici propovedati o Božjem Kraljevstvu. Ako vam neko priđe da bi razgovarao s vama o tome, šta biste zaključili, kojoj religiji verovatno pripada? Pročitajte Mateja 24:14.

  • Isusovi sledbenici nisu deo ovog zlog sveta. Možete ih prepoznati po tome što se ne mešaju u politiku i ne učestvuju u društvenim sukobima (Jovan 17:16; 18:36). Osim toga, ne usvajaju štetne stavove i navike uobičajene u današnjem svetu. Pročitajte Jakovljevu 4:4.

  • Pravi hrišćani se izdvajaju po međusobnoj ljubavi. Oni su iz Božje Reči naučili da poštuju ljude svih naroda i rasa. Dok kriva religija svesrdno podupire ratove, prave Božje sluge odbijaju da to čine (Mihej 4:1-3). Pravi hrišćani nesebično koriste svoje vreme i sredstva da bi pomagali drugima i tešili ih. Pročitajte Jovana 13:34, 35 i 1. Jovanovu 4:20.

4. Možete li prepoznati pravu religiju?

Koja religija temelji sva svoja učenja na Božjoj Reči, odaje čast Božjem imenu i objavljuje Božje Kraljevstvo kao jedinu nadu za čovečanstvo? Ko pokazuje ljubav i ne podupire ratove? Do kakvog ste zaključka došli? Pročitajte 1. Jovanovu 3:10-12.