Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 9. DEO

Kako možete imati srećan porodični život?

Kako možete imati srećan porodični život?

1. Zašto je sklapanje braka neophodno za porodičnu sreću?

Dobra vest potiče od Jehove, srećnog Boga, koji želi da porodice budu srećne (1. Timoteju 1:11). On je osnivač braka. Bračna zajednica je neophodna za porodičnu sreću jer se unutar nje i supružnici i deca osećaju sigurno i voljeno. Ljudi kojima je važno da ugode Bogu treba da registruju brak u skladu sa zakonom svoje zemlje. Pročitajte Luku 2:1, 4, 5.

Kako Bog gleda na brak? On želi da to bude trajna zajednica muškarca i žene. Jehova želi da muž i žena budu verni jedno drugom (Jevrejima 13:4). On mrzi razvod (Malahija 2:16). Međutim, dopušta da se neko razvede i ponovo stupi u brak ako njegov bračni drug počini preljubu. Pročitajte Mateja 19:3-6, 9.

2. Kako muž i žena treba međusobno da se ophode?

Jehova je stvorio muškarca i ženu tako da se međusobno dopunjuju u braku (Postanak 2:18). Muž je glava porodice i zato ima odgovornost da brine o materijalnim potrebama članova porodice i da ih poučava o Bogu. Treba da pokazuje samopožrtvovanu ljubav prema supruzi. Između muža i žene treba da vladaju ljubav i poštovanje. Pošto su oboje nesavršeni, za sreću u braku neophodno je da nauče da opraštaju. Pročitajte Efešanima 4:31, 32; 5:22-25, 33 i 1. Petrovu 3:7.

3. Da li je razdvajanje rešenje za nesrećan brak?

Ako muž i žena imaju probleme u braku, oboje treba da se trude da se s ljubavlju ophode jedno prema drugom (1. Korinćanima 13:4, 5). Božja Reč ne preporučuje  razdvajanje kao rešenje za bračne probleme. Pročitajte 1. Korinćanima 7:10-13.

4. Deco, šta vam Bog želi?

Vaš Stvoritelj Jehova želi da budete srećni. On vam pruža najbolje savete kako biste uživali u svojoj mladosti. Želi da slušate svoje roditelje, koji imaju više iskustva i mudrosti, jer je to za vaše dobro (Kološanima 3:20). Takođe želi da osetite radost koju donosi poslušnost njemu i njegovom Sinu. Pročitajte Propovednika 11:9 – 12:1 i Mateja 19:13-15; 21:15, 16.

5. Roditelji, šta možete učiniti da vaša deca budu srećna?

Važno je da svojoj deci obezbedite hranu, odeću i krov nad glavom (1. Timoteju 5:8). Ali da bi ona bila srećna, takođe je neophodno da ih poučavate da vole Boga i uče od njega (Efešanima 6:4). Kada svojim primerom pokazujete koliko volite Boga, to se detetu može snažno urezati u srce. Pouka koja se temelji na Božjoj Reči pomoći će deci da razviju dobre stavove. Pročitajte Ponovljene zakone 6:4-7 i Poslovice 22:6.

Deci mnogo znače ohrabrenje i pohvala. Takođe je neophodno ispravljati ih i ukoravati. Takvo vaspitanje štiti decu od postupaka koji bi ih mogli lišiti sreće (Poslovice 22:15). Međutim, disciplina ne sme da bude gruba ili surova. Pročitajte Kološanima 3:21.

Jehovini svedoci su izdali nekoliko knjiga koje su posebno namenjene roditeljima i deci. Te knjige se temelje na Svetom pismu. Pročitajte Psalam 19:7, 11.