Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Dobre vesti iz Svetog pisma

 11. DEO

Zašto je dobro da se držimo biblijskih načela?

Zašto je dobro da se držimo biblijskih načela?

Biblijska načela nas podstiču da preduzmemo mere predostrožnosti (PSALAM 36:9)

1. Zašto nam je potrebno Božje vođstvo?

Naš Stvoritelj je mudriji od nas i kao brižan Otac želi da budemo srećni. Pored toga, nije nas stvorio da budemo nezavisni od njega (Jeremija 10:23). Zato nam je svima potrebno Božje vođstvo, baš kao što je malom detetu potrebna roditeljska pouka (Isaija 48:17, 18). Takvo vođstvo dobijamo putem biblijskih načela, koja su dar od Boga. Pročitajte 2. Timoteju 3:16.

Jehovini zakoni i načela uče nas najboljem načinu života i otkrivaju nam kako u budućnosti možemo imati večne blagoslove. Pošto nas je Bog stvorio, sasvim je prirodno da sa zahvalnošću prihvatimo njegova načela i živimo po njima. Pročitajte Psalam 19:7, 11 i Otkrivenje 4:11.

2. Šta su biblijska načela?

Biblijska načela su temeljne istine. S druge strane, zakoni se uglavnom odnose na konkretne situacije (Ponovljeni zakoni 22:8). Neophodno je da koristimo sposobnost prosuđivanja da bismo razumeli kako se neko načelo primenjuje u određenoj situaciji (Poslovice 2:10-12). Na primer, Biblija kaže da je život dar od Boga. Ako uvažavamo to temeljno načelo, preduzećemo mere predostrožnosti na poslu, kod kuće i u saobraćaju. Pročitajte Dela apostolska 17:28.

3. Koja su dva najvažnija načela?

Isus je ukazao na dva načela koja imaju najveću važnost. U prvom je sadržana sama svrha ljudskog postojanja — čovek treba da upozna Boga, da ga voli i da mu verno služi. To načelo treba da nas vodi u svim našim odlukama (Poslovice 3:6). Oni koji žive u  skladu s njim stiču Božje prijateljstvo, srećni su i imaju nadu u večni život. Pročitajte Mateja 22:36-38.

Drugo načelo nam pomaže da se dobro slažemo s drugima (1. Korinćanima 13:4-7). Ukoliko primenjujemo ovo načelo, trudićemo se da se s drugima ophodimo onako kako to Bog čini. Pročitajte Mateja 7:12; 22:39, 40.

4. Zašto je dobro da se držimo biblijskih načela?

Biblijska načela pomažu porodicama da budu ujedinjene u ljubavi (Kološanima 3:12-14). Božja Reč sadrži još jedno načelo koje štiti porodicu, naime da brak treba da bude trajna zajednica. Pročitajte Postanak 2:24.

Poslušnost biblijskim načelima je za naše dobro, kako u materijalnom tako i u emocionalnom pogledu. Primera radi, poslodavci cene radnike koji se vode biblijskim načelima poštenja i marljivosti (Poslovice 10:4, 26; Jevrejima 13:18). Božja Reč nas takođe poučava da budemo zadovoljni onim što je neophodno za život i da nam prijateljstvo s Bogom bude vrednije od materijalnih stvari. Pročitajte Mateja 6:24, 25, 33 i 1. Timoteju 6:8-10.

Primena biblijskih načela može zaštititi naše zdravlje (Poslovice 14:30; 22:24, 25). Na primer, Božji zakon koji zabranjuje pijanstvo štiti nas od smrtonosnih bolesti i nesreća (Poslovice 23:20). Jehova dopušta ljudima da piju alkohol, ali samo u umerenim količinama (Psalam 104:15; 1. Korinćanima 6:10). Božja načela nam pomažu tako što nas upućuju da pazimo ne samo na svoje postupke već i na to o čemu razmišljamo (Psalam 119:97-100). Premda poštovanje Božjih merila donosi mnogo dobra, to nije glavni razlog što ih se pravi hrišćani drže. Oni to čine da bi proslavili Jehovu. Pročitajte Mateja 5:14-16.