Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 10. POGLAVLJE

Brak — dar od Boga koji nas voli

Brak — dar od Boga koji nas voli

„Trostruko uže ne kida se lako“ (PROPOVEDNIK 4:12)

1, 2. (a) Šta se ponekad pitamo kada je reč o novom bračnom paru i zašto? (b) Koja ćemo pitanja razmotriti u ovom poglavlju?

VOLIŠ li da ideš na venčanja? Mnogi vole, jer su to radosne prilike. Mladenci izgledaju prelepo i prosto blistaju od sreće! Tog dana su nasmejani i izgleda da im se budućnost smeši i mnogo toga obećava.

2 Pa ipak, mora se priznati da je u današnje vreme institucija braka u mnogim pogledima uzdrmana. I dok mladencima čestitamo i želimo sve najbolje, ponekad se pitamo: ’Da li će to biti srećan brak? Hoće li potrajati?‘ Kakav će biti odgovor na ova pitanja zavisi od toga da li će muž i žena uvažavati i primenjivati Božje savete o braku. (Pročitati Poslovice 3:5, 6.) Da bi ostali pod okriljem Božje ljubavi, moraju ih primenjivati. Obratimo sada pažnju na biblijski odgovor na sledeća četiri pitanja: Zašto stupiti u brak? Kako izabrati dobrog bračnog druga? Kako se pripremiti za brak? I šta bračnom paru može pomoći da njihov brak bude srećan i trajan?

ZAŠTO STUPITI U BRAK?

3. Zašto ne bi bilo pametno stupiti u brak zbog nekih nebitnih razloga?

3 Neki smatraju da je brak uslov za sreću — da ne možemo biti ispunjeni i srećni ukoliko nismo pronašli bračnog druga. To jednostavno nije tačno! Isus, čovek koji nije bio oženjen, govorio je o samaštvu kao o jednom daru i podsticao je one koji to mogu da žive  tako (Matej 19:11, 12). Apostol Pavle je takođe govorio o prednostima samaštva (1. Korinćanima 7:32-38). Ni Isus ni Pavle nisu postavili neko pravilo što se tiče toga. Zapravo, među učenja demona ubrojano je i učenje kojim se ’zabranjuje stupanje u brak‘ (1. Timoteju 4:1-3). Pa ipak, samaštvo nudi mnogo toga onima koji žele da nesmetano služe Jehovi. Zato ne bi bilo pametno stupiti u brak zbog nekih nebitnih razloga kao što je recimo pritisak sredine.

4. Zašto je dobar brak najbolji temelj za odgajanje dece?

4 S druge strane, postoje li valjani razlozi zbog kojih neko želi da stupi u brak? Postoje. Brak je takođe dar od Boga koji nas voli. (Pročitati Postanak 2:18.) Zato on pruža neke prednosti i mogućnosti koje nam donose sreću. Na primer, najbolji temelj za osnivanje porodice jeste dobar brak. Deci je potrebno sigurno okruženje u kojem će ih roditelji vaspitavati, voleti, poučavati i usmeravati (Psalam 127:3; Efešanima 6:1-4). Međutim, rađanje i odgajanje dece nije jedini razlog za stupanje u brak.

5, 6. (a) Zašto je prema stihovima iz Propovednika 4:9-12 dobro imati prisnog prijatelja? (b) Kako brak može biti poput trostrukog užeta?

5 Pogledajmo sada kontekst stiha na kome se temelji ovo poglavlje: „Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju dobru platu za svoj trud. Jer ako jedan padne, drugi će podići druga svog. A kako li je onome ko je sam kad padne, a nema drugog da ga podigne? I ako dvojica legnu zajedno, ugrejaće se. A kako će se ugrejati onaj ko je sam? I ako bi neko nadjačao jednoga, dvojica će moći da mu se odupru. I trostruko uže ne kida se lako“ (Propovednik 4:9-12).

6 Ovi stihovi prvenstveno govore o vrednosti prijateljstva. Naravno, brak je najprisnije prijateljstvo. Kao što ovi stihovi pokazuju, u takvoj zajednici čovek nalazi podršku, utehu i zaštitu. Brak je posebno čvrst ako predstavlja nešto više od zajednice dvoje  ljudi. Dvostruko uže, kao što stihovi nagoveštavaju, može se pokidati. Ali trostruko uže je mnogo teže pokidati. Kada je i mužu i ženi najvažniji cilj da ugode Jehovi, njihov brak je poput trostrukog užeta. Jehova ima važnu ulogu u njihovom braku i zato je ta zajednica zaista veoma jaka.

7, 8. (a) Koji je savet Pavle uputio samcima koji se bore sa seksualnim željama? (b) Koje realno gledište o braku pruža Biblija?

7 Zadovoljavanje seksualnih želja jedino je ispravno u okviru bračne zajednice. Polni odnosi unutar braka s pravom se smatraju izvorom zadovoljstva (Poslovice 5:18). Čak i kada neko prođe period koji Biblija naziva ’cvetom mladosti‘, to jest godine kada je polni nagon veoma jak, možda se i dalje mora boriti sa seksualnim željama. Ukoliko se takve želje ne savladaju mogu dovesti do nečistoće ili nepristojnog ponašanja. Pavle je pod Božjim nadahnućem zapisao sledeći savet upućen osobama koje nisu u braku: „Ako se ne mogu savladati, neka stupe u brak, jer je bolje stupiti u brak nego izgarati od strasti“ (1. Korinćanima 7:9, 36; Jakovljeva 1:15).

8 Kakvi god bili razlozi zbog kojih neko želi da stupi u brak, trebalo bi da bude realan. Kao što je Pavle rekao, oni koji stupe u brak imaće „telesnu nevolju“ (1. Korinćanima 7:28). Oni koji su u braku suočavaju se s problemima koje samci nemaju. Međutim, ako već odlučiš da stupiš u brak, šta možeš učiniti da problema bude što manje, a sreće i zadovoljstva što više? Prvi korak je da budeš mudar prilikom izbora bračnog druga.

KAKO IZABRATI DOBROG BRAČNOG DRUGA?

9, 10. (a) Kojim poređenjem je Pavle opisao koliko je opasno sklapati bliske veze sa onima koji ne služe Jehovi? (b) Kakve su posledice ignorisanja Božjeg saveta da stupimo u brak samo s nekim ko služi Jehovi?

9 Apostol Pavle je pod Božjim nadahnućem zapisao  jedno važno načelo koje treba primeniti prilikom izbora bračnog druga: „Ne ujarmljujte se u nejednak jaram s nevernicima“ (2. Korinćanima 6:14). Ovo poređenje se zasniva na jednoj činjenici koju dobro znaju oni koji se bave zemljoradnjom. Ako se dve životinje koje se razlikuju po veličini ili snazi nađu pod istim jarmom, obe će se mučiti. Slično tome, ako jedan Jehovin svedok stupi u brak s nekim ko ne veruje u Jehovu, u tom braku će sigurno biti nesloge i napetosti. Ako jedan od bračnih drugova želi da ostane pod okriljem Jehovine ljubavi, a drugome je malo ili nimalo stalo do toga, njihovi prioriteti u životu neće se poklapati, što obično dovodi do problema. Zato je Pavle podstakao suhrišćane da se žene i udaju „samo u Gospodu“ (1. Korinćanima 7:39).

10 Neki hrišćani su smatrali da im je bolje da budu u nejednakom jarmu s nekim, nego da se osećaju toliko usamljeno. Neki su jednostavno zanemarili biblijski savet i stupili u brak sa osobom koja ne služi Jehovi. Posledice su veoma često žalosne. Vezali su se za osobu s kojom ne mogu da podele ono što im je najvažnije u životu. Usamljenost koja iz toga proističe može biti mnogo veća od usamljenosti koju su osećali dok su bili sami. Ali srećni smo što hiljade naših suvernika koji nisu u braku prihvataju Jehovin savet u tom pogledu. (Pročitati Psalam 32:8.) Premda se nadaju da će jednog dana stupiti u brak, ostaju sami dok ne nađu bračnog druga među onima koji služe Jehovi Bogu.

11. Šta ti može pomoći da budeš mudar prilikom izbora bračnog druga? (Videti i okvir „ Šta očekujem od bračnog druga?“)

11 Naravno, to što je neko Jehovin sluga ne znači bezuslovno da je odgovarajuć bračni drug. Ako razmišljaš o stupanju u brak, potraži nekoga ko isto kao i ti voli Boga i čija se ličnost i duhovni ciljevi poklapaju s tvojima. Verni i razboriti rob je na tu  temu objavio mnogo toga i bilo bi dobro da uz molitvu razmisliš o tim biblijskim savetima i da se vodiš njima prilikom donošenja tako važne odluke. * (Pročitati Psalam 119:105.)

12. Koji običaj što se tiče sklapanja braka postoji u mnogim zemljama i koji biblijski primer pruža neke smernice?

12 U mnogim zemljama je običaj da roditelji izaberu bračnog druga svom detetu. U takvim kulturama se smatra da roditelji imaju više mudrosti i iskustva neophodnih za donošenje tako važne odluke. Ugovoreni brakovi su često vrlo uspešni, kao što je to bilo i u biblijsko doba. Primer Avrahama koji je poslao svog slugu da nađe ženu za Isaka veoma je poučan za roditelje koji su danas u sličnoj situaciji. Avrahama nije zanimao novac i položaj u društvu. On je bio spreman da učini sve što je potrebno da bi Isaku našao ženu među narodom koji služi Jehovi * (Postanak 24:3, 67).

KAKO SE PRIPREMITI ZA BRAK?

13-15. (a) Kako načelo koje se nalazi u Poslovicama 24:27 može pomoći mladiću koji razmišlja o ženidbi? (b) Kako se devojka može pripremiti za brak?

13 Ako ozbiljno razmišljaš o tome da stupiš u brak, bilo bi dobro da se pitaš da li si zaista spreman za to. Odgovor na to pitanje ne zavisi jednostavno od toga šta misliš o ljubavi, polnim odnosima, prijateljstvu ili odgajanju dece. Postoje specifične odgovornosti o kojima treba da razmisli svaki budući suprug i svaka buduća supruga.

 14 Mladić koji traži devojku s kojom bi se oženio treba ozbiljno da razmisli o sledećem načelu: „Završi svoj posao napolju i uredi svoju njivu. Zatim gradi svoj dom“ (Poslovice 24:27). U čemu je poenta ovog stiha? Muškarac koji je u vreme kada su te reči bile zapisane želeo da „gradi svoj dom“, to jest da se oženi i osnuje porodicu, morao je da se pita da li je spreman da izdržava ženu i decu koju bi mogli imati i da se brine o njima. Pre nego što se oženi morao je da radi i da obrađuje svoju njivu. Isto načelo važi i danas. Muškarac koji želi da se oženi mora da se pripremi za tu odgovornost. Moraće da radi sve dok u fizičkom pogledu bude sposoban za to. U Božjoj Reči se kaže da je muškarac koji ne brine za fizičke, emocionalne i duhovne potrebe svoje porodice gori od nevernika! (Pročitati 1. Timoteju 5:8.)

15 Devojka koja je rešila da se uda isto tako pristaje da preuzme na sebe mnoge velike odgovornosti. U Poslovicama se govori o nekim sposobnostima i osobinama koje ima vrsna žena. Takva žena pomaže svom mužu i stara se za svoju porodicu (Poslovice 31:10-31). Mladići i devojke koji brzopleto ulaze u brak, nespremni za odgovornosti koje brak sa sobom donosi, u suštini su sebični jer ne razmišljaju o tome šta oni lično imaju da ponude budućem bračnom drugu. Međutim, za one koji razmišljaju o braku najbitnije je da u duhovnom pogledu budu zrele osobe, sposobne da primenjuju biblijska načela u bračnom životu.

16, 17. O kojim biblijskim načelima treba da razmišljaju oni koji se pripremaju za brak?

16 U pripremu za brak spada i razmišljanje o ulogama koje je Bog poverio mužu i ženi. Muškarac treba da zna šta znači biti poglavar hrišćanske porodice. To što je poglavar ne znači da može da  bude tiranin. On kao poglavar treba da postupa po uzoru na Isusa (Efešanima 5:23). Isto tako, supruga mora razumeti dostojanstvenu ulogu koju kao žena ima. Da li će biti spremna da se podloži ’muževljevom zakonu‘? (Rimljanima 7:2). Ona je već pod Jehovinim i Hristovim zakonom (Galatima 6:2). Autoritet njenog muža u porodici predstavlja još jedan zakon. Može li pružati podršku i podložiti se nesavršenom čoveku koji ima autoritet nad njom? Ako joj se to već unapred ne sviđa, bilo bi bolje da se ne udaje.

17 Nadalje, i muž i žena treba da budu spremni da se staraju o posebnim potrebama jedno drugog. (Pročitati Filipljanima 2:4.) Apostol Pavle je napisao: „Neka tako i svako od vas voli svoju ženu kao samog sebe, a žena neka duboko poštuje svog muža.“ Pod nadahnućem od Boga, Pavle je uvideo da muškarac ima izrazitu potrebu da oseti da ga njegova supruga duboko poštuje. A žena ima izrazitu potrebu da se oseća voljenom (Efešanima 5:21-33).

Mnogi parovi koji se zabavljaju znaju da je dobro da ne budu sami

18. Zašto parovi treba da pokazuju samosavladavanje tokom zabavljanja?

18 Dakle, zabavljanje pre braka nije samo vreme kada mladić i devojka uživaju u druženju i izlascima. To je vreme kada treba da nauče kako da se ophode jedno prema drugom i da sagledaju da li bi bilo pametno da stupe u brak. To je takođe vreme kada treba da pokazuju samosavladavanje! Zbog fizičke privlačnosti, koja je sasvim normalna, mogu biti u velikom iskušenju da budu i suviše intimni. Međutim, oni koji se zaista vole neće učiniti ništa zbog čega bi voljena osoba narušila svoj odnos s Bogom (1. Solunjanima 4:6). Zato ako se zabavljaš s nekim, pokazuj samosavladavanje. Ta osobina će ti koristiti tokom čitavog života, bez obzira na to da li ćeš stupiti u brak.

 KAKO DA TVOJ BRAK BUDE TRAJNA ZAJEDNICA?

19, 20. Kako se gledište pravih hrišćana razlikuje od uobičajenog gledišta u današnjem svetu? Navedi primer.

19 Ako jedan par želi da njihov brak bude trajan, moraju imati ispravno gledište o predanosti i privrženosti. U romanima i filmovima, venčanje je često srećan kraj koji ljudi priželjkuju. Međutim, u stvarnom životu sklapanje braka nije kraj već početak zajedničkog života koji u skladu s Jehovinom namerom treba da bude trajan (Postanak 2:24). Nažalost, u današnjem svetu to nije uobičajeno gledište. U nekim kulturama ljudi kažu da je sklapanje braka poput vezivanja dva konopca u čvor. Možda nisu ni svesni da su time dobro opisali uobičajeno gledište o braku. Kako to? Čvor koji je dobro vezan ostaje čvrst sve dok je potrebno, ali se lako može i odvezati kada zatreba.

20 Mnogi danas smatraju brak privremenom zajednicom. Prilično brzo ulaze u brak jer misle da će on udovoljiti njihovim potrebama, ali očekuju da ga mogu okončati čim se pojave neki problemi. Međutim, setimo se da Biblija upoređuje brak sa užem. Uža ili konopci za brodove koji plove morima prave se tako da traju i da se ne pokidaju čak ni u najvećim olujama. Isto je tako i brak stvoren kao zajednica koja treba da traje. Setimo se da je Isus rekao: „Što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja“ (Matej 19:6). Ukoliko planiraš da stupiš u brak, treba da imaš isto takvo gledište o braku. Da li to onda znači da brak predstavlja teret? Naravno da ne znači.

21. Kakav stav bračni drugovi treba da imaju jedno prema drugom i šta im u tome može pomoći?

21 Muž i žena treba da sačuvaju pozitivno gledište jedno o drugom. Ukoliko se oboje trude da jedno kod drugog zapažaju dobre osobine, naći će sreću i  zadovoljstvo u svom braku. Da li je nerealno imati takvo gledište o bračnom drugu koji sigurno ima neke mane? Jehova nikada nije nerealan, ali mi ipak računamo na to da će imati dobro mišljenje o nama. Psalmista se pitao: „Ako ćeš na prestupe gledati, Jah, Jehova, ko će opstati?“ (Psalam 130:3). Slično tome, bračni drugovi treba da imaju pozitivno gledište jedno o drugom i da opraštaju. (Pročitati Kološanima 3:13.)

22, 23. Kako su Avraham i Sara pružili dobar primer onima koji su danas u braku?

 22 Kako godine prolaze, brak može donositi sve više sreće i zadovoljstva. Biblija nam govori o braku Avrahama i Sare kada su već bili u poznim godinama. U njihovom životu sigurno je bilo problema i teškoća. Zamisli kako je bilo Sari kada je sa nekih šezdeset godina morala da napusti udoban dom u bogatom Uru i da ostatak života provede živeći u šatorima. Ali ona se ipak podložila poglavarstvu svoga muža. Ona je dopunjavala Avrahama i pomagala mu tako što je s poštovanjem podržavala njegove odluke. To nije bila površna podložnost. Čak je i „u sebi“ muža nazivala svojim gospodarem (Postanak 18:12; 1. Petrova 3:6). Iz dubine srca je poštovala Avrahama.

23 Naravno, to ne znači da su Avraham i Sara uvek imali isto mišljenje o svemu. Jednom je ona rekla nešto što se Avrahamu „nije nimalo dopalo“. Pa ipak, Avraham se podložio Jehovinom vođstvu i ponizno poslušao svoju ženu, što je donelo blagoslov celoj porodici (Postanak 21:9-13). Muževi i žene u današnje vreme, čak i oni koji su u braku već decenijama, mogu mnogo toga naučiti od ovog bogobojaznog bračnog para.

24. Kakvi brakovi donose čast Jehovi Bogu i zašto?

24 U skupštinama Jehovinih svedoka ima na hiljade srećnih brakova — brakova u kojima žena duboko poštuje svog muža, u kojima muž voli svoju ženu i iskazuje joj čast i u kojima se oboje trude da im vršenje Jehovine volje bude najvažnije u životu. Ako odlučiš da stupiš u brak, budi mudar prilikom izbora bračnog druga, dobro se pripremi za brak i radi na tome da tvoj brak bude srećan, ispunjen ljubavlju i da donosi čast Jehovi Bogu. Takav brak će ti sigurno pomoći da ostaneš pod okriljem Božje ljubavi.

^ odl. 11 Videti drugo poglavlje knjige Tajna porodične sreće; izdali Jehovini svedoci.

^ odl. 12 Neke verne Jehovine sluge u prošlosti, kao što su bili Avraham i Jakov, imali su više žena. Jehova je u to doba i u doba drevnog Izraela tolerisao poligamiju. On nije uveo poligamiju, već ju je samo regulisao zakonima. Međutim, moramo imati na umu da Jehova više ne dozvoljava poligamiju među svojim slugama (Matej 19:9; 1. Timoteju 3:2).