Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Radna sveska  |  novembar 2016.

 HRIŠĆANSKI ŽIVOT

Knjiga Šta učimo iz Biblije?

Knjiga Šta učimo iz Biblije?

Iako knjiga Šta učimo iz Biblije? ne postoji na našem jeziku, sledi objašnjenje o tome kako se ona može koristiti na jezicima na kojima postoji. Ona je slična knjizi Šta Biblija naučava. U obe knjige se nalaze iste teme, poređane istim redosledom. Međutim, knjiga Šta učimo iz Biblije? je jednostavnija i namenjena je onima koji teško razumeju knjigu Šta Biblija naučava. U ovoj knjizi nema Dodatka, ali su neki pojmovi na koje će čitalac naići u tekstu kratko i jednostavno objašnjeni na kraju knjige. Takođe, u poglavljima ne postoje uvodna pitanja, niti okvir za ponavljanje već se na kraju poglavlja nalazi sažetak glavnih tačaka. Ova knjiga se uvek može nuditi, čak i onda kada to nije predviđeno u mesečnoj ponudi literature, baš kao što je to slučaj i s knjigom Šta Biblija naučava. Kako se uz pomoć ove knjige može voditi biblijski kurs?

SAŽETAK. Uobičajen princip po kom vodimo biblijske kurseve jeste da se pročita odlomak i da se zatim postavi navedeno pitanje. Međutim, šta ako naiđeš na nekoga ko slabo zna jezik ili loše čita? U tom slučaju, biblijski kurs možeš voditi samo na osnovu sažetka poglavlja, a osobu podstaći da sama pročita poglavlje. Na primer, svaki put možeš osmotriti po jednu tačku iz sažetka. Tako kurs ne bi trajao više od 15 minuta. S obzirom da se u sažetku ne nalaze detalji kojih ima u glavnom tekstu, važno je da se dobro pripremaš, imajući na umu potrebe osobe s kojom proučavaš. Ukoliko tokom kursa proučavate glavni tekst, sažetak vam može poslužiti kao ponavljanje.

OBJAŠNJENJA. Pojmovi u delu Objašnjenja navode se onim redosledom kojim se pojavljuju u poglavljima. Treba da proceniš da li ćeš osmatrati ovaj deo tokom kursa ili ne, baš kao što bi to učinio i s Dodatkom u knjizi Šta Biblija naučava.