Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  septembar 2015.

 S NASLOVNE STRANE | KO SU JEHOVINI SVEDOCI?

Po čemu su poznati?

Po čemu su poznati?

Jehovini svedoci su međunarodna organizacija koja nije povezana s drugim verskim grupama. Iako se glavno sedište organizacije nalazi u Sjedinjenim Državama, većina Jehovinih svedoka živi u drugim zemljama. Zapravo, u preko 230 zemalja ima oko osam miliona Svedoka. Oni razgovaraju s drugima o Svetom pismu, u skladu sa Isusovim rečima: „Ova dobra vest o kraljevstvu propovedaće se po celom svetu za svedočanstvo svim narodima“ (Matej 24:14).

Jehovini svedoci poštuju zakon zemlje u kojoj žive, ali se ne mešaju u politiku, jer je Isus rekao da hrišćani ne treba da budu „deo sveta“. Svedoci se ne bave politikom i ne staju ni na čiju stranu. Takođe ne učestvuju u ratovima (Jovan 15:19; 17:16). Zapravo, Jehovini svedoci su tokom Drugog svetskog rata bili zatvarani, mučeni, a neki čak i ubijeni zato što su bili odlučni da ostanu neutralni. Jedan nekadašnji biskup iz Nemačke je napisao: „Oni s pravom mogu da kažu da su u Trećem rajhu bili jedini koji su kao grupa zbog savesti odbijali da učestvuju u ratu.“

„[Jehovini svedoci] imaju neverovatnu moralnu snagu. Takvi nesebični ljudi dobro bi nam došli čak i na najvišim političkim funkcijama, ali oni to nikada neće želeti [...] Oni poštuju državnu vlast, ali veruju da samo Božje Kraljevstvo može rešiti sve ljudske probleme.“ (češki list Nová Svoboda)

Ipak, to ne znači da se oni izoluju od drugih. Isus se ovako molio Bogu za svoje učenike: „Ne molim te da ih uzmeš sa sveta“ (Jovan 17:15). Jehovini svedoci žive među drugim ljudima i neki od njih su možda vaše komšije, kolege na poslu ili školski drugovi.