Zašto su u Svetom pismu zapisana proročanstva?

Šta je u Svetom pismu prorečeno za naše vreme? (Luka 21:10, 11)

U Svetom pismu je zapisano dosta proročanstava. Njihovo ispunjenje dokazuje da je ono knjiga od Boga. Zašto to možemo reći? Zato što nijedan čovek ne može tačno znati šta će se dogoditi u budućnosti. (Pročitajte Isusa Navina 23:14 i 2. Petrovu 1:20, 21.)

Proročanstva koja su se ispunila uveravaju nas da Bog postoji (Jevrejima 11:1). Ona nas takođe uveravaju da će Bog uskoro učiniti ono što je obećao. Dakle, zahvaljujući biblijskim proročanstvima imamo čvrst razlog da se nadamo boljoj budućnosti. (Pročitajte Psalam 37:29 i Rimljanima 15:4.)

Zašto su proročanstva značajna za nas?

Neka biblijska proročanstva treba da nas podstaknu da uradimo nešto konkretno. Evo jednog primera. Kada su hrišćani iz prvog veka videli da se ispunjavaju neka proročanstva, oni su napustili Jerusalim. Kasnije je Jerusalim bio uništen zato što većina ljudi nije prihvatila Isusa. Međutim, hrišćani su već bili na sigurnom, daleko izvan Jerusalima. (Pročitajte Luku 21:20-22.)

Proročanstva koja su se ispunila potvrđuju da će Božje Kraljevstvo uskoro ukloniti sve ljudske vlasti (Danilo 2:44; Luka 21:31). Zato je važno da damo sve od sebe da bi nas Isus Hrist, Kralj kog je Bog postavio, tada poštedeo. (Pročitajte Luku 21:34-36.)