Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  maj 2015.

 BIBLIJA MENJA ŽIVOTE

Uverio sam se da je Jehova milosrdan i da oprašta

Uverio sam se da je Jehova milosrdan i da oprašta
  • GODINA ROÐENJA: 1954.

  • ZEMLJA ROÐENJA: KANADA

  • U PROŠLOSTI: PREVARANT I KOCKAR

MOJ NEKADAŠNJI NAČIN ŽIVOTA:

Odrastao sam u nerazvijenom delu grada Montreala. Kada sam imao šest godina, umro mi je otac, pa je majka morala sama da se brine o porodici. Bio sam najmlađi od osmoro dece.

U ranom detinjstvu sam došao u kontakt s drogom, kockanjem, nasiljem i kriminalcima. Sa deset godina sam počeo da obavljam sitne poslove za prostitutke i zelenaše. Često sam lagao i varao i uživao sam u tome da manipulišem drugima. Prosto nisam mogao da živim bez toga.

Do 14. godine sam postao prilično vešt u smišljanju prevara. Na primer, kupio bih mnogo pozlaćenih satova, narukvica i prstenja, na koje bih stavio lažni žig i onda ih prodavao kao da su od 14-karatnog zlata. Obično sam ih prodavao na ulici ili parkingu nekog tržnog centra. Nisam mogao da verujem kako sam lako zarađivao novac. Jednom sam zaradio 10 000 kanadskih dolara za samo jedan dan!

Nakon što sam sa 15 godina bio izbačen iz popravnog doma, nisam imao gde da živim. Spavao sam na ulici, u parkovima ili kod poznanika koji bi me primili kod sebe.

Policija me je zbog prevara često ispitivala. Pošto nisam prodavao kradenu robu, nikada nisam poslat u zatvor. Međutim, morao sam da platim visoke kazne zbog prevare, lažnog predstavljanja i prodavanja bez dozvole. Pošto se nikoga nisam plašio, bavio sam se i uterivanjem dugova. To je bilo opasno i ponekad sam nosio pištolj. Povremeno sam čak učestvovao u organizovanom kriminalu.

KAKO MI JE BIBLIJA PROMENILA ŽIVOT:

Prvi put sam se susreo s Biblijom kada sam imao svega 17 godina. Devojka s kojom sam živeo je počela da proučava Bibliju s Jehovinim svedocima. Međutim, smatrao sam da me biblijska moralna merila ograničavaju,  pa sam je ostavio i počeo da živim s drugom devojkom, s kojom sam već neko vreme bio u vezi.

Do prekretnice je došlo kada je i moja druga devojka počela da proučava sa Svedocima! Ona je počela da se menja i postala je blaža i strpljivija osoba. To je ostavilo snažan utisak na mene. Prihvatio sam poziv da dođem na sastanak Jehovinih svedoka u Dvorani Kraljevstva. Dočekali su me ljudi koji su bili učtivi i ljubazni. To je bilo nešto potpuno suprotno od sveta koji sam poznavao! U porodici nikada nisam osetio ljubav — tokom celog detinjstva su mi nedostajali pažnja i nežnost. Toplina koju sam osetio među Jehovinim svedocima bila je upravo ono što mi je toliko trebalo. Kada su mi Svedoci predložili da proučavaju Bibliju sa mnom, rado sam prihvatio.

Verujem da sam ostao živ zahvaljujući onome što sam učio iz Biblije. Da bih vratio kockarske dugove koji su narasli na preko 50 000 dolara, isplanirao sam jednu pljačku s još dvojicom prijatelja. Koliko sam samo srećan što sam odustao od toga! Njih dvojica su izvršila tu pljačku i jedan je bio uhapšen, a drugi ubijen.

Tokom proučavanja Biblije sam shvatio da moram mnogo da se menjam. Na primer, saznao sam šta Biblija kaže u 1. Korinćanima 6:10: „Ni lopovi, ni pohlepni, ni pijanice, ni oni koji pogrdno govore o drugima, ni iznuđivači neće naslediti Božje kraljevstvo.“ Kada sam pročitao taj stih, pronašao sam se u tome i zaplakao. Shvatio sam da moram skroz da se promenim (Rimljanima 12:2). Bio sam nasilan i agresivan i ceo život mi je počivao na lažima.

Međutim, proučavajući Bibliju, uverio sam se i u to da je Jehova milosrdan i da oprašta (Isaija 1:18). Usrdno sam se molio Jehovi preklinjući ga da mi pomogne da ostavim stari način života. Uz njegovu pomoć sam s vremenom uspeo da se promenim. Veliki korak napred bio je kada smo se moja devojka i ja zakonski venčali.

Danas sam živ zato što primenjujem biblijska načela

Imao sam 24 godine i bio sam otac troje dece. Trebalo je da počnem da pošteno zarađujem za život. Međutim, nisam imao nikakve kvalifikacije niti preporuke. Ponovo sam se gorljivo molio Jehovi. Zatim sam krenuo da tražim posao. Poslodavcima s kojima sam razgovarao rekao sam da želim da promenim svoj život i da pošteno radim. Ponekad sam objasnio da proučavam Bibliju i da želim postati bolji građanin. Mnogi su odbili da me zaposle. Međutim, nakon što sam u jednom razgovoru za posao rekao za svoju prošlost, čovek s kojim sam razgovarao mi je rekao: „Ne znam kako da to objasnim, ali nešto mi govori da treba da vas primim.“ Verujem da je to bio odgovor na moje molitve. S vremenom smo se i supruga i ja krstili kao Jehovini svedoci.

KAKO MI JE TO KORISTILO:

Danas sam živ zato što primenjujem biblijska načela. Imam divnu porodicu. Uveren sam da mi je Jehova oprostio i imam čistu savest.

Zadnjih 14 godina provodim oko 70 sati mesečno u službi propovedanja i pomažem drugima da saznaju o čemu Biblija govori, a odnedavno mi se u tome pridružila i supruga. Drago mi je što je u protekle tri decenije 22 mojih kolega i koleginica počelo da služi Jehovi i što sam imao priliku da im pomognem u tome. I dalje idem u tržne centre, ali ne da bih varao ljude, već često da bih razgovarao s njima o svojim verovanjima. Želim da im pomognem da steknu nadu da će živeti u novom svetu u kom neće biti prevaranata (Psalam 37:10, 11).