Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  april 2015.

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Koju je ulogu u rimskoj vojsci imao centurion?

Spomenik centurionu Marku Favoniju Facilu

U grčkom delu Svetog pisma se više puta ukazuje na rimske stotnike, to jest centurione. Na primer, jedan stotnik je bio zadužen za Isusovo pogubljenje. Kornelije, prvi paganin koji je primio hrišćanstvo, takođe je bio stotnik. To je bio i vojni zapovednik koji je trebalo da nadgleda bičevanje apostola Pavla, kao i Julije, koji je pratio Pavla do Rima (Marko 15:39, fusnota; Dela apostolska 10:1; 22:25; 27:1).

Centurion je obično komandovao centurijom, u čiji je sastav ulazilo između 50 i 100 pešadinaca. U njegova zaduženja su spadali obuka vojnika i održavanje discipline, provera njihove odeće i opreme, kao i izdavanje komandi tokom borbe.

Čin centuriona je bio najviši čin koji je običan vojnik mogao da stekne. Centurioni su bili profesionalni vojnici koji su morali biti dobre vođe. Disciplina i efikasnost rimske vojne mašinerije zavisila je od njih. Prema jednom izvoru, „bili su najiskusniji i najupućeniji vojnici“.

Po čemu su se ogledala iz biblijskih vremena razlikovala od današnjih?

Ogledalo iz drevnog Egipta

Za razliku od današnjih ogledala koja se prave od stakla, ogledala iz biblijskih vremena su se uglavnom izrađivala od uglačanog metala — obično od bronze, ali i od bakra, srebra, zlata ili jedne legure zlata i srebra. Ogledala se prvi put spominju u Bibliji kada se govori o pravljenju šatora sastanka, mesta na kom su Izraelci u to vreme prinosili žrtve Bogu. Žene su priložile ogledala za izradu velike bakarne posude za vodu, kao i njenog postolja (Izlazak 38:8). Da bi se iskoristila u tu svrhu, ogledala su po svemu sudeći morala da se pretope.

Ogledala koja su izvađena prilikom arheoloških iskopavanja na teritoriji Izraela i na okolnim područjima, obično su bila nađena uz nakit i druge ukrase koje su žene koristile. Ta ogledala su uglavnom bila okruglog oblika. Imala su ukrašene drške od drveta, metala ili slonovače, koje su često bile u obliku ženske figure. Pozadina ogledala uglavnom nije bila ukrašena.

Drevna ogledala nisu davala jasan odraz kao današnja staklena ogledala. Apostol Pavle je verovatno na to ukazao kada je rekao: „Sada vidimo odraz u ogledalu koje ne daje jasnu sliku [„u metalnom ogledalu“, fusnota]“ (1. Korinćanima 13:12).