Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 PITANJA ČITALACA

Ko je stvorio Boga?

Ko je stvorio Boga?

Zamislimo jednog oca kako razgovara sa svojim sedmogodišnjim sinom i kaže mu: „Pre mnogo, mnogo godina, Bog je stvorio zemlju i sve na njoj, a isto tako i sunce, mesec i zvezde.“ Sin se zamisli na nekoliko trenutaka, a onda pita: „Tata, a ko je onda stvorio Boga?“

„Boga niko nije stvorio“, kaže mu otac. „On postoji oduvek.“ Sinu je taj jednostavan odgovor sasvim dovoljan. Ali kad bude malo stariji, to pitanje će mu se ponovo javiti. Nije mu lako da razume kako je moguće da neko postoji oduvek, da nema početak. Čak i svemir ima početak. ’Kako je Bog nastao?‘, pita se on i dalje.

Koji odgovor pruža Sveto pismo? U suštini, odgovor se ne razlikuje mnogo od onoga što je pomenuti otac rekao sinu. Na primer, Mojsije je o Jehovi Bogu napisao: „Pre nego što su se gore rodile, pre nego što si zemlju i plodno tlo sazdao, oduvek i zauvek ti si Bog“ (Psalam 90:1, 2). Nešto slično je rekao i prorok Isaija: „Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jehova, Stvoritelj svih krajeva zemaljskih, večan je Bog“ (Isaija 40:28). Pored toga, u Judinoj poslanici se ukazuje da Bog postoji „oduvek“ (Judina 25).

Ovi stihovi nam pokazuju da je Bog ’Kralj večnosti‘, kako ga je opisao apostol Pavle (1. Timoteju 1:17). To znači da ma koliko daleko da se u prošlost vratimo, Bog je i tada postojao. Takođe, on će uvek postojati i u budućnosti (Otkrivenje 1:8). Dakle, večno postojanje je suštinska odlika Svemoćnog Boga.

Zašto nam je teško da to razumemo? Zato što mi zbog svog kratkog životnog veka potpuno drugačije gledamo na vreme nego Jehova. Pošto je on večan, za njega je hiljadu godina kao jedan dan (2. Petrova 3:8). Da to prikažemo: Da li bi jedan skakavac, koji kao odrasla jedinka živi oko 50 dana, mogao pojmiti ljudski vek od 70 ili 80 godina? Teško! Sveto pismo nam upravo kaže da smo mi poput skakavaca u poređenju s našim Veličanstvenim Stvoriteljem. Naša sposobnost shvatanja ne može se meriti s njegovom (Isaija 40:22; 55:8, 9). Zato nije neobično što neke odlike Jehovine prirode ne možemo u potpunosti dokučiti.

Iako je koncept o večnom Bogu teško razumljiv, on je ipak veoma logičan. Zašto to možemo reći? Da je neko drugi stvorio Boga, ta osoba bi bila Stvoritelj. Međutim, Sveto pismo kaže da je Jehova „sve stvorio“ (Otkrivenje 4:11). Pored toga, znamo da svemir ne postoji oduvek (Postanak 1:1, 2). Kako je on nastao? Pre njega je morao postojati Stvoritelj. Taj Stvoritelj je takođe postojao pre nego što su nastala druga razumom obdarena stvorenja, među kojima su njegov jedinorođeni Sin i anđeli (Jov 38:4, 7; Kološanima 1:15). Jasno je da je on sam postojao pre svega. Niko ga nije mogao stvoriti, jer pre njega niko nije ni postojao.

To što postojimo i mi i svemir potvrđuje da postoji večni Bog. Onaj koji je stvorio svemir i zakone koji vladaju u njemu morao je oduvek postojati. Jedino je tako mogao dati život svemu što je stvoreno (Jov 33:4).