Zašto treba da se molimo?

Jehova Bog želi da mu se slobodno obraćamo i iznosimo svoje brige (Luka 18:1-7). On nas sluša jer mu je stalo do nas. Pošto nas on, naš nebeski Otac, s ljubavlju poziva da mu se obratimo, zašto se ne bismo odazvali? (Pročitajte Filipljanima 4:6.)

Molitva nije samo način da tražimo pomoć. Ona nas približava Bogu (Psalam 8:3, 4). Kad redovno delimo s Bogom svoja osećanja, mi produbljujemo prijateljstvo s njim. (Pročitajte Jakovljevu 4:8.)

Kako treba da se molimo?

Bog ne traži od nas da koristimo zvučne reči ili da ponavljamo jedno te isto. Takođe, ne moramo zauzeti neki poseban položaj. Jehova želi da mu se obraćamo iz srca (Matej 6:7). Na primer, u drevnom Izraelu, žena po imenu Ana se molila zbog teških porodičnih okolnosti. Kasnije, kada se njena tuga pretvorila u radost, od srca je zahvalila Bogu. (Pročitajte 1. Samuilovu 1:10, 12, 13, 26, 27; 2:1.)

Zaista imamo divnu čast! Možemo svom Stvoritelju izneti sve svoje brige. Takođe ga možemo hvaliti i zahvaljivati mu za sve što čini. Ne treba olako da gledamo na tu jedinstvenu priliku. (Pročitajte Psalam 145:14-16.)