Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  april 2014.

Da li ste znali?

Da li ste znali?

Kako su živeli robovi u rimskom svetu?

Rimska ogrlica za robove

U Rimskom carstvu, mnogi su postali robovi nakon što su bili zarobljeni u vojnim pohodima ili kidnapovani. Bili su prodati i najčešće nikada više nisu videli svoj dom i porodicu.

Mnogi robovi su do smrti radili u rudnicima. Od njih su nešto bolje prolazili oni koji su radili na njivama ili u domaćinstvima. Rob je mogao biti primoran da nosi gvozdenu ogrlicu s natpisom ili priveskom, na kojem je bilo napisano kakvu će nagradu dobiti onaj ko vrati odbeglog roba. Robovi koji su više puta probali da pobegnu mogli su dobiti žig na čelo u vidu slova F — što je početno slovo latinske reči fugitivus, koja znači begunac.

Apostol Pavle je u svojoj poslanici Filimonu pisao ovom hrišćaninu kako da postupa prema svom odbeglom robu, Onisimu. Iako je Filimon imao zakonsko pravo da oštro kazni Onisima, Pavle se pozvao na hrišćansku ljubav i njihovo prijateljstvo i zamolio ga da ga ’lepo primi‘ (Filimonu 10, 11, 15-18).

Zašto je Fenikija bila čuvena po purpurnoj boji?

Fenikija, koja se nalazila na području današnjeg Libana, bila je čuvena po tirskom purpuru, boji koja je nazvana po gradu Tiru. Solomon, kralj drevnog Izraela, u uređivanju hrama je koristio ’vunu purpurne boje‘, koju je proizveo jedan zanatlija iz Tira (2. Letopisa 2:13, 14).

Tirski purpur je bio najskupocenija boja tog vremena, u velikoj meri zbog napora koji se ulagao u njegovu proizvodnju. Kao prvo, ribari su morali da sakupe ogroman broj morskih puževa jedne vrste poznate kao volak. * Bilo je potrebno čak 12 000 puževa da bi se obojila samo jedna haljina. Zatim su ti puževi bili odvojeni od svoje ljušturice kako bi se mogle izvaditi njihove žlezde. Na njih se potom dodavala so i sve je to tri dana stajalo na prozračnom i sunčanom mestu. Nakon toga se stavljalo u veliku posudu s poklopcem i nekoliko dana držalo u zagrejanoj morskoj vodi.

Zahvaljujući trgovini i kolonizaciji, Feničani su vekovima držali tržište tirske purpurne boje. Takođe su uspeli da tako dug period proizvode dovoljno boje za to tržište. Na području Sredozemnog mora, sve do španskog grada Kadisa, pronađeni su drevni predmeti koji svedoče o proizvodnji purpurne boje.

^ odl. 8 Veličina im je između 5 i 8 centimetara.