Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  februar 2014.

 S NASLOVNE STRANE | RAT KOJI JE PROMENIO SVET

Ko stoji iza ratova i patnji

Ko stoji iza ratova i patnji

Prvi svetski rat se završio 11. novembra 1918. Sve radnje su bile zatvorene, a ulice pune ljudi koji su igrali od sreće. Ali to nije dugo potrajalo. Čovečanstvo se ubrzo našlo oči u oči s nevoljom koja je bila smrtonosnija od vatrenog oružja.

Juna 1918, francuskim borbenim linijama je harala zarazna bolest poznata kao španska groznica. Ubrzo se pokazalo koliko je smrtonosna. Na primer, za nekoliko meseci je više američkih vojnika stradalo od nje nego od neprijateljske vatre. A po završetku rata, širenje virusa po celom svetu ubrzali su vojnici koji su ga u povratku kući nosili sa sobom.

U posleratnim godinama su vladale glad i beda, posebno u Evropi. Do 1923, nemačka valuta je praktično bila bezvredna. Šest godina kasnije, celokupna međunarodna ekonomija doživela je krah. A onda je 1939. izbio Drugi svetski rat, koji je na neki način bio samo produžetak prvog međunarodnog rata. Zašto je došlo do svega toga?

ZNAK POSLEDNJIH DANA

Biblijska proročanstva nam omogućuju da vidimo šta stoji iza nekih istorijskih događaja, posebno kada je reč o Prvom svetskom ratu. Isus Hrist je prorekao vreme kada će „ustati narod na narod“ i kada će nestašica hrane i razne pošasti harati zemljom (Matej 24:3, 7; Luka 21:10, 11). On je svojim učenicima rekao da će takve nevolje predstavljati znak poslednjih dana. Više detalja o tome  nalazi se u biblijskoj knjizi Otkrivenje, u kojoj se one povezuju sa izbijanjem rata na nebu. (Videti okvir  „Rat na zemlji i rat na nebu“.)

U toj istoj knjizi su prikazana i četiri jahača, koji su poznati i kao jahači Apokalipse. Trojica njih prikazuju nevolje koje je i Isus ranije prorekao — ratove, glad i pošasti. (Videti okvir  „Da li su četiri jahača u galopu?“) Očigledno je izbijanjem Prvog svetskog rata započeo težak period koji još uvek traje. Biblija nam otkriva da zapravo Satana stoji iza toga (1. Jovanova 5:19). Da li će mu iko stati na put?

Otkrivenje nam takođe pruža utehu kada kaže da je Satani ostalo samo „malo vremena“ (Otkrivenje 12:12). Zbog toga je razjaren i nanosi ljudima neizrecive patnje. S druge strane, sve to pokazuje da njegovo vreme ističe.

UNIŠTAVANJE ÐAVOLOVIH DELA

Prvi svetski rat je u mnogim pogledima bio prekretnica. S njim je započelo doba  totalnih ratova, revolucionarnih borbi i nepoverenja među moćnicima. Takođe je bio i očigledan dokaz zbacivanja Satane s neba (Otkrivenje 12:9). Taj nevidljivi vladar sveta ponaša se poput zlog diktatora koji zna da su mu dani odbrojani. Tek će se s njegovim nestankom završiti ovo mučno vreme koje je započelo Prvim svetskim ratom.

Biblijska proročanstva govore o tome da će Isus Hrist, naš nebeski Kralj, uskoro ’uništiti Ðavolova dela‘ (1. Jovanova 3:8). Mnogi veruju da će se to dogoditi. Zapravo, milioni se mole da dođe Božje Kraljevstvo. Da li ste i vi među njima? Pod tim Kraljevstvom, verni ljudi će konačno doživeti da se na zemlji vrši Božja, a ne Satanina volja (Matej 6:9, 10). Tada više nikada neće biti ratova (Psalam 46:9). Pozivamo vas da saznate nešto više o tom Kraljevstvu i o tome kako i vi možete doživeti vreme kada će mir vladati širom sveta (Isaija 9:6, 7).

^ odl. 20 Videti 8. poglavlje knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.