Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  januar 2014.

Uskrsenje — nada za umrle

Uskrsenje — nada za umrle

Da li verujete u obećanje o uskrsenju, o kom govori Sveto pismo? * Mogućnost da ponovo vidimo naše voljene umrle više je nego divna. Ali da li je realno gajiti takve nade? Da bismo dobili odgovor na ovo pitanje, osmotrimo kako su na uskrsenje gledali Isusovi apostoli.

Oni su čvrsto verovali u uskrsenje mrtvih. Zašto? Iz najmanje dva razloga. Kao prvo, njihova nada se pre svega zasnivala na činjenici da je Isus ustao iz mrtvih. Apostoli, kao i „više od petsto braće istovremeno“, videli su uskrsnulog Isusa (1. Korinćanima 15:6). Pored toga, i četiri jevanđelja pokazuju da je njegovo uskrsenje bilo dobro posvedočeno (Matej 27:62–28:20; Marko 16:1-8; Luka 24:1-53; Jovan 20:1–21:25).

Kao drugo, apostoli su barem u tri situacije videli kako Isus uskrsava druge — jednom u Nainu, zatim u Kapernaumu, a na kraju u Vitaniji (Luka 7:11-17; 8:49-56; Jovan 11:1-44). Uskrsenje u Vitaniji, o kom je bilo reči ranije u ovom izdanju, odigralo se u porodici s kojom je Isus bio blizak. Vratimo se ponovo na taj događaj.

„JA SAM USKRSENJE“

„Tvoj brat će ustati.“ Ovo je Isus rekao Marti, čiji je brat Lazar četiri dana bio mrtav. Ona isprva nije razumela značenje njegovih reči. „Znam da će ustati“, rekla je, ali je mislila da će se to dogoditi u budućnosti. Zamislite njeno iznenađenje kada je nakon Isusovih reči: „Ja sam uskrsenje i život“, videla kako Isus uskrsava njenog brata! (Jovan 11:23-25).

Gde je Lazar bio ta četiri dana? On nije rekao ništa na osnovu čega bismo mogli zaključiti da je bio negde. Nije imao besmrtnu dušu koja je otišla na nebo. Kada ga je uskrsnuo, Isus ga nije vratio s neba na zemlju i uskratio mu priliku da bude blizu Boga i uživa u nebeskom blaženstvu. Dakle, gde je Lazar bio? Spavao je u grobu (Propovednik 9:5, 10).

Prisetimo se da je Isus uporedio smrt sa snom iz kog se osoba budi uskrsenjem.  U Bibliji stoji: „’Naš prijatelj Lazar je zaspao, ali idem da ga probudim.‘ Na to su mu učenici rekli: ’Gospode, ako spava, ozdraviće.‘ Ali Isus je govorio o njegovoj smrti, a oni su mislili da govori o spavanju, o snu. Tada im je Isus otvoreno rekao: ’Lazar je umro‘“ (Jovan 11:11-14). Kada ga je uskrsnuo, Isus je vratio Lazara u život. Tako je Lazar ponovo mogao da bude sa svojom porodicom. To što je Isus učinio za njih bilo je nešto veličanstveno!

Kada je uskrsavao, Isus je u malom prikazao šta će činiti u budućnosti kao Kralj Božjeg Kraljevstva. * Tokom svoje vladavine nad zemljom, Isus će vratiti u život one koji su u grobovima. Zato je i rekao: „Ja sam uskrsenje.“ Zamislite tu radost kad ponovo budemo videli naše voljene umrle! A koliko će tek uskrsnuli biti srećni! (Luka 8:56).

Kakva će sreća vladati kad mrtvi ustanu!

VERA KOJA VODI DO VEČNOG ŽIVOTA

Isus je rekao Marti: „Ko iskazuje veru u mene, ako i umre, oživeće. I svako ko živi i iskazuje veru u mene, nikada neće umreti“ (Jovan 11:25, 26). Oni koje Isus uskrsne tokom svoje Hiljadugodišnje vladavine imaće priliku da, dok god veruju u njega, žive večno.

„Ko iskazuje veru u mene, ako i umre, oživeće.“ (Jovan 11:25)

Nakon ovih značajnih reči o uskrsenju, Isus je Marti postavio sledeće duboko pitanje: „’Veruješ li u to?‘ Ona mu odgovori: ’Da, Gospode, ja verujem da si ti Hrist, Sin Božji‘“ (Jovan 11:26, 27). Da li biste i vi voleli da imate veru poput Martine? Prvi korak je da saznate šta će Bog u budućnosti učiniti za ljude (Jovan 17:3; 1. Timoteju 2:4). To će vam pomoći da razvijete veru. O tome možete porazgovarati s Jehovinim svedocima. Oni će vam rado pokazati šta Sveto pismo govori o divnoj nadi u uskrsenje.

^ odl. 2 Videti članak „Smrt nije kraj!“ na 6. strani ovog izdanja.

^ odl. 9 Više informacija o budućem uskrsenju nalazi se u 7. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.