CAR ĆIN ŠI HUANG

ISTRAŽIVAČ PONSE DE LEON

Smrt je strašan neprijatelj protiv kog se borimo svim silama. Teško se mirimo s gubitkom drage osobe. S druge strane, dok smo mladi i puni poleta, možda mislimo da nam taj neprijatelj nikada neće pokucati na vrata, i u toj iluziji živimo dokle god možemo.

Malo ko je toliko razmišljao o besmrtnosti koliko drevni faraoni. Veliki deo svog života posvetili su borbi protiv smrti i pritom žrtvovali na hiljade nedužnih ljudi. Piramide koje su izgradili svedoče o tom njihovom nastojanju, ali i neuspehu.

Kineski carevi su takođe sledili svoj san o besmrtnosti, mada na drugačiji način. Nadali su se da će pronaći čudesni eliksir života. Car Ćin Ši Huang tražio je od svojih alhemičara da naprave čarobni napitak kojim će zaustaviti smrt. Međutim, mnoge od njihovih mešavina su sadržavale otrovnu živu i očigledno je jedan takav napitak usmrtio cara.

U XVI veku, španski istraživač Huan Ponse de Leon plovio je po Karibima, navodno u potrazi za izvorom mladosti. Na svom putu je otkrio Floridu, ali je poginuo nekoliko godina kasnije u jednom okršaju sa starosedeocima Amerike. Tako izvor mladosti nikada nije pronađen.

Svi ovi faraoni, carevi i istraživači imali su isti cilj — da pobede smrt. Ko bi im mogao zameriti zbog takvog cilja, čak i ako nam se ne dopadaju njihove metode? Može se reći da nema čoveka koji duboko u sebi ne želi da živi.

DA LI JE POBEDA NAD SMRĆU MOGUĆA?

Zašto ne možemo da se pomirimo sa smrću? Sveto pismo to objašnjava kada o našem Stvoritelju, Jehovi Bogu, * kaže: „Sve je učinio da je lepo u svoje vreme. Čak je i večnost stavio ljudima u srce“ (Propovednik 3:11). Zato nije neobično što želimo  da u lepotama naše planete uživamo zauvek, a ne samo osamdesetak godina (Psalam 90:10). To nam je u srcu.

Zašto je Bog stavio „večnost“ u naše srce? Da bi nas mučio? To je nezamislivo! Naprotiv, Bog nam obećava pobedu nad smrću. Biblija na više mesta govori o tome da će smrt biti uništena i da će Bog ljudima podariti večni život. ( Videti propratni okvir „Pobeda nad smrću“.)

Sam Isus Hrist je jasno rekao: „Da bi [ljudi] dobili večni život, treba da dobro upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Hrista“ (Jovan 17:3). Dakle, borba protiv smrti nije osuđena na propast. Međutim, kao što Isus kaže, samo nam Bog može omogućiti tu pobedu.

^ odl. 9 Jehova je Božje ime, kao što se može videti u Svetom pismu.