Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  novembar 2013.

 S NASLOVNE STRANE | DA LI JE BOGA TEŠKO VOLETI?

Laž koja je Boga obavila velom tajne

Laž koja je Boga obavila velom tajne

ŠTA MNOGI VERUJU.

„Tri glavna pravca [hrišćanstva], rimokatoličanstvo, pravoslavlje i protestantizam, prihvataju učenje o jednom Bogu u tri lica, a to su: Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh. Prema hrišćanskom veroučenju, nije reč o tri boga već o tri ličnosti u jednom Bogu“ (The New Encyclopædia Britannica).

BIBLIJSKA ISTINA.

Isus, Sin Božji, nikada nije tvrdio da je jednak, to jest jednosuštan sa Ocem. Umesto toga, on je rekao: „Odlazim k Ocu, jer je Otac veći od mene“ (Jovan 14:28). Takođe je jednom od svojih učenika rekao: „Uzlazim k svom Ocu i vašem Ocu, svom Bogu i vašem Bogu“ (Jovan 20:17).

Sveti duh nije osoba. To se vidi iz toga što su se prvi hrišćani „ispunili svetim duhom“. Pored toga, Jehova je rekao: „Izliću svoj duh na sve vrste ljudi“ (Dela apostolska 2:1-4, 17). Dakle, sveti duh nije deo Trojstva (Svete Trojice). To je Božja moćna sila.

ZAŠTO JE VAŽAN ODGOVOR.

„Najbujnija mašta i najpronicljiviji ljudski um ne mogu da shvate na koji način u Bogu postoje Tri Lica od kojih je svako Bog, ne tri Boga, već jedan Bog“, stoji u Pravoslavnoj enciklopediji. Da li zaista možemo voleti nekoga koga je nemoguće upoznati i shvatiti? Jasno je da nas dogmat o Trojstvu sprečava da upoznamo i zavolimo Boga.

Trojstvo je za Marka, citiranog u prvom članku, bilo jedna od prepreka da se približi Bogu. „Imao sam osećaj da se Bog skriva od ljudi i zbog toga mi je bio dalek i misteriozan“, kaže on. Međutim, „Bog nije Bog zabune“ (1. Korinćanima 14:33, Bakotić). On ne želi da budemo zbunjeni i zato se ne skriva od nas. On želi da ga upoznamo. Isus je rekao: „Mi obožavamo ono što poznajemo“ (Jovan 4:22).

„Kada sam shvatio da Bog nije deo Trojstva“, kaže Marko, „konačno sam mogao da mu se približim.“ Lakše nam je da volimo Boga ako na njega gledamo kao na stvarnu osobu koja otkriva kakva je, a ne kao na nekog tajnovitog stranca koji skriva svoj identitet. Tek kad dobro upoznamo Boga, možemo u potpunosti voleti i njega i sve ljude (1. Jovanova 4:8).