Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  oktobar 2013.

 S NASLOVNE STRANE | ZAŠTO ČITATI SVETO PISMO?

Kako je Bog pripremio spasenje

Kako je Bog pripremio spasenje

Bog je obećao vernom Avrahamu da će iz njegove loze doći prorečeni ’potomak‘ preko kog će „svi narodi“ biti blagoslovljeni (Postanak 22:18). Avrahamov unuk Jakov se kasnije preselio u Egipat, gde je od njegove porodice s vremenom nastao drevni izraelski narod.

Kasnije je u Egiptu jedan okrutni faraon od Izraelaca načinio robove. Bog je potom podigao proroka Mojsija, koji je izbavio narod iz te zemlje. On ih je proveo kroz Crveno more, koje se na čudesan način razdvojilo. Posle toga su Izraelci od Boga dobili Deset zapovesti i druge zakone koji su ih vodili i štitili. U tim zakonima su bile propisane žrtve za oproštaj greha. Bog je nadahnuo Mojsija da kaže Izraelu da će im poslati drugog proroka. Reč je o obećanom ’potomku‘.

Više od četiri veka kasnije, Bog je obećao kralju Davidu da će ’potomak‘ prorečen u Edenu vladati kraljevstvom koje neće imati kraja. To će se ispuniti na Mesiji, izabranom Izbavitelju koji će spasti čovečanstvo i pretvoriti zemlju u Raj.

Preko Davida i drugih proroka Bog je postepeno otkrivao sve više pojedinosti o Mesiji. Oni su prorekli da će on biti ponizan i blag i da pod njegovom vlašću neće biti gladi, nepravde i rata. Svi ljudi će biti u miru jedni s drugima, pa čak i u miru sa životinjama. Nestaće bolest, patnja i smrt — sve ono što nije bila Božja zamisao za ljude. Umrli će biti vraćeni u život na zemlji.

Bog je preko proroka Miheja rekao da će se Mesija roditi u Vitlejemu, a preko proroka Danila da će biti ubijen. Ali Bog će uskrsnuti Mesiju iz mrtvih i postaviće ga za Kralja na nebu. Danilo je takođe rekao da će Mesijansko kraljevstvo na kraju zameniti sve druge vlasti. Da li se Mesija zaista pojavio kao što je bilo prorečeno?

(Temeljeno na Postanku, poglavlja 22-50; Izlasku; Ponovljenim zakonima; 2. Samuilovoj; Psalmima; Isaiji; Danilu; Miheju i Zahariji 9:9.)